NEBOJŠA UTERIVAO DUGOVE ZA ŠARIĆE: Kontakt uspostavio preko Darkovog brata Duška, nova saznanja dobijena od Evrodžasta i Evropola

Autor:

Vesti

21.06.2022

18:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar, navodno, obećao saradnicima narko-bosa da će pomoći da se Šarićima vrati 11 miliona evra koje mu je oduzela država.

NEBOJŠA UTERIVAO DUGOVE ZA ŠARIĆE: Kontakt uspostavio preko Darkovog brata Duška, nova saznanja dobijena od Evrodžasta i Evropola

Foto: Tanjug/AP/mod.gov.rs

Nebojša Stefanović je, kako se sumnja, u vreme kada je bio ministar policije naplaćivao dugove za porodicu Darka Šarića i za to, navodno, uzimao debelu proviziju, saznaje Republika iz izvora upućenih u istragu.

Naime, ispituje se da li je Stefanović bio umešan u pokušaj vraćanja čak 11 miliona evra koji su bili zaplenjeni dok je Darko bio u zatvoru.

- Radi se o Šarićevoj firmi "Municipijum S", koja je od slovenačke firme "Slovenijales" potraživala taj iznos i zbog duga joj blokirala račun. Sud u Sloveniji je potom presudio da dug mora da se isplati "Municipijumu", koji je tada država oduzela. Šarićevi advokati su kasnije na suđenju tvrdili da je novac nezakonito preusmeren na ofšor račun jednog tadašnjeg funkcionera - kaže naš sagovornik.

Republika

Foto: e-stock/A. BAČLIJA

Duško Šarić

"EDO ĆE ZAVRŠITI"

Sumnja se da su, ne mireći se s ovakvim raspletom, dvojica bliskih Šarićevih saradnika Danilo Odović i Nebojša Jestrović (obojica hapšeni ove godine) prikupila sve papire i predala ih ljudima od poverenja Nebojše Stefanovića i visokim policijskim funkcionerima - Danilu Stojanoviću Dači i Milutinu Radovanoviću Miki. Kao što je Republika već ekskluzivno objavila, ministar je na Skaj aplikaciji imao nadimak Edo.

- Cilj je bio da se dug pošto-poto naplati. Kako se pretpostavlja na osnovu Skaj komunikacije, koju su razbili Evropol i Evrodžast, Stojanović i Radovanović su dobili povratnu informaciju da će "Edo sve preduzeti da se to naplati". Navodno, savetovao im je da predmet daju određenom tužiocu koji treba da ih uputi koje sledeće korake da preduzmu, a da Mika i Dača saznaju kad je novac uplaćen, a kada je podignut - priča izvor iz istrage.

Istražitelji su, takođe, na osnovu prisluškivanih razgovora došli do podatka da je Stefanoviću za tu uslugu obećan pozamašan deo, navodno čak polovina iznosa, ali je ostalo nejasno da li je posao na kraju i završen.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Dača i Mika

SLUČAJ "JOKSOVIĆ"

Kako tvrdi izvor našeg lista, Nebojša Stefanović se često viđao sa Aleksandrom Boškovićem iz Valjeva, kumom Darkovog brata Duška Šarića. Navodno, Mika i Dača su baš preko Boškovića stupili u kontakt sa porodicom Šarić i njihovim saradnicima i o svemu obaveštavali ministra, odnosno Eda. Takođe se sumnja da je Stefanović umešan i u diskreditovanje zaštićenog svedoka Nebojše Joksovića.

- Dok je pretresan Joksovićev stan, Edo je obavestio Boškovića, a on Šariće, da se pretres odradi do detalja i da će on biti obavešten o razultatima. Da bi potkrepio svoje tvrdnje, Bošković je uradio takozvani skrinšot, odnosno poslao snimke ekrana na kojima se vide te poruke, uz konstataciju da je to Edo poslao - otkriva naš izvor.

Republika.rs je juče pokušala da dobije komentar od Nebojše Stefanovića, ali on na naša pitanja nije odgovorio.

Dobio sat od 17.000 evra

Iz razbijene Skaj komunikacije se, navodno, takođe vidi da su Mika i Dača, preko Stefanovića, uspostavili saradnju i sa Goranom Papićem, tada načelnikom SBPOK. Prema saznanjima iz istrage, Stefanović je za usluge od Šarića dobio sat vredan, kako se procenjuje, oko 17.000 evra, na čemu se narko-bosu zahvalio preko Boškovića.

U toku obrade komunikacije istražitelji su zaključili da je Edo ministar na osnovu jedne poruke Duška Šarića, koji naručuje Skaj za Miku i Daču, uz komentar "da je Edo isto to nabavio, pa hoće i oni da imaju". Takođe, neki događaji o kojima se govori u porukama, kada se uporede s datumom, poklapaju se s realnim.

Bošković montirao optužbu svedoku

Aleksandar Bošković, kome se 12 godina sudilo kao pripadniku "valjevske grupe", optužen je da je organizovao postavljanje bombe ispod džipa Gorana Nikolaševića u Valjevu da bi se za to optužio i tako diskreditovao zaštićeni svedok Nebojša Joksović.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Aleksandar Bošković

Kako je saopštilo tužilaštvo, Bošković se zajedno sa još nekoliko osoba, među kojima je i Uroš Radovanović (nekada Mišić), sumnjiči da je, po nalogu Šarića, nabavio bombu i prikupljao podatke o kretanju i svakodnevnoj rutini Nikolaševića. Takođe, obezbedio je novac i štek-stanove za skrivanje izvršilaca. Šarić se nadao da bi posle ovoga Joksović izgubio status svedoka-saradnika, što bi uticalo na presudu za šverc kokaina i dovelo do eventualnog oslobađanja.

Dvojica se brane sa slobode

Danilo Odović i Aleksandar Bošković u međuvremenu su, po sili zakona, 10. juna pušteni da se brane sa slobode.

Kako je objasnila portparol Višeg suda Tatjana Matić, njima je ukinut pritvor jer Tužilaštvo za organizovani kriminal u roku od 60 dana protiv njih nije podiglo optužnicu. Njima se na teret stavlja krivično delo za koje je zaprećeno maksimalno pet godina zatvora.

Odović je uhapšen zajedno sa Šarićem 14. aprila, dok se Bošković predao policiji nekoliko dana kasnije.

SPREMILI JOŠ DVA SVEDOKA DA PRODUŽE PRITVOR

Vladimir Rebić, bivši direktor policije, svedočio je juče na suđenju generalu Slobodanu Malešiću, koji se, između ostalog, tereti da je naložio da se sa mera nadzora i kontrole skine Dženan Kujović iz Prijepolja. Ovaj biznismen je drugooptuženi u slučaju i, prema optužnici, na merama je bio zbog navodnog kriminalnog delovanja.

Republika

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Vladimir Rebić

Rebić je, međutim, posvedočio da su te mere bile potpuno nezakonite i da su, praktično, služile za zastrašivanje neistomišljenika ili onih koje je vrh policije sa Stefanovićem na čelu ucenjivao ili želeo da reketira, saznaje Srpski telegraf. Dodao je i da je spisak tih ljudi pravljen na neformalnim sastancima vrha MUP, a ne na osnovu operativnih podataka i stvarne potrebe da se pojedinci prate i nadziru.

Republika

Foto: printscreen/youtube.com

Slobodan Malešić

Podsetimo, bivši načelnik novosadske policije i pomoćnik direktora policije je optužen na osnovu montiranih optužbi pošto je u jednom razgovoru otkrio da jedan visokopozicionirani funkcioner MUP orgijao po vojvođanskoj prestonici i šmrkao kokain. Usledio je proces bez ikakvih dokaza, a u njegovu odbranu je svedočila čak i Dijana Hrkalović, s kojom je bio u izuzetno lošim odnosima. Kako se saznaje, tužilaštvo planira da na spisak doda još dva svedoka da bi pritvor Malešiću bio produžen čak do 90 dana!

Bonus video:

Republika

Foto: Srpski telegraf

Naslovna strana Srpskog telegrafa za 22. jun 2022. godine

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading