VUČIĆEVA NAJTEŽA ŠAHOVSKA PARTIJA: Šest stvari od kojih zavisi opstanak Srbije

Autor:

Vesti

10.07.2022

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić trenutno igra najtežu šahovsku partiju koju je dosad igrao. Naravno metaforički rečeno jer način na koji se u ovom trenutku bori za interese Srbije, suočene s izazovima koji nadiru sa svih strana, najviše podseća upravo na jednu tešku, iscrpljujuću partiju drevne igre na 64 polja, u kojoj svaki potez mora biti pažljivo odmeren, a svaka greška može preskupo koštati.

VUČIĆEVA NAJTEŽA ŠAHOVSKA PARTIJA: Šest stvari od kojih zavisi opstanak Srbije

Foto: Tanjug/D. VOJINOVIĆ

Planeta se trese pred nezapamćenom geopolitičkom krizom, izazvanom ekonomskim nedaćama, potom koronom i konačno ratom u Ukrajini.

Vlade u Evropi (i šire) padaju kao domine, stanovništvo čak i najmoćnijih zemalja u velikom je strahu od predstojeće zime i, na sve to, niko nema pojma šta nas sve zajedno tek čeka ako se oružani sukob nastavi, a sva je prilika da hoće.

VELIKA PREDNOST

Uz ove muke, oličene u inflaciji, pretnjama po privredni rast, problemima vezanim za energente, Srbija se suočava i s pritiscima po pitanju Kosova, sankcija (i vezano s tim nove vlade, u kojoj bi mnogi da vide svoje favorite). Breme je, čini se, u najvećoj meri svaljeno na pleća (leđa, grbaču, kako vam je već volja) jednog čoveka - Aleksandra Vučića...

Komentarišući aktuelni trenutak, Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije, navodi da bi na sve što smo pomenuli dodao i pokušaje rušenja inicijative "Otvoreni Balkan" i pritiske na Republiku Srpsku:

- Zahvaljujući strateškom uvidu, Srbija drži svoj kurs jer preventivno uspeva da predvidi izazove i pripremi se za moguće udare. To nam je velika prednost. Strateška orijentacija prema politici i ekonomija su osnove svega. Srbija je bila devastirana i opljačkana, ali s dolaskom Vučića sprovedena je ekonomska konsolidacija i utemeljeni su strateški pravci ekonomije. Imamo državu koja zna gde je krenula i šta želi da postigne, za razliku od onih koji delaju po inerciji, tek kad se nešto desi. Ja, ipak, s dosta optimizma gledam u budućnost jer, za razliku od mnogih koji nemaju odgovore, mi smo stvorili zalihe i stalno razmišljamo kako da unapredimo ekonomsku situaciju, imamo povećanje plata i penzija, što govori da se država odgovorno i fokusirano bavi ekonomijom, koja je ključ svega u narednom periodu.

Republika

Foto: Tanjug/D. VOJINOVIĆ

 

POSVEĆENOST

Vladimir Orlić, potpredsednik SNS, ocenjuje da je najbolji odgovor na izazove s kojima se Srbija suočava zapravo politika njenog lidera:

- Posvećenost predsednika Srbije ekonomskim pitanjima jeste važan deo odgovora jer obezbeđuje i planirani rast, a i nastavak borbe protiv svetske inflacije, u kojoj je Srbija već uspešnija od 12 članica EU. Odgovor se krije u hrabroj, mudroj, samostalnoj politici koju predvodi Aleksandar Vučić. Ona je naš najbolji adut pred svim ovim izazovima.

Zoran Milosavljević iz Instituta za političke studije za Srpski telegraf iznosi sledeću ocenu:

- Ovo je najteža partija koja je stavljena pred ceo zapadni Balkan, ali tu je šahovski majstor koji zna kakve poteze treba vući. Srbija i njeno rukovodstvo, predvođeno predsednikom, videli su šta nas čeka i radili na tome da to preduprede. Vidimo da strani zvaničnici pozivaju Vučića, dolaze u Beograd i kao da pokušavaju da naslute koji su naši sledeći koraci. Pokazali smo da imamo veći imunitet i veću spremnost da se suočimo sa svim tekućim krizama od zemalja EU.

IZAZOVI I KAKO ODGOVARAMO NA NJIH

1. Što se tiče Kosova, da nam otežaju, trude se, maltene, svi. Od zapadnih sila na to smo i navikli, baš kao i na ludačke poteze premijera lažne države Aljbina Kurtija, ali novina je da nam udarci stižu i s istoka. Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin u nekoliko navrata povukao je paralelu između Donbasa i Krima i Kosova, pozivajući se upravo na kosovski presedan kada govori o pravu ovih regija na otcepljenje od Ukrajine.

2. Pred formiranje nove vlade, svetske sile sa svih strana maltene i ne kriju da imaju svoje favorite za ministre. One, koji bi, kako oni to vide, više zastupali njihove nego interese Srbije. Do sada, a tako je i sada, pritisci su se od Vučića odbijali kao od stene i preporuka iz ambasade za nekog samo je prečica da taj ne bude u Vladi. Ovog puta, svakako, pritisci su povezani i s očekivanjima da Srbija uvede/ne uvede sankcije Rusiji, što je tek posebno poglavlje udara na našu zemlju i Vučića.

3. Skok cena trese celu planetu, a Srbija se, nema sumnje, protiv toga bori mnogo uspešnije nego većina drugih država. Evo šta je o tome rekao Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta: "Dinarska novčana masa u Srbiji je smanjena 10 odsto u proteklom delu godine. To je nešto što usporava inflaciju." Inače, procena Narodne banke i stranih finansijskih institucija jeste da je dve trećine inflacije u Srbiji takozvana uvezena inflacija, ona koja dolazi spolja.

4. Podvig Srbije je što u ovakvom vremenu uspeva da održi visok privredni rast i nastavi da privlači investicije. Milan Trajković iz Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku NBS izričit je da zasad nema nikakvih naznaka usporavanja privrednog rasta u Srbiji.

5. Dok cena struje divlja širom Evrope, prepustimo izrazito opoziciono nastrojenom informativnom kanalu Njuzmaks Adrija (u vlasništvu Dragana Šolaka) da opiše kako je u Srbiji (ma koliko im to bilo teško da priznaju): "Struju plaćamo skoro najjeftinije u Evropi jer država pokriva realnu cenu."

6. Nije svima bilo pravo kad je predsednik Vučić sklopio novi gasni aranžman u dogovoru s Putinom i obezbedio nam cenu gasa koju bi svi u Evropi poželeli. Sada, hiljadu kubnih metara gasa na berzama košta gotovo 2.000 dolara, mi tu količinu plaćamo nešto iznad 300, a energetski stručnjak Miloš Zdravković (inače nimalo naklonjen aktuelnoj vlasti) ocenjuje: "Mi smo u zadnjem času sklopili taj dugoročni ugovor. Dobili smo sigurno snabdevanja za određenu količinu gasa i povoljne cene."

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (3)

Loading
Miro Đ

11.07.2022 05:08

Verujem da će predsednik Vučić iznaći najbolje poteze.

Nccnc

11.07.2022 05:39

Predsednik će učiniti sve što je u njegovoj moći, da ostvari naše državne interese.

Mina

11.07.2022 08:39

Pred Vučićem je nesumljivo jedan od najtežih perioda , mnoge probleme je nasledio i rešio , mnoge je izazvala geopolitička globalna kriza, neće mu biti nimalo lako, ali verujem da će svojom mudrom politikom uspeti da ih prevaziđe!