PROGOVORILA HRKALOVIĆEVA, KLJUČNI SVEDOK: Stefanović lično štitio Velju Nevolju, namestio Jovanjicu i čitao sve Vučićeve transkripte

Autor: B. K. - E. S. T.

Vesti

18.06.2022

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako moj bivši šef ima amneziju, neka zna da ja nemam, kaže nekadašnja državna sekretarka.

PROGOVORILA HRKALOVIĆEVA, KLJUČNI SVEDOK: Stefanović lično štitio Velju Nevolju, namestio Jovanjicu i čitao sve Vučićeve transkripte

Foto: ATA Images

Bivša državna sekretarka Dijana Hrkalović, kojoj se sudi zbog trgovine uticajem, u šokantnoj ispovesti za Objektiv teško je optužila Nebojšu Stefanovića, bivšeg ministra policije, koji sada vodi resor odbrane. Ona je, po svemu, ključni svedok protiv ministra, a kako tvrdi, Stefanović je lično štitio klan Veljka Belivuka, zajedno sa Slobodanom Milenkovićem zvanim Mali Senta montirao je aferu "Jovanjica", a stoji i iza prisluškivanja predsednika Vučića.

Dijana Hrkalović govorila je i o sudskom procesu koji je u toku, odnosima s vođama navijača i mnogim drugim stvarima. Kako kaže, od svega što je pisano o njoj 20 odsto su potpune neistine i besmislice, a u 80 odsto stvari treba samo, umesto njenog imena, staviti ime njenog nekadašnjeg šefa Stefanovića i to će biti istina.

TAJNA PRATNJA

Republika

Foto: ST/Vlada LUKIĆ

Nebojša Stefanović

Prema njenim rečima, klan Veljka Belivuka i Marka Miljkovića štitio je lično Nebojša Stefanović.

- To je moj konačan zaključak. Baziran na svim argumentima, svim procesima, svim svedočenjima, na mom procesu i mojim posrednim saznanjima. Belivukov klan štitio je Stefanović lično. Sve dok Vučić nije saznao za to i pomnožio ih sve nulom. Jedino Stefanovića Belivuk nije pomenuo u iskazu. Ponoviću, ako Nebojša Stefanović ima amneziju, ja nemam - rekla je Hrkalovićeva, podsećajući da se klan Velje Nevolje vremenski najviše uzdigao u periodu između njenog odlaska iz MUP i odlaska iz MUP ministra Stefanovića.

Što se tiče "Jovanjice", izričita je da je sve urađeno da bi se napakovalo Andreju Vučiću, bratu predsednika Srbije. Kako objašnjava, Nebojša Stefanović nije mogao da podnese Andreja i na sve načine se trudio da mu nešto namesti i zagorča život.

Republika

Foto: Tanjug

Andrej Vučić

- U slučaju "Jovanjica" primenjen je isti modus operandi kao kod prisluškivanja. Evo daću nekoliko primera iz kojih se jasno vidi kako je to napakovano i nezakonito rađeno. Iako nisam tada bila u MUP, ovo ću sa stručnog stanovišta da razmontiram. A sve su montirali Nebojša Stefanović i Slobodan Milenković Senta u dogovoru sa stranim službama. Upletoše Andreja ni krivog ni dužnog - ispričala je Hrkalovićeva i nastavila:

- Primer, vi ste na operativnoj obradi MUP, a da biste bili na merama slušanja, ne mora da znači da ste kriminalac, već neki operativac dobije operativna saznanja da činite neko krivično delo. Otvori se operativna obrada da bi se ta saznanja potvrdila ili odbacila. Ako se potvrde, onda vas hapse i pokreće se istraga. Ako ne, operativna obrada se zatvori i obustavi. Ako dođe do hapšenja, dogovorim se s tužiocem i sudijom, ako ću u petak da vas hapsim, naredba za pretres mora se dati najkasnije u četvrtak, treba i pre, ali najkasnije tada. A onda da ne pobegnete, pokreće se tajna pratnja, neki dan ranije, da se osiguram da ste tu. E sad, vidite ovde, kod hapšenja Koluvije (Predrag Koluvija, prvoosumnjičeni u aferi "Jovanjica", prim. aut.) naredba za pretres dobijena je tek sutradan, dan nakon hapšenja. Dakle, jasno je da nije ni bilo operativne obrade. A šta onda traže na auto-putu i što baš oni iz beogradske policije iako se sve dešava van teritorije njihove nadležnosti. I onda ga protivpravno zadrže i tek posle mnogo više od četiri sata, što je rok za zadržavanje nekog u svojstvu građanina, naknadno dobijaju naredbu i sve drugo.

OSAM POKUŠAJA

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Predrag Koluvija

Hrkalovićeva je navela i da su jedan od dokaza da je sve pakovano Koluvijini telefoni:

- Rekli su da su telefoni bili kod njega, lagali su tužioca da je bilo tako. To nije tačno. Odmah su mu ih uzeli. Pa kako je onda Koluvija navodno mogao da zove Andreja. Evo vam dokaz jedan kroz jedan da telefoni nisu bili kod Koluvije. Jedan od tih telefona ima opciju da postoji mogućnost od 10 pokušaja da se uđe u njega, da se ukuca šifra, ako ne, sam se uništi. A zaustavljeno je na osmom pokušaju. Zašto? Senta Milenković kaže: "To je Koluvija sam hteo da uništi telefon". On da je sam to hteo, ne bi stao na osmom pokušaju. A mogao je i fizički da uništi aparat i to je to. Zaustavljeno je, dakle, na osmom pokušaju jer je operativac pokušavao da ga otključa i onda je stao da ne bi sagoreo telefon.

Moguć je faktor strane službe

Dijana Hrkalović tokom emisije zapitala je kako Stefanovića nije sramota i da li ima obraz?

- Ima li osećaj za sramotu? Vučić ga je izmislio, on nije postojao na mapi, duguje mu sve u životu. Vučić ima veliko srce, lako prašta, neki misle da to mogu da zloupotrebe. Moć je Stefanoviću udarila u glavu, tu su glad za novcem, sujeta, kompleks niže vrednosti. Počinio je oceubistvo. Vrlo je moguć i faktor strane službe. Nemam direktna saznanja, ali, prema nekim elementima koje vidim, poklanjam veru tvrdnji da je rađeno u saradnji sa stranim službama.

Milenković sada radi s drogom

Dijana Hrkalović iznela je teške optužbe na račun Slobodana Milenkovića Malog Sente i po drugim osnovama:

- Zanimljiva su moja saznanja o tome šta Milenković radi ovih dana. Živim povučeno, ali razne informacije dođu do mene. Čujem da on već neko vreme radi drogu. Ovde čisti, ovde radi. Zasad su to još štura saznanja, ali nisu nekredibilna.

Videla sam mu zlo u očima

Dijana Hrkalović osvrnula se na poslednje gostovanje koje je Stefanović imao na jednoj TV.

- Bilo je to pre nekoliko nedelja. Videla sam mu oči, znam kakve su bile ranije, kakve su sada. Sad sam videla suvo nepatvoreno zlo. To je oceubica. Poslednjih nekoliko godina se drastično promenio. Ispao je nečovek, zloupotrebio nas, mene i još njegovih saradnika. Da ne kažem, u životu mi je i pomogao, hvala mu na tome. Ja sam bila vezana za njega, bio mi je drag, sažaljiva sam, sve vreme sam mislila da radi u interesu države, da o svemu obaveštava predsednika Vučića.

Hronologija slučaja "Jovanjica"

- 26. novembra 2019. vlasnik farme Predrag Koluvija uhapšen s još osam osoba zbog sumnje da su uzgajali marihuanu

- MUP saopštio da je zaplenio ukupno 1,6 tona ove droge

- Koluviji lisice stavljene na auto-putu, navodno tokom rutinske kontrole

- tvrdio da mu je ministar Stefanović nudio slobodu ukoliko optuži Andreja Vučića i Zvonka Veselinovića

- posle prve podignuta i druga optužnica "Jovanjica 2", koja je obuhvatila i ljude iz državnih struktura

Ko je Slobodan Milenković

- bio načelnik za narkotike beogradske policije

- sin dugogodišnjeg Miloševićevog telohranitelja, otud nadimak Mali Senta

- vlasnik "Jovanjice" Predrag Koluvija ga optužio da je montirao aferu da bi izvršio državni udar

- prošle godine prebačen u odeljenje za ratne zločine

I iza prisluškivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića i članova njegove porodice stoji Nebojša Stefanović, tvrdi Dijana Hrkalović. Kako kaže, njen tadašnji šef u MUP lično je čitao sve transkripte prisluškivanih razgovora.

- Imala sam saznanja o tome. Sada hoću konačno da se čuje istina, da je ja izgovorim, sa svim detaljima. Bilo je tako kako ću reći i nikako drugačije. Ovo mi je mnogo teška tema. Ovo mi je prioritet da objasnim. Nebojša Stefanović je ostvarivao neovlašćen uvid u sadržaj telefonske komunikacije Vučića i članova njegove porodice. Da, čitao je neovlašćeno transkripte. Nije preduzeo kontraobaveštajnu zaštitu, nikakve mere. A to nije bilo jednom, već 658 puta. U većini slučajeva mere su uvođene prema nekim licima potpuno besmisleno. I sve je nastavljeno posle svega, nije ukinuto - objašnjava Hrkalovićeva.

