DOKTOR PROPAST, KOJI JE PREDVIDEO KRIZU 2008, NAJAVLJUJE: Tri zla čekaju nas u 2023.

Autor:

Vesti

04.11.2022

07:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čuveni profesor Nurijel Rubini opisuje scenario koji se neće svideti nikom na planeti. Najveći problem je što on retko greši...

DOKTOR PROPAST, KOJI JE PREDVIDEO KRIZU 2008, NAJAVLJUJE: Tri zla čekaju nas u 2023.

Foto: Foot: Profimedia, Shutterstock

Doktor Propast predviđa: Erdogan napada Grčku, građanski rat u SAD, inflacija nastavlja da divlja, sledi recesija, kamate rastu...


Čuveni ekonomista Nurijel Rubini, poznat po nadimku Propast, koji je nepogrešivo predvideo veliku svetsku ekonomsku krizu 2008. godine, najavljuje crni scenario koji čeka svet u 2023. A on, nažalost, retko greši...


S obzirom na to da se u isto vreme odvija više velikih kriza, on je u razgovoru za Špigel otkrio šta misli da bi političari trebalo da postave kao svoje prioritete, konstatujući da je treći svetski rat na neki način već počeo.
Prema njegovim rečima, političari bi trebalo da se pobrinu za Rusiju i Ukrajinu pre nego što se usredsrede na Iran, Izrael ili Kinu.
Republika

Foto: Shutterstock, Pixabay

 

 

- Ali, kreatori politike takođe bi trebalo da razmišljaju o inflaciji i recesiji. Evrozona je već u recesiji i mislim da će biti duga i ružna. Ujedinjeno Kraljevstvo je još gore. Čini se da je pandemija obuzdana, međutim, uskoro bi se mogle pojaviti nove varijante korone, dok su klimatske promene usporena katastrofa koja se ubrzava - ističe Doktor Propast i navodi da će se u ekonomskom smislu svet podeliti na dva dela, zapadni i istočni, jer Evropa, u strahu od SAD, neće smeti da sarađuje s Kinom. 


S obzirom na sve paralelne krize, navodi da je zabrinut za preživljavanje demokratije protiv autoritarnih sistema poput Kine ili Rusije. 

- Demokratije su krhke kada postoje veliki šokovi. Uvek se onda nađe neki mačo muškarac koji kaže: "Ja ću spasti državu" i koji sve svali na strance. Upravo to je Putin napravio s Ukrajinom. Erdogan bi iduće godine mogao da napravi istu stvar s Grčkom i pokuša da stvori krizu jer bi mogao da izgubi izbore. Ako se Donald Tramp ponovno kandiduje i izgubi izbore, ovaj bi put mogao otvoreno da pozove pristalice nadmoći bele rase da napadnu Kapitol. Mogli bismo da vidimo nasilje i pravi građanski rat u SAD - zaključuje Rubini. 

40 GODINA NIJE BILO OVAKVE INFLACIJE U SVETU



1. Erdogan napada Grčku jer je to jedini način da sačuva vlast
2. U Americi lako može da izbije građanski rat
3. Inflacija nastavlja da divlja, sledi recesija, a ni rast kamata neće biti zaustavljen

 


Uzeću od Kineza, jeftinije je...

 


Rubini je ispričao da je predsednika jedne afričke zemlje upitao zašto uzima 5G tehnologiju iz Kine, a ne sa zapada. 


- Rekao mi je: "Mala smo država, pa će nas neko ionako špijunirati. Onda ću da uzmem kinesku tehnologiju, jeftinija je". 
 



I Bajden najavio građanski rat

 

Foto: Tanjug/AP

 

 

U prilog Rubinijevoj tvrdnji o mogućem građanskom ratu u Americi ide i ono što je izgovorio predsednik SAD Džozef Bajden u hitnom obraćanju Amerikancima pred tzv. midterm izbore (na sredini predsedničkog mandata) za Kongres. On je okrivio bivšeg šefa Bele kuće Donalda Trampa da inspiriše najave nekih republikanskih kandidata da će odbiti da prihvate rezultate na predstojećim izborima ukoliko na njima izgube i da to predstavljaja pretnju demokratiji i ugrožava bezbednost SAD, jer može dovesti do sukoba poput pobune u Kapitolu u januaru 2021.



Profesor Savić: Rast kamata pogodiće sve

 

Novi rast referentne kamatne stope Federalnih rezervi SAD (FED) izazvaće usklađivanje kamata u Evropi, što će se preliti i ka kreditno zaduženoj privredi i građanima, ocenio je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić.
FED je kamatnu stopu koja je, praktično, indikator za centralne banke širom sveta u formiranju njihovih baznih kamata, podigao na 4%, čime je ona dostigla najviši nivo od 2008, kada je svetom vladala velika ekonomska kriza. Savić je ocenio da povećanje nikog neće ostaviti ravnodušnim, te da će se loše odraziti na celokupnu svetsku privredu, pa i na srpsku.


Prva nuklearna bomba na  Njujork, druga na Moskvu

 


Rubini poručuje i da moramo da se suočimo sa svetom kakav jeste. 


- Čak i ako dođe do nuklearnog sukoba. Tada bi prva bomba pala na Njujork, a sledeća na Moskvu - ističe doktor Propast.


ČINJENICE


Nurijel Rubini

- američko-iranski ekonomista, poreklom Turčin
- profesor na čuvenoj Štern školi ekonomije na njujorškom univerzitetu
- završio prestižni univerzitet Bokoni u Milanu
- doktorirao na Harvardu
- radio za MMF, Svetsku banku, centralnu banku Izraela
- u vreme vladavine Bila Klintona bio deo ekonomskog saveta SAD
- u vreme Baraka Obame savetovao najviše američke finansijske zvaničnike
- prvi najavio veliku svetsku ekonomsku krizu koja je počela 2007-2008.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading