CIA PLAĆALA POLITIČARE DA IZAZOVU RAT: Bivši agent razotkrio prljavu igru Amerikanaca u bivšoj SFRJ

Autor: M. JOVANOVIĆ - A. GRUJIĆ

Vesti

24.12.2022

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na spisku bili Mesić, Tuđman, Izetbegović, ali i neki generali i novinari, koji su imali zadatak da šire mržnju, kaže Robert Bauer.

CIA PLAĆALA POLITIČARE DA IZAZOVU RAT: Bivši agent razotkrio prljavu igru Amerikanaca u bivšoj SFRJ

Foto: www.profimedia.rs/Wikipedia

Robert Bauer, bivši agent CIA, otkrio je u knjizi "Tajne Bele kuće" da je Amerika plaćala političare na Balkana kako bi posejali mržnju između Srba, Hrvata i Bošnjaka i tako rasturili Jugoslaviju.

On je naveo i imena političara iz bivše SFRJ koji su dobijali pare od CIA:

- Stipe Mesić, Franjo Tuđman, Alija Izetbegović, mnogi savetnici i članovi Vlade Jugoslavije bili su plaćani, a i srpski generali, novinari... Radovan Karadžić je takođe dobijao pare neko vreme, ali je prestao kad je shvatio da će biti žrtvovan i optužen za zločine u Bosni. Ukratko, Amerikanci su ga izradili.

Rovarenje u Sloveniji

Samo dve nedelje posle dolaska u Sarajevo prebačen je u Sloveniju.

- Dobio sam uputstva da se Slovenija sprema da proglasi nezavisnost. Dobili smo novac, nekoliko miliona dolara, za finansiranje raznih nevladinih organizacija, opozicionih stranaka i raznih političara za govor mržnje - kaže Bauer.

IZMIŠLJENI TERORISTI

Bauer je početkom 1991. boravio u Bosni, kao deo specijalnog špijunskog tima u operaciji "Istina". U Sarajevo je stigao helikopterom 12. januara s još tri agenta.

- Naš zadatak je bio da pratimo navodne teroriste srpske nacionalnosti koji, navodno, planiraju da napadnu Sarajevo. Dali su nam dokumentaciju o nepostojećoj grupi "Velika Srbija", u kojima su bili detaljno opisani njihovi navodni planovi za niz bombardovanja ključnih zgrada u Sarajevu. Ova grupa nikada nije postojala, ali naša misija je bila da širimo paniku - ističe Bauer.

Ber ima snažan utisak da su SAD i CIA preko raznih nevladinih organizacija i drugih faktora učinile sve što je bilo u njihovoj moći da bi se etničke grupe u bivšoj Jugoslaviji međusobno sukobile i zamrzele. On dalje navodi da je svrha propagande bila da se pojedine republike odvoje od Jugoslavije.

- Morali smo da izaberemo žrtvenog jarca koji će biti optužen za sve. Neko ko će biti odgovoran za rat i nasilje. Srbija je izabrana jer je, na neki način, naslednik Jugoslavije. Inače, operacija je trajala nekoliko meseci i zvala se "Pravda". Iako je bilo svega, osim toga - ističe Bauer.

Informator mu ubijen iz sačmare

Republika

Foto: Printscreen

Robert Bauer

- Bauer je bivši visoki izaslanik i oficir CIA

- radio na prostoru SFRJ (1991-1994) i na Bliskom istoku

- autor mnogih dela u kojima je odavao informacije o CIA i o administraciji Bila Klinton i Džordža Buša

- zbog toga je nekoliko puta hapšen i privođen

- lični prijatelj Mit Vaspur, koji mu je davao poverljive informacije, ubijen u hotelu iz sačmare

DELIĆI PRIČE

On navodi da je CIA plaćala i urednike medija u tadašnjoj SFRJ za podsticanje mržnje među narodima.

- Već se zna da su neki agenti CIA pisali tekstove TV voditeljima, koje bi ovi samo pročitali. Naravno, spikeri nisu znali ništa, dobili su od svog šefa, koji je bio naš čovek. Svi su imali zadatak, a preko televizije smo podsticali mržnju, nacionalizam i ukazivali na razlike među ljudima - otkriva Bauer.

Dodaje i da je tada bilo teško prepoznati propagandu CIA:

- Svakako da se zadatak ne odbija, pogotovo ne tada kad su svi bili nervozni i skloni paranoji. Mnogi agenti i visoki činovnici CIA su nestajali samo zato što su odbili da rade propagandu protiv Srba u Jugoslaviji. Ja lično sam bio šokiran količinom laži naše agencije i političara. Mnogi agenti su širili tu propagandu, a da nisu bili ni svesni šta rade. Jednostavno, svako radi delić priče, i samo onaj ko je sklopio celu priču zna pozadinu, a to su političari.

Cilj bio da se Srbi zavade

Republika

Foto: Republika

Veselin Šljivančanin

Veselin Šljivančanin, nekadašnji oficir JNA, kaže da su neki članovi predsedništva bili vrbovani.

- Oni su bili plaćeni da s tih visokih funkcija rasture Jugoslaviju. Stjepan Mesić je izabran na silu. Glavni cilj je bio da se Srbi među sobom zavade i da se ponovo ubijaju, a da ih oni navodno mire.

Milomir Marić: Knjiga je uništena, a s njom i dokazi

Republika

Foto: printscreen/happytv

Milomir Marić

Milomir Marić, urednik TV Hepi, kaže da su "Tajne Bele kuće" najzabranjenija knjiga koja postoji:

- U njoj su objavljene tajne koje mogu da ugroze nacionalnu bezbednost iako je to zapravo uništilo naš život i generacije na ovim prostorima. Ona je izdata u Kanadi, međutim, zabranjeno je unošenje u Ameriku. Pokušao sam da je nađem, ali izgleda da je u potpunosti uništena, samim tim, i dokazi koji se u njoj nalaze.

Marić dodaje da Bauer u knjizi opisuje kako Amerikanci rade, te kako je on s još dvadesetak prijatelja, obučen u safari košulju došao u Sarajevo, gde je upoznao jednu agentkinju CIA kojom se oženio.

- Početkom 1991. oni su doneli milione iz Amerike i počeli da dele svakome ko je podsticao mržnju prema Srbima, bilo da su to književnici, vojnici... Oni su se zabavljali u Sarajevu, nakon čega su krenuli da idu iz jedne u drugu zemlju. Gde god bi došli izbijao je rat i on je to sve u knjizi opisao. Ne zna se ko je koliko plaćen, ali se zna da su u pitanju milioni, kojima su podstakli mržnju i izazvali rat - kaže Marić i zaključuje:

- Haški tribunal, kako bi sakrio ulogu stranaca, presudio je da su Srbi izazvali raspad Jugoslavije da bi stvorili konačno državu u kojoj će svi Srbi živeti zajedno iako je Jugoslavija bila jedina zemlja u kojoj su svi Srbi mogli da žive zajedno.

Srebrenica dogovor SAD i Sarajeva

Bauer kaže da je Srebrenica politički marketing i da je broj žrtava bio podjednak na obe strane.

- Moj šef, koji je inače i bio nekada u Senatu, nekoliko je puta napomenuo da će biti nekakva prevara u Bosni. Mesec dana pred navodni genocid u Srebrenici mi je rekao da će taj grad biti uporište medija širom sveta i dao nam je instrukcije da zovemo medije. Kad sam pitao zašto, rekao je: "Videćeš." Dobijena je naredba da s novonastalom bošnjačkom vojskom udarimo po kućama i civilima. Naravno, to su bili građani Srebrenice. U tom trenutku, s druge strane, udarili su i Srbi. Verovatno je i njih neko platio i nahuškao.

Pre nekoliko godina, dodaje on, njegov drug, bivši agent CIA, a sada u MMF, rekao je da je Srebrenica proizvod dogovora između američke vlade i Izetbegovića, da je grad žrtvovan da bi Amerika imala povod za napad.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Lila

25.12.2022 09:13

Sta je tu novo? To rade po celom svetu.

sdasd

25.12.2022 15:07

a na zapadu nista novo