ZBOG OVIH 8 STVARI MRZE VUČIĆA: Evo zbog čega bi bili najsrećniji da nema predsednika Srbije

Autor:

Vesti

05.08.2022

19:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sejanje zle krvi i govor mržnje nisu slučajni, već imaju i te kako duboku pozadinu.

ZBOG OVIH 8 STVARI MRZE VUČIĆA: Evo zbog čega bi bili najsrećniji da nema predsednika Srbije

Foto: RTS/printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić glavna je opsesija hrvatske političko-propagandne mašinerije. Od vrha vlasti u Zagrebu, pa nadole svi bi bili najsrećniji da ga nema. Zašto? Dovoljno bi bilo i samo to što je Vučić prvi srpski predsednik koji je želeo da oda počast nevino stradalim žrtvama Jasenovca, a ima mnogo, mnogo više od toga (pogledajte boksove uz tekst).

NEVINO STRADALI

Kako u razgovoru za Republiku ističe Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, gde je preksinoć obeležena godišnjica zloglasne akcije "Oluja", Vučić smeta Hrvatima iz svih razloga pobrojanih u osam tačaka koje smo naveli, ali i zato što je Srbiju učinio snažnom i nepokolebljivom, kao što je on sam:

- Jasno je da ovih dana bukvalno kipte od besa jer Srbija već devetu godinu ne ćuti o "Oluji" i žrtvama našeg naroda. Istina se konačno čuje samo zahvaljujući predsedniku Vučiću. On ne dozvoljava i nikada neće dozvoliti da se nevino stradali zaborave, ni jedna jedina nevino stradala duša, samo zbog toga što je deo srpskog naroda. I nećete više gledati film u kojem srpska žrtva i srpske suze nemaju roditelje, a tuđe suze ih imaju, kako je rekao predsednik Vučić.

Republika

Foto: RTS/printscreen

Građani u Novom Sadu na obeležavanju "Oluje"

I oni koji to nisu želeli i koji imaju kompleks od ekonomski i politički snažne Srbije, bolje da se, ističe Vučević, navikavaju na to:

- Ja ne mogu da prećutim sav taj linč kojem je Vučić izložen jer su oni, i hrvatski političari i mediji, toliko beskrupulozni da se rugaju i pobijenim precima predsednika. Time pokazuju ne samo da nemaju granicu ljudskosti, već da su potpuno nemoćni i bez argumenata.

POLITIKA I NAROD

Ono što Hrvati nikako ne mogu da oproste Vučiću, prema mišljenju predsednika Instituta za nacionalnu strategiju Dragoslava Bokana, jeste to što korača ka međusobnom jedinstvu Srba i prestanku našeg građanskog rata samih sa sobom.

- To i razjašnjavanje svega onoga što se dešavalo s našim narodom i dizanje svih tih magli zaborava dva su glavna razloga zbog kojih je Vučić neprijatelj broj jedan ove i ovakve hrvatske politike. Ne hrvatskog naroda - zaključuje Bokan za Republiku.

1. Filmovi, serije...

Prvi put država je podržala snimanje filmova o tragičnom stradanjima našeg naroda. Iako je prošlo godinu dana od premijere "Dare iz Jasenovca", strasti u Hrvatskoj se zbog tog ostvarenja ne smiruju. Čak su dovedene do tačke ključanja pošto je pre tri dana objavljen samo trejler filma "Oluja" reditelja i scenariste Miloša Radunovića.

2. Kultura sećanja

Srbija je 18 godina maltene ćutala o žrtvama "Oluje". O Jasenovcu mnogo duže. I tek od 2013, s Vučićevim dolaskom na vlast, naša država počela je da obeležava Dan sećanja na stradale i prognane, na inicijativu Vučića i zahvaljujući njegovoj odlučnost da se na tome istrajava, uprkos pritiscima da se to ne čini.

3. Briga za Srbe u regionu

Jedan od prioriteta spoljne politike je briga za Srbe u regionu i dijaspori, rad na očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta. Ono što mnogi koji nas napadaju posprdno nazivaju srpskim svetom. Ali briga za naše sunarodnike je sve veća i sve jača. Pa nek smeta kome smeta...

4. Odnosi sa Crkvom

Posle decenija ignorisanja pravoslavnog pitanja u Hrvatskoj stvari su se u protekloj deceniji dramatično promenile. Izuzetna pažnja poklanja se obnovi tamošnjih svetinja SPC, kao i negovanju pravoslavlja u našem narodu, čemu je izuzetno doprineo i patrijarh Porfirije, naročito dok je bio mitropolit zagrebačko-ljubljanski. A Porfirije je sada, što mnogima smeta, u odličnim odnosima s predsednikom Srbije.

5. "Otvoreni Balkan"

Inicijativa koju je pokrenula Srbija mnogima je trn u oku, a naročito Hrvatima, Prištini i predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću. Ipak, "Otvoreni Balkan" dobija sve više na zamahu i donosi konkretnu korist žiteljima zemalja koje su uključene u projekat.

6. Prekinuto ćutanje

Nema više ćutanja, to je naša najsvetija obaveza, poručio je predsednik Vučić preksinoć u Novom Sadu, govoreći na obeležavanju godišnjice "Oluje". Poručio je i da je to obaveza od koje nikada nećemo odustati, podsećajući na sraman odnos naših ranijih vlasti prema stradanjima Srba u Hrvatskoj. Zašto ovo smeta Hrvatima, ne treba posebno ni komentarisati...

7. Ekonomija

Politički napadi iz Hrvatske dolaze i zbog toga što će srpska ekonomija uskoro prestići hrvatsku, mada je ova zemlja članica EU, uprkos jadranskoj obali i turizmu. U ovo vreme prethodne godine BDP Hrvatske bio je 53,6 milijardi evra, a Srbije 46 milijardi evra. Uskoro, kako kažu ekonomski stručnjaci, odnos će biti drugačiji, mada je i ovo kako je sada doskora bilo nezamislivo.

8. Snaženje vojske

Srbija je, po jačini vojske, ispred Hrvatske na svim svetskim listama. I to je doskora bilo nezamislivo, a novu konstelaciju Hrvati prosto ne mogu da podnesu. Zato naveliko i naširoko, a gotovo uvek negativno, komentarišu svaku novu nabavku Vojske Srbije.

Republika

Foto: Republika

Naslovna strana Srpskog telegrafa za 6. avgust 2022. godine

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Mvp

06.08.2022 13:50

Majka Tereza,blago nama