VOĐA OVK NAREDIO OLIVEROVO UBISTVO!

Autor:

Vesti

18.01.2018

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nalog za ubistvo Olivera Ivanovića stigao je iz Prištine i iza njega stoji Kadri Veselji, šef parlamenta i bivši OVK zločinac, pokazuju prve indicije iz istrage nakon atentata u centru Severne Mitrovice.

RepublikaFoto: youtube.com/Ermal Mamaqi
Kadri Veselji, vedri i oblači Kosovom i Metohijom

Prema saznanjima iz obaveštajnih i bezbednosnih struktura do kojih je došao naš list, plan za destabilizaciju pokrajine skovan je uz učešće zapadnih službi, čiji su pripadnici u velikom broju prisutni na Kosovu. Ideja je bila da se jednim udarcem ostvari nekoliko mračnih ciljeva, a prema informacijama koje su juče preneli albanski mediji pozivajući se na tamošnje dobro upućene izvore, planirani su i novi zločini i napravljen je spisak viđenijih Srba koje treba likvidirati. Prema tim saznanjima, prvi na tom spisku iza Ivanovića je Bratislav Nikolić, predsednik opštine Štrpci.

KRVAVA ZAKLETVA

Slavko Nikić, dugogodišnji pripadnik srpskih obaveštajnih službi, koji je godinama radio na Kosovu, kaže da je prema informacijama koje je dobio sa terena ubeđen da je grupu ubica organizovao Kadri Veselji.

Lider Građanske inicijative SDP bio je prva meta Šiptara, a sledeća žrtva biće gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić, pišu albanski mediji

- Iz pouzdanih izvora znam da je Ivanović dva dana pre ubistva koje nosi prepoznatljiv šiptarski potpis likvidacije iz zasede upozoren da je na spisku za odstrel. Srbin iz Prištine blizak vrhu tamošnje vlasti lično je došao u Mitrovicu i savetovao Olivera da što pre napusti Kosovo. Bukvalno mu je preneo poruku da je pitanje dana kada će biti ubijen. Ipak, ovaj nije hteo da širi paniku, pre svega zbog porodice, uz reči da posle svega ne bi imao obraza da napusti pokrajinu i posle toga pogleda Srbima sa Kosova u oči - otkriva Nikić.

RepublikaFoto: Tanjug

Drecun: Da li je pre mesec dana došla grupa profesionalnih pucača iz jedne evropske zemlje u Albaniju i šta se zbivalo posle toga?

U priču našeg sagovornika uklapa se i tvrdnja Ivanovićevih prijatelja, koju je preneo ministar Rasim Ljajić nakon što se s njima čuo, da je Oliver u poslednjih nekoliko dana bio vidno zabrinut, da je bilo jasno da ga nešto ozbiljno muči, ali o tome nije hteo da govori.

Nikić tvrdi i da je Kadri Veselji pred kamerama dao zavet Albancima.

Albanski mediji: Sledeća meta je Bratislav Nikolić, predsednik opštine Štrpci

- Zakleo se svojim životom da će sprečiti rad Suda za zločine OVK, stvoriti kosovske oružane snage i staviti tačku na pregovore u Briselu da bi pod kontrolu stavili i srpski deo KiM. Akcija je koordinirana i deo je šireg plana o nastavku etničkog čišćenja Srba sa Kosova - zaključuje on.

Slavko Nikić, bivši obaveštajac

Srbin iz Prištine, blizak vrhu tamošnje vlasti, upozorio je dva dana pred ubistvo Ivanovića šta mu se sprema

U izjavi za Srpski telegraf i predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun poručuje da odgovore ko je ubio Olivera treba pronaći na adresi Kadrija Veseljija i Vašingtona.

- Paraobaveštajna služba Šik, koju povezuju s Veseljijem, raspolaže informacijama ko stoji iza ubistva, ko su izvršioci, nalogodavci. Oni više godina pokušavaju destabilizaciju severa Kosova. Voleo bih da Vašington sada stavi na raspolaganje obaveštajne informacije na osnovu kojih je Stejt department napravio analizu i poslao upozorenje o mogućem terorističkom napadu još 10. januara. Takođe, voleo bih odgovor da li je pre mesec dana došla grupa profesionalnih pucača iz jedne evropske zemlje u Albaniju i šta se zbivalo posle toga - navodi Drecun, a na naše pitanje da objasni šta je pod tim tačno mislio, kratko je poručio: "Ovo je dovoljno za sada."

ŠEŠELJ: STRANI PRSTI

Da su strani prsti umešani u atentat, siguran je lider radikala Vojislav Šešelj.

- Ubeđen sam da su stranci umešani. Nemoguće da američke tajne službe nisu znale šta se sprema jer to je profesionalno ubistvo, tu je bila potrebna logistika. Ubica nije bežao u pravcu Srbije, već u unutrašnjost Kosova - podvlači Šešelj.

On dodaje i da je moguće da Albanci stavljaju do znanja Zapadu: "Ubili smo prozapadnog političara, nastavićemo da ubijamo jednog po jednog Srbina dok ne ukinete Specijalni sud za OVK."

S druge strane, kosovska policija saopštila je da je sve snage usmerila ka otkrivanju ubica. Kako se juče saznalo, zapaljena opel astra iz koje je, kako se sumnja, pucano na Ivanovića pripada zvanično Austrijancu srpskog porekla (70). Vlasnik vozila, međutim, više nije među živima, pa se spekuliše kako su i na koji način ubice došle do automobila.

Šta su sve Albanci i Ameri hteli da postignu
1. Izazivanje nestabilnosti na Kosmetu
2. Preuzimanje severa KiM
3. Izazivanje razdora među Srbima na KiM
4. Politički udar na Vučića spinovima da vlast stoji iza zločina
5. Ukidanje zajedničkih patrola Kfora i srpskih snaga na administrativnoj liniji
6. Stavljanje priče o Specijalnom sudu u drugi plan
7. Prekid dijaloga u Briselu i izbegavanje formiranja ZSO
8. Ubrzano formiranje kosovskih oružanih snaga pod izgovorom da će biti veća sigurnost
9. Čišćenje srpskih kadrova iz kosovske policije na severu jer "ne mogu da reše zločin"

Obaveštajci: Englezi prvi reagovali, slučajno ili...

Iskusni obaveštajci s pažnjom su pratili reakcije drugih država i stranih medija nakon atentata u Mitrovici. Kako su nam rekli sagovornici iz obaveštajnih struktura, zanimljivo je da su se u danu zločina u oba slučaja podudarile reakcije iz iste zemlje. Naime, prva (a dugo i jedina) država koja je zvanično reagovala bila je Velika Britanije, čije je ministarstvo inostranih poslova izdalo saopštenje o tragičnom događaju, konstatujući da je to "oblik nasilja koji bismo voleli da se iskoreni sa zapadnog Balkana". S druge strane, nekako u isto vreme, britanski Gardijan je prvi od evropskih medija objavio opširnu analizu u kojoj se bavi mogućom pozadinom likvidacije, uz tvrdnju da ubistvo "može biti iskorišćeno u političke svrhe".

Naši sagovornici tvrde da sve to ne mora ništa da znači, ali konstatuju i da se na međunarodnoj sceni, gde se sukobljavaju interesi velikih sila, malo šta dešava slučajno.

REAKCIJE
RepublikaFoto: Republika

Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade Srbije

Prosto je nezamislivo da u maloj Kosovskoj Mitrovici tolika međunarodna zajednica, sa svim instrumentima kojima raspolaže, ne može da razreši ovo ubistvo

Nebojša Vlajić, Ivanovićev advokat

Ukoliko kosovsko društvo misli da bude društvo u kome pojedinac ima prava kao što ima neki drugi pojedinac, onda je veoma važno da se počinioci što pre otkriju

RepublikaFoto: Tanjug

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade

Građani jako dobro prepoznaju poruke predsednika Vučića, garanta jedinstva i stabilnosti zemlje, koji zapadnim zemljama nudi pomoć u otkrivanju zločinaca, ali u isto vreme traži od njih da što pre otkriju ko je ubio Ivanovića

Ramuš Haradinaj, kosovski premijer

Svi nadležni organi su angažovani tako da ne pozdravljam ničije izjave o mešanju u istragu. Možemo pozvati i američki FBI u ispomoć ako bude potrebno

Abelard Tahiri, kosovski ministar pravde

Svaka informacija kosovskih građana koja može da pomogne u rešavanju slučaja ubistva Olivera Ivanovića dobrodošla je, ali ne i učešće Beograda u istrazi

Frankfurter algemajne cajtung, nemački list

Dogodila se smrt u bastionu balkanske mafije. Za Kosovo, Srbiju i Srbe u Mitrovici bilo bi važno da se ubistvo razjasni. Ali šanse ne stoje dobro

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (44)

Loading
Maki

18.01.2018 10:55

Nisam iznenadjena, od pocetka sve mirise na OVK.

sasa

18.01.2018 11:07

@Maki - Ovo je bio isplaniran scenario

seka

18.01.2018 11:11

@Maki - Vecina nas deli tvoje misljenje ali sreca je sto Vucic ume da sabere dva i dva i da se izbori sa svakim problemom na sebi svojstven naci...Obruc se steze i ubica i pocinilac ce biti otkriveni i najstroze kaznjeni.

Nikola

18.01.2018 10:59

To je očekivano. Oliver Ivanović je samo njima mogao da smeta, i mislili su da ako njega ubiju stopiraće dijalog i formiranje specijalnog suda za ratne zločine. Jer formiranjem suda bili bi osuđeni svi Albanci, jer su svi zločinci.