Nekadašnja državna sekretarka navodi da ne beži od odgovornosti.

- Postoji i moja odgovornost. U tome što sam sve vreme stvari posmatrala iz sopstvene perspektive. Smatram da sam lojalna i nikad ne bih izneverila i bilo mi je nelogično da Stefanović bilo šta radi mimo Vučićevog znanja. Bilo mi je nezamislivo da bi neko ko toliko duguje Vučiću pomislio, a kamoli sproveo u delo tako nešto. Trebalo je da pozovem predsednika i pitam da li vas je Stefanović obavestio. Sve vreme mislim da ga on obaveštava i sprovodi kontraobaveštajnu zaštitu po zakonu. Moja greška. Mnogo vremena sam razmišljala u Centralnom zatvoru o tome - priča Hrkalovićeva i nastavlja:

- A Stefanović se stalno meni kasnije predstavljao kao žrtva nepravednih optužbi. Tek kad smo prekinuli kontakt dobila sam jasnu sliku, u zatvoru sam je poslagala i sebi rekla: "Dijana, koja si ti budala". Pojela me griža savesti i zato želim da se sve razjasni i čuje istina. I o mojoj ulozi i o ulozi tog čoveka. Ne bih volela da mu predsednik oprosti. Za mene je to neoprostivo, nema opravdanja.

Što se tiče praćenja članova porodice Vučić, Hrkalovićeva kaže da o tome nema direktna saznanja, ali...

- Ako me pitate za mišljenje, gde ima prisluškivanja, tu ima svega. Ako je to radio, šta je sve još radio? Stefanović nije bio samo slučajni čitalac, tražio je da mu se ti transkripti dostavljaju. Mi oko njega smo mislili da je to deo dogovora, da je Vučić obavešten, upozoren. Ja tek kasnije saznajem da ništa nije preduzeto, da su te mere nastavljene, da on Vučića nije ništa obavestio - rekla je Dijana Hrkalović.

Zašto sam uzela Đukanovića

Republika

Foto: ATA Images

Dijana Hrkalović i Vladimir Đukanović

Na pitanje zašto je promenila advokata i angažovala partijskog kolegu Vladimira Đukanovića Hrkalovićeva je odgovorila:

- Đukanovića poznajem 14 godina, u stranci smo zajedno sve vreme. Mislim da je vrhunski pravnik i, pre svega, ispravan čovek. Advokata sam promenila zbog poverenja, moj život je u pitanju, samo u njega sam imala apsolutno poverenje.

Vučić je prepošten

Republika

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Aleksandar Vučić

Šta tačno da kažem protiv Vučića. On je genijalan. Osećam prema njemu divljenje, poštovanje. On je prepošten, šta da kažem protiv njega. Pisali su da ću ja nešto protiv njega da kažem. A nemam šta. Taj čovek mi jedini od svih ljudi ništa nije tražio, kaže Dijana Hrkalović.

Zvicerove pretnje

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Radoje Zvicer

U januaru sam videla navode o ugroženosti predsednika Vučića od Zvicera i saradnika. Bila sam užasno zabrinuta, rekla je Hrkalovićeva i objasnila i zašto:

- Moja saznanja o Zviceru su surovo kredibilna. To je bila najozbiljnija pretnja.

Prezirem Belivuka jer je ubio mog prijatelja Kiću

Republika

Foto: printscreen/TVPink

Marko Miljković Mesar i Veljko Belivuk

Kako kaže Dijana Hrkalović, Velju Nevolju prezire:

- Prezirem njega, a sigurno i on mene. Taj prezir ne traje godinu dana, već šest godina, sve to manje-više do novembra 2019, ali tada je ubijen Kića Marković, vođa jedne frakcije grobara, moj dugogodišnji prijatelj. Priznajem, imala sam tada potpuni nervni slom. Znam da se to ubistvo Belivuku ne stavlja zvanično na teret, ali niko me neće uveriti da on to nije organizovao i izvršio.

Što se tiče Saleta Mutavog, Hrkalovićeva tvrdi da ga ne poznaje i da su sve priče o bilo kakvom njihovom odnosu netačne.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Vujadin

18.06.2022 19:31

I sve to govori osoba koja je naokolo slala svoje slike u seksi gacama i pozeljnim pozama, na poligraf dolazila nadrogirana i koju umesto da drze na bezbednom i usamljenom mestu , ona daje izjave i intervjue za novine i televizore :) :) :)

Odgovori 18 8
Kajzer Soze

18.06.2022 19:58

Evo sve sam joj poverovao.

realista

18.06.2022 20:47

Nego sta i mi se svi kopcamo na ledjima. Da vidimo sta ima da kaze Nebojsa iz Beograda.

Boban.

19.06.2022 09:15

Doživotna robija Dijani Čakalović i Nebojiši Stefanović.