DRAŽINU GLAVU KRILI 30 GODINA NA JAVORU: Šokantna ispovest saradnika Miloša Minića, tužioca koji je presudio Mihailoviću

Autor:

Vesti

24.09.2022

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Draža je ubijen 21. jula u Lisičjem potoku, telo je potom prevezeno iza Avale, gde su mu odsekli glavu. Telo je uništeno u sodari, a glava vođe ravnogoraca bila je dugo zakopana na Topčideru, tvrdi Dušan Vlajković.

DRAŽINU GLAVU KRILI 30 GODINA NA JAVORU: Šokantna ispovest saradnika Miloša Minića, tužioca koji je presudio Mihailoviću

Foto: Privatna slike

Dražu Mihailovića je Slobodan Penezić Krcun ubio u Lisičjem potoku. Dražino telo je potom odvezeno iza Avale, odsečena mu je glava, a telo bačeno u sodaru. Dražina glava je zakopavana u narednih 50 godina na nekoliko mesta, uključujući i planinu Javor, njegov rodni kraj, a u njenom uništavanju 1994. u Železari Smederevo i sam učestvovao, tvrdi u razgovoru za Republiku Dušan Vlajković, nekadašnji vozač Miloša Minića, javnog tužioca u procesu protiv Dragoljuba Mihailovića 1946.

Vlajković je radio kao vozač u Centralnom komitetu Jugoslavije, bio je raspoređen za Momu Markovića, visokog partijskog funkcionera, a upravo preko njega je i upoznao Minića, za koga je kasnije počeo da radi.

SLIKALI LEŠ

Republika

Foto: ST/N. Mutić

Dušan Vlajković

Priču o Dražinom kraju je čuo lično od Minića. Mihailović je uhvaćen pomoću Kalabića, on je pripadnike Ozne odveo do njega u Bosnu, gde se vođa ravnogoraca krio.

- Uhvatili su Dražu, bilo je suđenje, partija je prvo htela da ga veša, međutim, Krcun je izveo trik. Jednog Kalabićevog čoveka, koji je bio po konstituciji kao Draža, ubili su i podvalili da je to, kao, vođa ravnogoraca i rekli da je streljan 17. na 18. juli, a u stvari, Draža nije streljan, već ubijen, i to 21. jula 1946. noću, oko 1.15. Ubio ga je Krcun u Lisičjem potoku, ceo šaržer je ispalio u njega - kaže Vlajković.

Dodaje da su potom Dražino telo stavili u kola i odvezli na Avalu:

Odsekli su mu glavu, prema naređenju partije, a telo bacili u rupu, sodaru, ništa nije ostalo od njega. Telo je slikano sa glavom i bez nje. Minić je bio jedan od prisutnih.

KUTIJA S VOSKOM

Glavu ravnogorskog generala, prenosi Minićeve reči, tu istu noć zakopali su u kasarnu u Topčideru, gde je ostala do 1965. Prethodno su je stavili u limenu kutiju s voskom.

- Minić je 1965, zajedno sa Grozdanom Đukanovićem, njegovim saborcem iz rata, otišao na Topčider i uzeo tu limenu kutiju. Odneli su je na Javor, kod Ivanjice, u Dražin rodni kraj, i tamo zakopali. Teren su prethodno pripremili - kaže Vlajković.

Gotovo 30 godina kasnije, 1994, i sam Vlajković, zajedno sa Minićem i Đukanovićem, otišao je na Javor da kutiju s Mihailovićevom glavom odnesu na novo, poslednje, mesto na koje će biti prenesena.

- Ja sam otkopao kutiju, preko nje je bila kamena ploča, pola metra s pola metra. Kutiju smo odmah te noći odneli u Železeru Smederevo. Tamo nas je sačekao jedan čovek, preuzeli su kutiju i bacili u peć. Za minut je sve bilo gotovo - priča Vlajković.

Slobodan Penezić Krcun

Republika

Foto: Wikipedia

Slobodan Penezić Krcun
  • u leto 1944. dobio zadatak da formira odeljenje za zaštitu naroda u Srbiji (OZNA, bezbednosna kontraobaveštajna služba)
  • šef mu je bio Aleksandar Ranković
  • Krcun je za sebe govorio da je okrvavio ruke do ramena
  • jedan od retkih koji je smeo da se suprotstavi Titu
  • pasionirani navijač Crvene zvezde
  • poginuo 6. novembra 1964. u saobraćajnoj nesreći na Ibarskoj magistrali, za koju su mnogi tvrdili da se dogodila po nalogu iz vrha države

Miloš Minić

Republika

Foto: Wikipedia

Miloš Minić
  • javni tužilac u procesu protiv Dragoljuba Mihailovića
  • bio je na raznim funkcijama: gradonačelnik Beograda, predsednik Srbije, premijer Srbije i ministar inostranih poslova Jugoslavije
  • umro je 5. 9. 2003, u 89. godini
  • njegova ćerka Jelica jedno vreme bila je pomoćnik ministra spoljnih poslova SRJ Gorana Svilanovića

Strah od Jovanke

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Jovanka i Josip Broz

Prema rečima našeg sagovornika, Minić ne bi ni otkopavao Mihailovićevu glavu, ostavio bi je na Javoru, ali neki ljudi su saznali za ovu priču, pa su pretili izlaskom u javnost.

- Slavko Zečević je to saznao i rekao Dani Milosavljević, velikom narodnom heroju, a ona to Jovanki Broz. Milosaveljevićeva je pretila da će dati u javnost da nije izvršio partijski zadatak i da nije uništio Dražinu glavu jer su Krcun i on pričali Titu da je sve uništeno. Zato je glava, na kraju, s Javora prebačena i uništena u železari - kaže Vlajković.

Mihailovićeva biografija

Republika

Foto: Privatna slike

 

- rođen 1893. u Ivanjici

- bio armijski general i načelnik Štaba Vrhovne komande Ravnogorskog pokreta, koji je osnovao 1941, nakon napada Nemačke na Srbiju

- uhapšen u selu Repušići, u blizini Višegrada

- od 10. do 15. jula trajalo suđenje Mihailoviću i njegovim pristalicama

- Mihailović optužen za ratne zločine koje su počinili njegovi komandanti

- prema zvaničnoj verziji, streljan 17. jula 1946.

- nije poznato gde se nalazi njegov grob

- Viši sud ga je 14. maja 2015. rehabilitovao

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading