VUK ODAO STRANCIMA SPISAK ŠPIJUNA: Ekskluzivno otkrivamo tajnu koja godinama potresa Ministarstvo spoljnih poslova

Autor: B. B. - T. K.

Vesti

23.09.2022

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čuo sam za to, neću da otkrivam detalje, neka se nadležni pozabave, načinjena je velika šteta, poručio bivši šef diplomatije Ivica Dačić.

VUK ODAO STRANCIMA SPISAK ŠPIJUNA: Ekskluzivno otkrivamo tajnu koja godinama potresa Ministarstvo spoljnih poslova

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Diplomatska špijunska mreža, čuvena Služba za istraživanje i dokumentaciju (SID), pri Ministarstvu spoljnih poslova, ukinuta je 2007. Zakon o službama bezbednosti izostavio je iz obaveštajnog sistema. Za ovu službu, tvrde upućeni izvori, radili su čak neki predsednici stranih vlada, inostrani ministri... Spisak saradnika i špijuna s njihovim imenima i podacima predat je strancima i to odmah po dolasku Vuka Jeremića ne mesto šefa diplomatije.

Ovaj skandal o odavanje saradnika, koje inače nikada nijedna država nije uradila, poznat je prethodnim ministrima spoljnih poslova poput Ivice Dačića, koji poručuje da istragu o tome ko je odao spiskove treba da bude tema istrage nadležnih organa.

MINISTRI I KONZULI

Republika

Foto: Profimedia

Josip Broz Tito

SID je osnovan 1949, važio je za jaku obaveštajnu službu s mnogo uspeha. Zaslužan je, između ostalog, što je ekspredsednik SFRJ Josip Broz Tito 1965, pre svih u svetu, saznao kako je u Alžiru svrgnut šef te države Ahmed ben Bela.

- SID je bila ozbiljna, respektabilna služba koja je imala izuzetan značaj. Nismo mi bili izuzetak. Mnoge, ma sve, države neguju diplomatsku špijunažu kao diskretnu tajnu službu. Ondašnji SID je bio i te kako uspešan i ugledan. Možda je zato nekima i bio trn u oku. Među saradnicima bili su i diplomate, ministri, ambasadori, konzuli, političari, kako naši tako i inostrani. I po tome je možda bio jedinstven u svetu. Kanal informacija nije bio razgranat, išao je direktno ka vrhu vlasti. Takvu službu bivši režim je ugasio pre deceniju i po, kad je šef diplomatije bio Jeremić. Tek je sramno što je, bez pardona, predat strancima spisak saradnika, što je i državi i tim ljudima nanelo ogromnu štetu - ispričali su za Srpski telegraf sagovornici iz diplomatskih krugova.

DIPLOMATE VS BONDOVI

Republika

Foto: ST/REPUBLIKA

Ivica Dačić

Predsednik SPS i bivši šef diplomatije Ivica Dačić u razgovoru za Srpski telegraf potvrđuje da je nekadašnji SID slovio za izuzetno moćnu tajnu službu:

- Govorilo se, čuo sam, i dok sam bio u Ministarstvu spoljnih poslova, da je spisak saradnika SID predat strancima. Pošto nemam konkretne dokaze ko je to učinio, kada i kome je predata dokumentacija i gde je onda nestao novac za finansiranje SID, ne bih govorio o "detaljima". Činjenica je da je time načinjena velika šteta, da bi nam takva služba mnogo koristila i danas, kada se na svetskom nivou dešavaju tektonske promene.

Ivan Mrkić, koji je bio ministar spoljnih poslova (jul 2012. - april 2014) posle Jeremića, priznao je da su se osećale posledice ukidanja SID. On se čak zalagao za obnovu diplomatske obaveštajne službe.

- Pravovremena saznanja važna su da se ispune spoljnopolitički ciljevi jedne države i sva ministarstva spoljnih poslova imaju i obaveštajni deo diplomatskog posla. Ne stvaramo službu punu Džejms Bondova, koji će uletati kroz prozore i kupiti neka dokumenta sa stolova. Oni moraju da znaju više, da proniknu dublje i od njih se očekuje da budu najsvestranije obavešteni. Kanal komuniciranja je pouzdan, a bitno nam je da izvor bude zaštićen i da to što stigne u centar vidi ograničen broj ljudi i da naš državni vrh bude najbolje i najblagovremenije informisan - pričao je Mrkić.

Jeremić zanemeo, Borko se ne javlja

Republika

Foto: ST/D. KADIĆ

Borko Stefanović

Jeremić, koji je bio šef diplomatije (od 15. maja 2007. do 27. jula 2012) u dva mandata - drugoj vladi Vojislava Koštunice i Mirka Cvetkovića, do zaključenja broja nije odgovarao na pitanja Srpskog telegrafa.

Na telefonske pozive našeg lista do zaključenja ovog broja nije odgovorio ni Borko Stefanović, nekadašnji politički direktor MSP.

Nestali milioni dolara

Velike sile značajno koriste model koji je imao SID za špijunski rad zbog prednosti diplomatskog imuniteta jer se, prema procenama američkih obaveštajnih službi, do bar 10 odsto informacija dolazi nezakonitim putem. Osim političke, ističe, sporna je i materijalna šteta.

- Nije nepoznato da se rad takvih obaveštajnih službi finansira iz posebnih fondova. Milioni dolara namenjeni za te svrhe volšebno su nestali - kazali su sagovornici našeg lista.

Jovanović: Neko se odužio Amerima

Republika

Foto: ST/D.KADIĆ

Vladislav Jovanović

I Vladislav Jovanović, bivši ministar spoljnih poslova SRJ, objašnjava za Srpski telegraf da je SID slovio za vrlo korisnu, pouzdanu tajnu službu za državu, koja je radila delikatne poslove, te da jeste šteta njeno gašenje:

- Krug korisnika njihovih obaveštenja bio je vrlo uzak, radilo se o samom vrhu države. Pričalo se da je spisak saradnika SID predat strancima. Da li je to prethodna vlast ili je neki njen pojedinac učinio zarad ličnih interesa ili za interese države, nije mi poznato. Možda je neko imao potrebu da se oduži Americi za neku pomoć za dolazak na vlast. Ali MSP u tom periodu jeste bio zapostavljen. Vođena je lična politika, a ne politika države.

Činjenice

- Služba za istraživanje i dokumentaciju - SID ili Sedmo odeljenje Ministarstva spoljnih poslova, osnovana 1949.

- to je bila jedna od obaveštajnih službi nekadašnje SFRJ, cenjena kao elitna i izuzetno uspešna

- bila zadužena da "osluškuje" političku i bezbednosnu situaciju u zemlji domaćina

- odigrala je, kako se navodilo u nekim medijima, presudnu ulogu u otuđivanju deviznih rezervi SFRJ, koje je početkom 1990. prisvojila Srbija, i koje su potom "nestale" u nerazjašnjenim okolnostima

- posle raspada SFRJ, preuzela je Srbija, gde je pod istim imenom delovala do 2007.

- tada je - s više stotina zaposlenih, samo činovnika - preimenovana u Odelenje za analitiku i podršku, koje formalno nije obaveštajna služba

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading