SRAMNA UCENA AMERA: Na stolu opcija koju ne možemo da prihvatimo

Autor:

Vesti

25.01.2018

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako se odreknete Kosova i priznate nezavisnost, dobićete Republiku Srpsku, najnovija je ucena koju će Amerika i njeni zapadni saveznici uputiti Srbiji.

Foto: fotomontaža/Tanjug/AP
Donald Tramp i Aleksandar Vučić

- Prištinskim pokroviteljima, pre svih Americi i Nemačkoj, jasno je da nikakvi napori, pregovori ni pretnje neće naterati Beograd da prihvati cepanje Srbije. Zato iz Trampove kuhinje stiže novi "predlog" kojim bi Srbija ostala bez južne pokrajine, ali bi se zauzvrat proširila preko Drine i ujedinila sa Srpskom - navodi izvor Srpskog telegrafa iz diplomatskih krugova.

Šešelj: Srpska ima pravo na referendum, a Kosovo nema

Prema ovim informacijama, plan Amera je da prihvate zahteve Republike Srpske, dozvole održavanje referenduma i potom postave ultimatum Srbiji.

- Uslov da se spoje Srbi sa obe strane Drine biće da se Beograd odrekne suvereniteta nad delom svoje teritorije. Pored toga, Beogradu će se "savetovati" da prihvati ovu ponudu ukoliko želi da sačuva i zaštiti Srbe u južnoj pokrajini, ali i da sačuva crkve, manastire i svetinje - navodi naš izvor.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

NOVA STRATEGIJA

Da Trampova administracija ozbiljno priprema novi ultimatum, svedoči i Januš Bugajski, istraživač vašingtonskog centra za analizu evropske politike, koji poziva na hitno uključivanje Amerike, koja bi primenila novu strategiju za Balkan.

Dodik: Ambasadori SAD u Sarajevu obećali Bošnjacima da će ukinuti Republiku Srpsku

- Radi sprečavanje političke radikalizacije i etničke polarizacije, koja može da izazove oružane sukobe, hitno je potrebna energičnija strategija za zapadni Balkan koju bi predvodio Vašington - napisao je Bugajski za Juropijan vestern Balkan.

Ovu tezu podržao je profesor američkog univerziteta "Džon Hopkins" Eduard Džozef, koji je poručio da "posle ubistva Olivera Ivanovića Srbija mora da shvati da mora da odustane od severa Kosova".

S druge strane, predsednik Milorad Dodik otkrio je da su Amerikanci obećali ukidanje Srpske.

- Ambasadori SAD u Sarajevu obećali su Bošnjacima da će ukinuti Republiku Srpsku, njenu policiju i nametnuti samo jednog predsednika, što Srpska nikada neće dozvoliti - rekao je Dodik.

Republika Srpska ima pravo na samoopredeljenje, ali ne da se ustupi celo Kosovo, već deo Kosova

Dragomir Anđelković, analitičar

Govoreći o mogućnostima koje su pred Banjalukom, Dodik je za televiziju Hepi rekao:

- Nisam sa njim (Vučićem) o tome razgovarao, ali ću ga zamoliti da ne odvaja pitanje Republike Srpske od pitanja Kosova.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

VELIKO NE BEOGRADA

Odgovor Beograda na Trampovu ucenu biće jedno veliko ne, uveren je politički analitičar Dragomir Anđelković

- Srpsko pitanje treba rešiti u celosti, a ne parcijalno. RS ima pravo na samoopredeljenje, ali ne da se ustupi celo Kosovo, već deo Kosova. Dakle, da se napravi ustupak oko KiM jer ne možemo predati sever i manastire. Sve se to može regulisati međunarodnom konferencijom - ocenjuje Anđelković.

Posle ubistva Olivera Ivanovića Srbija mora da shvati da mora da odustane od severa Kosova

Eduard Džozef, profesor američkog univerziteta

Da je reč o neprihvatljivoj ponudi, uveren je i lider radikala Vojislav Šešelj.

- Republika Srpska ima pravo na referendum, ali Kosovo nema pravo. Bojim se da ljudi koji ne razumeju šta je referendum sve češće govore o referendumu. Kod referenduma je najvažnije kako glasi referendumsko pitanje, a to niko od političara nije još definisao, pa je nemoguće ozbiljno komentarisati - kaže Šešelj.

MOJ STAV

Jakša Šćekić

spoljnopolitički novinar

- Mi nismo Švajcarska da mogu sva pitanja da se rešavaju referendumom, a drugo, narod je izabrao političare, oni moraju da podnesu političku odgovornost i hrabrost za svoje odluke, a ne da se zaklanjaju iza naroda

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading