ZVICER UCENIO GLAVU LALIĆA NA DVA MILIONA EVRA! Osveta za svedočenje i upozorenje drugima

Autor:

Vesti

20.11.2022

20:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mere obezbeđenja svedoka-okrivljenog, koga čuvaju na tajnoj lokaciji, dignute su na najviši nivo, kaže izvor Srpskog telegrafa

ZVICER UCENIO GLAVU LALIĆA NA DVA MILIONA EVRA! Osveta za svedočenje i upozorenje drugima

Foto: www.profimedia.rs

Radoje Zvicer

Radoje Zvicer, vođa kriminalnog "kavačkog klana", ucenio je na dva miliona evra glavu Srđana Lalića, svedoka-okrivljenog protiv grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, saznaje Srpski telegraf od izvora iz bezbednosnih službi.

Podsetimo, Lalić, zvani Nasmejani Koljač, nagodio se sa specijalnim tužilaštvom da u zamenu za kaznu od 18 godina zatvora ispriča sve što zna o monstruoznim zločinima ovog klana. On je potvrdio sve navode optužnice i dodatno rasvetlio još 11 dosad nerešenih ubistava.

MERE I ZA PORODICU

- Zvicer se nadao da će dokazi sa aplikacije Skaj protiv njegovih pulena pasti, zbog čega je pokrenuo i medijsku akciju, ali nije računao da će progovoriti pokajnici. Lalićevo svedočenje je zakucalo poslednji ekser u kovčeg njihove odbrane, što vođa klana ne želi da oprosti. Njegovim ubistvom vođa klana želi da ostvari dva cilja: da se osveti i pošalje poruku svima koji bi se eventualno usudili da postanu svedoci tužilaštva - pojašnjava naš sagovornik.

Čim su naše službe saznale za pakleni naum, mere bezbednosti su podignute na najviši mogući nivo. Lalić se nalazi na tajnoj lokaciji, obezbeđuje ga specijalna ekipa za zaštitu svedoka, odnosno njeni najiskusniji i najobučeniji članovi, a i njegovoj porodici je određena 24-časovna policijska zaštita. Ukratko, ništa se ne prepušta slučaju - kaže izvor našeg lista.

Republika

Foto: shutterstock

 

 

Najrigoroznije mere se primenjuju prilikom njegovog dovođenja na suđenje i povratka.

- Pre izlaska s tajne lokacije svedoku se stavljaju pancir i šlem, koji se skidaju tek u sudnici. Odmah po završetku svedočenja, bezbednosna procedura se ponavlja - ponovo pancir i šlem. Svaki put se trasa odlaska i povratka sa suđenja menja - otkriva izvor našeg lista.

GDE NAJVIŠE BOLI

Miroslav Bjegović, profesor bezbednosnih nauka, za Srpski telegraf navodi da je ovaj vid nagodbe najopasniji.

- Optuženom saradniku Laliću, koji je prihvatio umanjenje zatvorske kazne na 18 godina za saradnju sa sudom, slede pojačane mere zaštite tokom sudskog procesa, kao i na izdržavanju kazne. S obzirom na to da se radi o surovom narko-kriminalnom klanu, koji je bio ustrojen po principu meksičkih kartela i u kom je zakon ćutanja, odnosno omerta, svetinja koja je sada prekršena, sledi osveta nad njim ili njegovim bližnjima. Iz tog razloga jedinica MUP za zaštitu svedoka imaće ozbiljan dugoročni teret da obezbedi njegovu sigurnost - kaže Bjegović.

Marko Nicović, nekadašnji načelnik beogradske policije i advokat, ocenjuje da je mafijaški sistem takav da kažnjava svedoke-saradnike.

- Kazna je likvidacija. Setimo se samo šta se dešavalo sa svedocima protiv Darka Šarića: podmetanje eksploziva pod automobile, različite vrste likvidacija... Napad se može isplanirati na brojne načine. A razlog za to je najčešće osveta, u ovom slučaju Laliću zbog svega što je izneo. Međutim, ne mora samo on da bude meta, neretko su to i porodice zaštićenih svedoka jer je to sistem mafije: udaraju gde najviše boli jer žele da svedok pati. On je već svedočio, nema nazad što se toga tiče, ali može da pati ili da plati životom. Takođe, to je poruka i pretnja svima koji bi možda ubuduće svedočili - konstatuje Nicović.

Šta je sve otkrio Nasmejani Koljač

Lalić je na svedočenju ispričao detalje mučenja i ubistava, ali i otkrio da je klan ubio još 11 osoba čije su ubice do tada bile nepoznate. Kako je ispričao, na meti Belivukovog klana našli su se Vlastimir Milošević, Igor Dedović, Stevan Stamatović, Ljubomir Marković Kića,
Mirko Kojić Koja, Ljubomir Lainović. Takođe, klan je optužio i za ubistvo Aleksandra Šarca u Beogradu, Miloša Peruničića u Marbelji, izvesnih Riste Kapetana i Joke u Istanbulu i Španiji, kao i N. N. osobe koju su Belivuk i Aleksandar Stanković, poznatiji kao Sale Mutavi (ubijen u oktobru 2016) likvidirali i spalili na jednom placu. Takođe, Lalić je ukazao da je Radoje Zvicer obezbedio pet miliona evra za likvidaciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića i svrgavanje vlasti.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading