SRPSKA VOJSKA TREBALO DA OSTANE NA KOSOVU? Britanski diplomata tvrdi: Jeljcin sprečio plan bolji od Kumanovskog sporazuma!

Autor:

Vesti

03.10.2022

18:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan od pregovarača lord Oven priznao Dobrici Ćosiću, a ovaj to objavio u knjizi, da su Amerikanci stopirali ideju koju je 1999. gurala Evropa.

SRPSKA VOJSKA TREBALO DA OSTANE NA KOSOVU? Britanski diplomata tvrdi: Jeljcin sprečio plan bolji od Kumanovskog sporazuma!

Foto: Tanjug/AP

Boris Jeljcin i Bil Klinton

Situacija u vezi sa Kosovom bila bi daleko povoljnija da Slobodana Miloševića, bivšeg predsednika Srbije i SRJ, nisu prevarili Boris Jeljcin, nekadašnji šef Kremlja, i Viktor Černomirdin, tadašnji specijalni predstavnik za Kosovo, i to po nalogu Amerikanaca.

Za Srbiju je, navodno, Evropa 1999. pripremila daleko povoljniji plan od naknadnog Kumanovskog sporazuma, kojim je, posle čak 78 dana, okončano NATO bombardovanje države, a kojim je Milošević pristao da povuče sve vojne i policijske snage s Kosova.

PRIČALI DVA SATA

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Dobrica Ćosić

O tome kako je ruski dvojac nasamario Miloševića da propusti evropski plan, koji je podrazumevao suprotno - da se srpske snage vrate na granice, svedočio je lord Dejvid Oven, britanski političar i diplomata, pritom ocenjujući da su Černomirdin i Marti Ahtisari, bivši predsednik Finske i specijalni izaslanik UN za status KiM, odigrali, kako je kazao, sramnu, plaćeničku, antisrpsku ulogu u kosovskoj tragediji.

Sve to Oven je godinama kasnije (2004) ispričao Dobrici Ćosiću, piscu i prvom predsedniku SRJ.

- Posetio me lord Oven. Razgovarali smo dva sata.... Pričao mi je kako su Amerikanci, Klinton, preko Jeljcina, odnosno Černomirdina, prevarili Miloševića. Prema evropskom planu, srpska vojska trebalo je da se vrati na granice. Jeljcin je, po nagovoru nekog Amerikanca, koji se tajno dogovorio sa Černomirdinom, izmenio prvobitni plan za Kosovo, koji je bio mnogo povoljniji za Srbe od Kumanovskog sporazuma. Černomirdin i Ahtisari su odigrali sramnu, plaćeničku, antisrpsku ulogu u kosovskoj tragediji, tvrdi lord Oven - zabeležio je Ćosić u svojoj knjizi "U tuđem veku II".

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Slobodan Milošević

Ćosić navodi da su razgovarali i o radu Haškog tribunala, isporučenju generala, evropskoj perspektivi Srbije i hvali Britanca:

- Lord Oven je još lucidan i onaj stari engleski vuk, s dragocenom osobinom: nije konvencionalan i licemeran diplomata. On načelno i oštro zastupa stavove i brani interese svoje zemlje. S njim je sve jasno. Nikad me nije obmanuo ni slagao. Postupao je po uverenju. Nepodmitljiv. Samouveren čovek.

IZIGRANO POVERENJE

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

Nebojša Čović

U razgovoru za Republiku Nebojša Čović, zamenik premijera u vladi Zorana Đinđića, kaže da je imao prilike da sa Ćosićem razgovara na ovu, kao i mnoge druge teme, vezane za događaje iz devedesetih godina:

- Ne samo da je u tom slučaju Milošević ispao naivan, kao i njegovi saradnici ili oni koji su radili u tadašnjem državnom aparatu, već i u mnogim drugim. Milošević je mnogo verovao ne samo Rusima već i Francuzima, naročito Fransoa Miteranu. To je Zapad znao i odigrao veliku igru jer su upravo oni imalo ulogu onih koji će Miloševiću da objasne neke teške trenutke i poželjne poteze, a on će da im poveruje.

Republika

Foto: Medija centar Beograd

Branko Radun

Politički analitičar Branko Radun ne sumnja da su na adresu Miloševića te 1999. stizale razne ponude i inicijative, pa i ta evropska, o kojoj Oven govorio Ćosiću:

- Ali čak i da je Milošević prihvatio neke od tih planova, njihova realizacija ne bi bila moguća bez amina Vašingtona.

Kumanovski sporazum

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Foto: Ilustracija

- vojno-tehnički Kumanovski sporazum potpisan 9. juna 1999.

- njime okončano NATO bombardovanje tadašnje SRJ i počelo povlačenje jugoslovenskih snaga bezbednosti s KiM

- Slobodan Milošević pristao je da povuče sve vojne i policijske snage i prepustiti pokrajinu snagama UN

- odredbe sporazuma ušle su u Rezoluciju 1244 SB UN, koja je usvojena dan kasnije

- dokument je predvideo razmeštanje međunarodnih snaga na KiM, pod pokroviteljstvom UN, koje su "ovlašćene da preduzimaju sve neophodne akcije u cilju uspostavljanja i održavanja bezbednog okruženja za sve građane"

- sporazumom iz Kumanova uspostavljena je kopnena i vazdušna zona bezbednosti, koje su se protezale pet, odnosno 25 kilometara, u dubinu teritorije centralne Srbije

Ko je lord Dejvid Oven

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Lord Dejvid Oven

- britanski političar i diplomata

- političku karijeru počeo 1960, kada se pridružio Laburističkoj stranci

- 1977, kada je imao 38 godina, Oven je postao najmlađi sekretar spoljnih poslova u istoriji Velike Britanije

- 1992, povukao se sa mesta poslanika u Skupštini, dobio je titulu plemića i pridružio se Gornjem domu

- iste godine imenovan je za kopredsedavajućeg EU na Međunarodnoj konferenciji o bivšoj Jugoslaviji

- jedan od autora dva mirovna plana za BiH

- po povratku u Veliku Britaniju, postao je počasni rektor univerziteta u Liverpulu

- svedočio je novembra 2003. u predmetu protiv Miloševića u Haškom tribunalu, ali ne kao svedok optužbe, već kao nezavisni svedok

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading