SVE ILI NIŠTA: Otkrivamo NOVU taktiku šefa Kremlja Vladimira Putina

Autor: B. KAŠANSKI - T. BUJIŠIĆ

Vesti

26.11.2022

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik svestan je da mora dobiti rat do proleća ili će biti svrgnut s vlasti.

SVE ILI NIŠTA: Otkrivamo NOVU taktiku šefa Kremlja Vladimira Putina

Foto: Tanjug/AP

Pukovnik ili pokojnik! E baš ove dve opcije su pred ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, tvrde i ruski i zapadni mediji (što je možda jedinstven slučaj od početka februarske invazije Rusije na Ukrajinu).

Da ne bismo nadugačko prenosili njihovo pisanje i objašnjavali, ovo je suština: šef Kremlja svestan je da je zaglibio u Ukrajini i da mora da pobedi na bojnom polju u naredna dva-tri meseca, najkasnije do proleća, ukoliko želi da ostane na vlasti. U suprotnom, jastrebovi iz Moskve, a ima ih i te kako, doći će i po njegovu glavu. Ma koliko to u ovom trenutku zvučalo neverovatno.

VIDLJIV UMOR

Kako za Republiku objašnjava diplomata iz jedne Rusiji bliske zemlje, koji je na službi u Beogradu, rat u Ukrajini mora da dobije epilog, a ako on ne bude onakav kakav je u Moskvi planiran, tim gore po Vladimira Putina.

- Gledajući ruske medije, jasno je vidljiv zamor od rata u Ukrajini. Nemojte misliti da je slučajno što se Putin pre dva ili tri dana obratio ruskim majkama, onim majkama koje su poslale svoje sinove da se bore u Ukrajini. Nezadovoljstvo širom Rusije raste, mnogi misle da bi najpametnije bilo što pre završiti rat i čini mi se da je Putin u priličnom problemu - navodi naš sagovornik.

Uglavnom, procena je vojnih eksperata da Putin mora ubrzano da završava rat.

- Došlo je do onog sve ili ništa. Ulog je veliki, na jednoj strani je integritet Rusije i to što u Moskvi misle da su svetska sila, a na drugoj je opasnost da Putin i njegovo krilo dožive sramotni fijasko i da to, na kraju krajeva, dovede do promene vlasti u Moskvi - ocenjuju zapadni analitičari.

OZBILJNE STVARI

Republika

Foto: youtube.com/Odesa Film Studio

Valerij Solovej

Da se nešto ozbiljno zbiva u Moskvi, svedoči i Valeri Solovej, bivši profesor na moskovskom institutu za međunarodne odnose, nekada blizak Kremlju, koji kaže da dva miliona Rusa strahuje od Nove godine.

- Putin bi uskoro mogao da mobiliše još dva miliona vojnika, uključujući 300.000 žena, u očajničkom pokušaju dobijanja rata protiv ukrajinskih snaga. On smatra da je to dovoljno za pobedu - ističe Solovej i dalje predviđa:

- Veliki broj žrtava među mobilisanima samo će homogenizovati rusko društvo i ojačati sadašnji režim, bez obzira na to hoće li rezultat biti pobeda ili poraz, a to je ono na šta Putin, u stvari, i igra, u strahu da ne padne s vlasti.

Solovej, takođe, tvrdi da je Putinov plan da sprovede mobilizaciju istovremeno s uvođenjem vanrednog stanja.

REAKCIJE

Zoran Spasić, stručnjak za spoljnu politiku

Republika

Foto: Privatna arhiva

Zoran Spasić

- Ono što trenutno vidimo na terenu jeste jedna vrsta zatišja. Smatram da tamo gde je sve počelo, a to je u Donbasu, tu će i da se završi i tu će biti ključna borba. Ono što se u ovom momentu čini kao doza optimizma jesu pregovori, koji se sve više pominju, kada prođe ovaj zimski period. Značajna je i izjava pape, koji je rekao da će Kijev morati da napravi određene ustupke, što se poklapa s onim o čemu sam ranije govorio da je moguće doći do dogovora ukoliko obe strane naprave određene ustupke - smatra Spasić.

Darko Obradović, direktor Centra za stratešku analizu

Republika

Foto: YouTube/Printscreen

Darko Obradović

- Raketama se ne mogu osvajati teritorije. Pogrešnom logikom činjenja zločina protiv čovečnosti Rusija samo dodatno potvrđuje zašto je važno da sve države pomognu Ukrajini. Nacionalna otpornost Ukrajinaca je velika, i ovi raketni napadi neće sprečiti ukrajinsku vojsku da u narednim nedeljama zauzme Armjansk i Melitopolj. Uopšte ne vidimo da Ruska Federacija raketnim udarima nanosi štetu ukrajinskoj vojsci. Nadam se da postoje liste svih koji učestvuju u ovim napadima da bi im se sudilo za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti - kazao je naš sagovornik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
Драган

26.11.2022 22:21

Ал овај Обрадовић лупета глупости. Боже свашта....

Marko

27.11.2022 02:09

Kažete ruski opozicioni i zapadni mediji a i nato ostrašćeni Obradović , a i ruski disidenti . Zar neko stvarno misli da su srbi veverice i da će nekoga prevesti takvom količinom primitivnog i podmuklog laganja u natofiliju .

Marko

27.11.2022 02:17

A ovaj Obradović ,mutant koji radi za ruse u punom kapacitetu osvestio je mnogo neodlučnih da shvate dubinu zla koje bezobzirno širi "milosrdni anđeo " zvani NATO

Boban

27.11.2022 07:22

A sta kazu babe na klupici? Smesno je i glupo nazivati ove ljude ekspertami, nekopetentni su a i neznanje pokrivaju zeljama. Gde su cinjenice,dokazi, ili poznavanje Rusije i ruskog naroda,ili bar medjunarodnu politiku. Rusija ratuje protiv nato, tj nato je "arednovao" ukrainsku teritoriju i narod zarad svojih ciljeva,oslabljenje Rusije i unistenje zarad okupacije. Njima trebaju resursi, nafta,gas,hrana,voda, rudna bogatsva...a toga ima u Rusiji koliko hoces. I niko od ovih kvazi strucnjaka ne govori a kakvu cenu placa zapad? Dajte da mi sacekamo zimu, kako ce zapad sve to preziveti,sta ce reci narod ili vam lupanje samara jednom predsedniku evropske drzave normalna stvar,i cekamo giljotinu