ŠOK ZA ZELENSKOG, BAJDEN GA OTPISAO: Ukrajina zaleđena izjavom američkog predsednika

Autor: Tamara BUJIŠIĆ/Republika

Vesti

07.09.2022

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iz Kijeva mesecima traže da se Rusija proglasi za terorističku državu, iz Vašingtona prvi put stigao jasan odgovor: Ne!

ŠOK ZA ZELENSKOG, BAJDEN GA OTPISAO: Ukrajina zaleđena izjavom američkog predsednika

Foto: Tanjug/AP

Počeo drugi susret Putina i Bajdena, ali video-linkom

Zapad se izgleda umorio od rata u Ukrajini. Ili bar od ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Tako bar deluje nakon izjave američkog predsednika Džoa Bajdena, koji je, odgovarajući na pitanja novinara, manje-više jasno poručio da Rusiju ne smatra terorističkom državom.

KONKRETNO PITANJE

Na konkretno pitanje novinara da li Rusiju treba označiti kao državnog sponzora terorizma, što Kijev traži mesecima, Bajden je kratko odgovorio: "Ne".

To je potvrdila i portparol Bele kuće Karin Žan Pjer, koja je izjavila da bi takva odluka bila loša po Ameriku pogotovo što se tiče izvoza hrane što bi dovelo i do ugrožavanja sporazuma o izvozu robe kroz Crno more.

- Takva odluka o Rusiji mogla je odložiti izvoz hrane i ugroziti sporazume u vezi sa transportom robe kroz Crno more - rekla je Žan-Pjer.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden

Reakcija iz Ukrajine do zaključenja ovog izdanja nije bilo, a sagovornici Srpskog telegrafa smatraju da ovakav odgovor američkog predsednika nagoveštava da se stvari menjaju.

Aleksandar Pavić, stručnjak za geopolitiku, ističe u razgovoru sa naš list da je posredi strah Amerike, te otuda i takav odgovor njihovog predsednika.

- Amerika se plaši reakcije Rusije s obzirom na to da je Putin jasno rekao šta će se desiti ukoliko ga proglase ratnim zločincem. Amerika, jednostavno, nije spremna na takvu reakciju Rusije, naročito pred izbore za Kongres u novembru. Bajden je svestan da Rusija može konkretnije da pokaže svoje delovanje na ukrajinskom frontu, što bi dovelo do toga da upravo on ispadne gubitnik - ocenjuje Pavić.

ČIST PRAGMATIZAM

Politički analitičar Dragomir Anđelković pak smatra da je Amerika ovim jasno stavila do znanja da se priprema za neku vrstu pregovora i dogovora s Rusijom.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Dragomir Anđelković

- Amerikanci su pragmatični. Oni znaju da će Moskva isterati svoje. Svesni su da bi, ukoliko bi proglasili Putina ratnim zločincem, spalili sve mostove na putu do dogovora. Amerika je svesna da će s Rusijom morati da sedne za sto i da se dogovori jer bi se, u suprotnom, Rusija trajno okrenula Kini, što Vašingtonu nikako ne bi išlo naruku - navodi Anđelković za naš list.

Šormaz: Nije ga otpisao!

Dragan Šormaz, doskorašnji narodni poslanik SNS, podseća za Srpski telegraf da je američka rezolucija u UN, koju smo i mi podržali, proglasila Rusiju agresorom.

Republika

Foto: printscreen/N1

Dragan Šormaz

- SAD su dale istražitelje za ruske zločine i podržale da se tim zločinima sudi u Hagu. Njihova administracija, očigledno, smatra da je to dovoljno za sada, što ne znači da neće podržati zahtev da se Rusija proglasi terorističkom državom ako Rusija napravi neku štetu u Zaporožju. Naravno da Amerika nije digla ruke od Ukrajine jer sve jače steže sankcije Rusiji i sada već svake nedelje pomaže Ukrajini oružjem koje vredi milijardu dolara. Upravo je predsednik Bajden uputio novi zahtev Kongresu da se odobri dodatnih 11,7 milijardi dolara, što je otprilike veličina budžeta Srbije.

Šolc ne da 100 tenkova Kijevu

Nemački kancelar Olaf Šolc odbio je molbu svog ukrajinskog kolege Denisa Šmihala za većom vojnom podrškom. To mu je saopštio tokom Šmihalove posete Berlinu. Konkretno se govorilo o isporuci modernih tenkova leopard 2.

Nemački proizvođač oklopnih vozila "Kraus-Mafaj Vegman" ponudio je u aprilu direktnu isporuku 100 tenkova Ukrajini za 1,55 milijardi evra, ali je nemački kancelar Šolc odbio da izda izvoznu dozvolu i njegov stav se i dalje nije promenio.

Kako prenose nemački mediji, ukrajinska strana smatra da je Šolc u razgovoru sa Šmihalom ostao uopšten i nekonkretan, te da nije pokazao nikakvu spremnost da promeni stav.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading