PADAĆE REDOM GLAVE LIDERA! Pad Borisa Džonsona tek je početak velikih potresa

Autor:

Vesti

08.07.2022

18:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Seljačka buna trese Evropu i izazvana/potpomognuta ratom u Ukrajini, ali i forsiranjem nametnute zelene agende, donosi tektonske političke promene na Starom kontinentu. Kako se već sada može reći, Evropa gori pred tešku zimu koja dolazi, a taj požar redom nosi i tek će nositi glave političkih lidera poput britanskog premijera Borisa Džonsona.

PADAĆE REDOM GLAVE LIDERA! Pad Borisa Džonsona tek je početak velikih potresa

Foto: Tanjug/AP

Politički zemljotres koji je zadesio Veliku Britaniju i pre nje Bugarsku, po principu domino efekta, nastaviće da potresa i druge politički trusne države Evropske unije (EU).

AJMO DALJE...

Kako procenjuju zapadni mediji, prve će se na udaru naći Holandija, Poljska i Italija, potom Nemačka i ko zna ko još.

U Holandiji je, naime, potpuni haos sedmicama unazad. Dok se ceo svet, u realnom strahu od gladi, bori za hranu holandske vlasti, da bi smanjile pogubne emisije azota (bizarnosti idu čak dotle da su to što krave ispuštaju gasove optužili za zagađenje životne sredine), propisuju radikalno smanjenje stočnog fonda (!?). Što je izazvalo pravu seljačku bunu. Blokiraju auto-puteve, na ulicama i pred vladinim zgradama u Hagu su traktori i krave, besni demonstranti pale bale sena i pred kućama političara bacaju stajsko đubrivo... Prošlog utorka su bili ispred stana Kristijane van der Val, ministarke nadležne samo za temu "prirode i nitrata". I na sve to farmeri najavljuju radikalizaciju protesta - masovnu blokadu prilaza amsterdamskom aerodromu "Shipol", kao i aerodromima u Ajndhovenu i Mastrihtu...

Ognjen Karanović, direktor Centra za društvenu stabilnost, saglasan je sa ocenama da Evropa politički bukti i da će u prestonicama EU padati lideri:

- Evropski politički zapad je u velikim problemima. Politički i socijalni nemiri biće sve oštriji i masovniji kako se bude bližila zima. Padaće vlasti. Slučaj Džonsona je samo početak i uslediće domino efekat širom Evrope.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Lideri sa zapada pokušaće, kako objašnjava Karanović za Srpski telegraf, od javnosti da sakriju stvarne razmere geopolitičke krize i prave razloge pada s vlasti - kao što su se sad "setili" u Londonu da izvuku gej-aferu Džonsonovog bivšeg saradnika da bi pokušali da zabašure činjenicu da je on zapravo pao s vlasti jer je Veliku Britaniju doveo na rub rata s Rusijom.

- Isti scenario gledaćemo i u ostalim evropskim državama. Vidite šta se dešava u Holandiji! Pa i u Nemačkoj, čije ministarstvo poljoprivrede zvanično upozorava na nestašicu osnovnih životnih namirnica i apeluje da građani potrošačke korpe svedu na minimum. Slično je u Poljskoj, Italiji... To je posledica njihove politike, kojom su mislili da ruske energente zamene nečim s pitaj boga koje strane sveta. Što je potpuno nerealno. Za to u EU ne postoji infrastruktura.

OGROMAN NAPOR

Očigledno je, međutim, kako ističe naš sagovornik, da je na evropskom kontinentu Srbija među retkim potpuno stabilnim državama, s predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu, i to zbog njega:

- I Srbija se suočava sa ekonomskom krizom, kao i ostatak sveta, ali se ulaže ogroman napor da naši građani kroz to prođu sa što manje posledica. Spremno, koliko je u našim mogućnostima, dočekujemo tešku zimu.

Anđelković: Neotporni na teškoće

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže za Srpski telegraf da je realno da širom Evrope usledi domino efekat pada vlasti, kakav je zadesio London:

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

 

 

- Evropski narodi nisu navikli na teškoće, nisu otporni na probleme. Samo pet odsto naših konstantnih muka, s kojima se decenijama suočavamo, izaziva opšte nezadovoljstvo, bunt. Žele lepo da žive. I zato će, zbog sankcija koje su njihovi lideri uveli Rusiji, što je izazvalo probleme sa nabavkom hrane i energenata, biti sve više protesta, nemira... Padaće lideri, vlade, dolaziće novi i tako ukrug. Nije to, da se razumemo, zbog antiruskog raspoloženja, već politike njihovih lidera koji su izazvali prazne rafove, inflaciju, nestašicu goriva.

PALI I TEK ĆE PASTI

1. Velika Britanija - Boris Džonson

U četvrtak podneo ostavku pošto je izgubio podršku ministara u vladi. Novi premijer biće imenovan u oktobru

2. Bugarska - Kiril Petkov

Odlazeći premijer vraća mandat za formiranje vlade jer nema dovoljnu većinu da formira ni koalicionu vladu

3. Holandija - Mark Rute

Dok seljaci najavljuju radikalizaciju protesta, policija uzvraća da će svim sredstvima razbiti blokade, dok je vojska u pripravnosti

4. Poljska - Mateuš Moravjecki

Zbog odluka vlade da obustavi čak i aktivnosti kompanija (ne)posredno povezanih s Rusijom, masa radnika ostala preko noći bez posla, što je pojačalo nezadovoljstvo građana

5. Italija - Mario Dragi

Kamiondžije su već blokirale puteve zbog rasta cena goriva, a zbog praznih polica i skoka vrednosti osnovnih životnih potrepština, moguć širi bunt građana

6. Nemačka - Olaf Šolc

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Nemci već uvode razne restrikcije i ograničenja, a zima još i nije blizu. Šta će biti od oktobra, pa nadalje, malo ko sme da prognozira

A gde je nestala mala Greta?

Šveđanka Greta Tunberg, simbol svesti mladih o klimi (bar je takav status imala 2019, kada je kao 15-godišnjakinja održala zapaljiv govor u Generalnoj skupštini UN u Njujorku), kao u mišju rupu da je propala. I to baš sada, kada bi trebalo da kritikuje svet jer se naprasno vraća tom štetnom radu elektrana na ugalj da bi bilo struje. I to zbog politike.

Medvedev: Boris otišao, idemo dalje...

Da bi scenario, viđen u Londonu i Sofiji, mogao lančano da se odigra i u drugim državama EU, sugerisao je i Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije.

- Novosti iz Londona. Odlaze "najbolji prijatelji Ukrajine". "Pobeda" je u opasnosti - ironično je konstatovao Medvedev na Telegramu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

On je, komentarišući ostavku britanskog premijera Džonsona, dodao:

- Prvi je otišao... Logičan rezultat britanske arogancije i osrednje politike. Posebno na međunarodnom nivou. Čekamo vesti iz Nemačke, Poljske i baltičkih država.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading