ISTORIJSKA PORUKA PATRIJARHA PAVLA UOČI PREGOVORA U DEJTONU: Braćo, mir ili nas nema!

Autor: M. J. - E. S. T.

Vesti

11.09.2022

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Apel poglavara SPC presudio da Milošević i Karadžić zakopaju ratnu sekiru i da se potpiše sporazum kojim je okončan rat

ISTORIJSKA PORUKA PATRIJARHA PAVLA UOČI PREGOVORA U DEJTONU: Braćo, mir ili nas nema!

Foto: Tanjug/AP/Profimedia

Patrijarh srpski Pavle, koji je rođen na današnji dan 1914, uoči mirovnih pregovora u Dejtonu apelovao je na delegacije SRJ i Republike Srpske da budu složni i da je to jedini spas za naš narod, pokazuju transkripti otkriveni posle 27 godina, a u čiji posed je došao Srpski telegraf.

Jednom od najmisterioznijih sastanaka u novijoj srpskoj istoriji su prisustvovali Zoran Lilić, Slobodan Milošević, Momir Bulatović, Radovan Karadžić, Momčilo Perišić, Ratko Mladić i poglavar Srpske pravoslavne crkve, čija je istorijska poruka bila presudna da se prihvati Dejtonski sporazum.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Potpisivanje Dejtonskog sporazuma

SUDNJI DAN

- Ko blagoslov traži, ja ga i dajem. Ono što nam treba je sloga pred neprijateljem. Zato smo ovde. Za opšte dobro našeg naroda, šta je bilo, bilo je... - rekao je patrijarh uoči sastanka, pokušavajući da pomiri zavađenu braću s dve strane Drine.

Milošević je tada napomenuo da se radi o strogo tajnom sastanku i da je apsolutni prioritet mirovno rešenje.

- Idemo na podelu teritorije 50:50. Amerika hoće brzi mir ili brzi rat. Ako nećete mir - spremni su milioni dolara. Plan je - povlačenje Unprofora (izuzev islamskih zemalja) i intervencija NATO. Obaviće to na brzinu. Druga mogućnost je konferencija, ja Izetbegović, Tuđman. Moguće je uključenje vaših predstavnika (kaže Karadžiću, prim. aut.) - rekao je predsednik Srbije.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Milošević, Mladić i Karadžić

U dramatičnom tonu je dodao da vremena više nema:

- Sada je sudnji dan da se postigne ono što je realno u ovoj situaciji. Ići će se na model "federacija + Republika Srpska + specijalni odnosi sa susednim državama". Osim Izetbegovića, svi su za to. Holbruk je rekao da će zapretiti muslimanima. I to zapretiće im Mladićem. Sve se svodi na brzi mir. That's all. Nas samo interesuje vaše da ili ne.

ZAPAD SLOŽAN

Karadžić na to odgovara da je tačno da je Dejton šansa da se zaključi dobar mir:

- Prvi put Amerikanci ne sabotiraju mir, a Velika Britanija i Francuska ne žele nam sudbinu Krajine. Nemačka, naravno, želi "veliku Hrvatsku", ali ne i "veliku muslimaniju".

Milošević mu odgovara da se mora i Krajine (još) nismo odrekli, na šta lider Srpske predlaže da je "za nas bolje da ostanemo zagonetni ludi Srbi jer ćemo tako više dobiti", čemu se predsednik Srbije oštro suprotstavlja:

Republika

Foto: AP/denis Paquin

Radovan Karadžić

- Zaklapaju se čelična vrata, a rešenje je moguće da postoji Republika Srpska. Nisam čuo za republiku koja nije bila država. Od prošle godine rejting vam pada i padaće i dalje. Sada je još moguće dobro rešenje. Ako ovaj put odbijemo, ide rešenje brzog rata. Valjda je svima ovde to jasno.

Suočen sa tvrdoglavošću rukovodstva RS, Milošević je zatražio da mišljenje iznesu vladika Irinej i patrijarh.

- Znači, sada je biti ili ne biti. Ako se ne prihvati plan, znači ne biti. Nemamo izbora, osim pregovora - rekao je poglavar SPC i svaku diskusiji završio sledećim rečima:

- Ja vas molim da nesporazume trenutno zaboravite, a da se posle rata bratski raspravimo i oprostimo ako šta imamo.

dijalog 1

Karadžić: Amerikanci će mnogo popustiti da bi postigli brzi mir.

Milošević: Nemojte se zanositi. Sa Goraždem vas navlače da napadnete i da Aliji priskoči NATO u pomoć. Izetbegović ima samo strategiju za rat. Čim srpska strana prihvati, Alija će biti na mukama.

Karadžić: Zar ne možemo na račun Krajine tražiti veći procenat?

Milošević: Tuđman je kruti nacionalista, kao i vi.

Karadžić: Manolić nam je pominjao varijante zamene.

Milošević: Nema promene početnih stavova. Frejzer je pošao sa 55 posto za vas. Zato su ga i ubili.

dijalog 2

Milošević: Vojnički je nemoguće išta uraditi. A vidite kakva je bruka Knin. Nikad u istoriji nije bilo da narod ostavi zemlju. Godine 1914. otišla je vojska iz Srbije, ali ne i narod. Zamislite da Francuzi iziđu iz Francuske. To u Krajini nije bio poraz, već bruka.

Lilić: Krajini smo sve omogućili, ali oni se, jednostavno, nisu branili.

Milošević: Tog jutra Mrkšić je dobio depešu "Izdržite dva dana". Doneli smo odluku na Savetu za odbranu.

Perišić: Materijalne mogućnosti su sve manje, a i ljudi neće da se bore. Biće i kod vas stampedo, kao u RSK. Postaćemo Kurdi. Neće opstati ništa. Odluku moramo prepustiti politici.

Mladić: Ne smemo u vojnu avanturu

Mladić: Prvo želim da izrazim zadovoljstvo što je došlo do ovog skupa. Upoznat sam s pismom. Odluka je ili mir ili rat. Moramo da se ponašamo u granicama mogućeg. Ne smemo se upuštati u vojnu avanturu. Treba ići u mir, ali verifikovati faktičko stanje.

Republika

Foto: Tanjug/AP

General Ratko Mladić

Vašu odluku generali će provesti. Ja neću da učestvujem u srpskim podelama. Ja sam se borio za predstavnike političke vlasti. Moje je mišljenje da je bolje da budu dve delegacije, jedna SRJ, druga RS, ako ne možete da se usaglasite.

ČINJENICE

najvoljeniji patrijarh

- Rođen je 14. septembra 1914, kao Gojko Stojčević, u Kućancima u sadašnjoj Hrvatskoj

- Bio je 44. poglavar SPC

- Na njenom tronu proveo je 20 godina, više od svih prethodnika

- Pre toga je bio episkop raško-prizrenski, a na Kosovu je proveo 33 godine

- Godinu dana pre smrti tražio je da se povuče zbog zdravstvenih razloga, ali je Sabor SPC to odbio, smatrajući da nema boljeg predvodnika Crkve

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading