PODVODNO ČUDOVIŠTE! NOVI ADUT RUSKE VOJSKE: Putinov Posejdon strah i trepet

Autor:

Vesti

09.07.2022

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ono čega se Zapad plašio već dugo dogodilo se u petak: Rusija je objavila da je u upotrebu stavljena prvi specijalna podmornica K-239 "Belgorod".

PODVODNO ČUDOVIŠTE! NOVI ADUT RUSKE VOJSKE: Putinov Posejdon strah i trepet

Foto: Tanjug/AP

Ovo podvodno čudovište, kako ga nazivaju ruski mediji i vojni stručnjaci, specifično je ne samo po tome što je najveće podvodno plovilo takve vrste na svetu već i zato što je napravljeno da nosi jedno od najluđih oružja za masovno uništenje koje je čovečanstvo ikada videlo: "Posejdon", autonomni podvodni dron sa nuklearnim bojevim glavama, jačine nekoliko megatona.

O kakvom je čudovištu reč možda najbolje govori to da s bilo koje lokacije može da sravni sa zemljom priobalne gradove poput Njujorka i Los Anđelesa, koji su hiljadama kilometara daleko. U poređenju s drugim interkontinentalnim balističkim projektilima, kažu stručnjaci, posejdon je prilično spor, ali je zato nezaustavljiv. Kako objašnjavaju, nuklearni reaktor koji ga pokreće daje ovom oružju neograničen domet i veliku fleksibilnost kad je reč o lansiranju i lokacijama meta, a operativna dubina od oko 1.000 metara znači da je van dometa postojećih torpeda. Rusija tvrdi da "Posejdon" može da koristi i kao taktičko nuklearno oružje protiv brodova, među kojima su mete od posebne vrednosti nosači aviona.

BRZA REAKCIJA

Ovaj potez Rusije usledio je samo dva dana nakon što je Vladimir Putin na konferenciji poručio Zapadu da još i nije počeo ozbiljno da ratuje iako rat u Ukrajini ulazi gotovo u 20. sedmicu.

- Danas čujemo da hoće da nas pobede na bojnom polju. Šta reći. Nek probaju. Svi treba da znaju da još nismo počeli ozbiljne stvari u Ukrajini - rekao je Putin, a uskoro je, evo, i demonstrirao na šta je mislio.

Mada je o borbenom sistemu "Posejdon" prvi put bilo reči još 2015, prekjučerašnjim zvaničnim uvođenjem podmornice "Belgorod" u upotrebu, sve je ušlo u krajnje ozbiljnu fazu. Posebno stoga što, kako pišu zapadni mediji, u Vašingtonu spremaju žestok odgovor, te njihovi stručnjaci ubrzano razrađuju sve moguće opcije kojima bi se pariralo "Posejdonu", što u smislu iznalaženja načina da se zaustavi, što u nekoj vrsti sličnog odgovora ako "Posejdon" bude upotrebljen.

Ljuban Karan, bivši oficir KOS, kaže da i ovo pokazuje da se s Rusima ne treba igrati, već da što pre treba povesti ozbiljne mirovne pregovore.

Republika

Foto: youtube.com/TV Pink

 

 

- Zastrašujuće je šta su oni sve napravili. Doduše, Rusi mnogo novca ulažu u naoružanje i u nekim stvarima niko ne može da im stane na crtu. Kada je reč konkretno o ovome, treba da vode računa oni koji izlaze na okeane, Velika Britanija, koja stalno provocira i vrši pritisak na Rusiju, pa i SAD. Cunami proizveden na taj način mogao bi da dostigne visinu od 100 metara i gradovi koji bi se našli na meti ne bi imali nikakve šanse. Pretpostavljam da je njihova namera prvenstveno da zaštite Baltičko more, ali oni sigurno neće to aktivirati odatle - ističe Karan.

DUGO ČEKANO

Vojni analitičar Aleksandar Radić ističe da je ovo, zasad, samo sredstvo odvraćanja.

Republika

Foto: youtube.com/BALKAN INFO - Zvanični kanal

 

 

- Ta se podmornica dugo čekala. To je istraživačka podmornica napravljena primarno za testiranje novih sistema, a, između ostalog, može da nosi torpedo s nuklearnom glavom velikog dometa. E sad, ima različitih viđenja. Neki misle da je to sredstvo sudnjeg dana jer nuklearna eksplozija može da napravi radioaktivni cunami, ali postoje i oni koji tvrde da taj torpedo ima i prilično nedorečenih taktičko-tehničkih karakteristika. U svakom slučaju, sada je to sredstvo za odvraćanje, ne sredstvo koje neko namerava da upotrebi. Proći će još vremena dok to ne bude torpedo u upotrebi - smatra Radić.

 

Performanse podmornice K-239 "Belgorod"

- 184 m dužina

- 15 m širina

- 500-520 metara dubina do koje se spušta

- 32 čvora na sat brzina

- 120 dana pod vodom bez izlaska na površinu

- 110 podmorničara je opslužuje

Performanse rakete posejdon 

- domet praktično neograničen

- 70-100 čvorova očekivana brzina

- 100 m visok talas može da izazove prilikom eksplozije

- operativna dubina od 1.000 metara

- van dometa svih poznatih torpeda koji bi je mogli zaustaviti

- može da nosi nuklearne bojeve glave jačine nekoliko megatona

* većina performansi se krije kao vojna tajna

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading