NOVI POREDAK! SILE ODREDILE SVOJE INTERESNE SFERE: Amerika i Nemačka podelile Balkan

Autor:

Vesti

03.06.2022

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Države u regionu svrstale se pod skute Vašingtona ili Berlina, samo Srbija vodi suverenu politiku.

NOVI POREDAK! SILE ODREDILE SVOJE INTERESNE SFERE: Amerika i Nemačka podelile Balkan

Foto: pixabay.com/Tanjug/AP

Sjedinjene Američke Države i Nemačka podelili su Balkana na svoje interesne sfere. Pojedine zemlje (i teritorije poput lažne države Kosovo), svrstale su se uz Vašington ili Berlin, dok samo Srbija pokušava (i uspeva) da vodi suverenu politiku.

Nova mapa Balkana uočljiva je posebno od početka rata u Ukrajini, mada su se njene konture pomaljale mnogo ranije. Tako politiku SAD sada bespogovorno slede Crna Gora, Severna Makedonija, Albanija i Grčka, dok nemačke skute ljube i njene interese zagovaraju Hrvatska, BiH (ne računajući Republiku Srpsku i neposlušne predstavnike Hrvata u BiH), kao i vlast u Prištini, koja se odmetnula od Vašingtona i priklonila Berlinu, s tim što se Aljbin Kurti i ekipa uglavnom okreću kako vetar duva.

PROTOK ROBE

Linija razdvajanja najbolje se može pratiti po projektu "Otvoreni Balkan". Iza njega su stali Amerikanci, a sabotiraju ga Nemci, i to je već polako prešlo u direktnu konfrontaciju. Uskoro će uslediti sastanak ove inicijative, kom će prvi put kao predstavnik Crne Gore, zasad u ulozi posmatrača, prisustvovati Dritan Abazović. S druge strane, Priština je odbila poziv koji joj je upućen iz Skoplja pošto će Makedonci biti domaćini na Ohridu.

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost potvrđuje u izjavi za Republiku da Amerikanci i Nemci imaju u velikoj meri različite poglede na region i projekte koje treba forsirati.

Uključuje se i Makron

Francuska se, bar zasad, drži po strani i sa svim državama Balkana nastoji da održi konstruktivne odnose.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Emanuel Makron

Ipak, valja očekivati da će Emanuel Makron, nakon pobede na predsedničkim izborima, ako trijumfuje i na parlamentarnim, koji se uskoro održavaju, gledati da čvršće pozicionira svoju zemlju u našem regionu.

- Suštinski su podelili Balkan na interesne sfere, tu nema zabune. Nemci imaju Berlinski proces, koji forsiraju, Amerikanci "Otvoreni Balkan", to su dva gotovo identična projekta, s dva različita lidera, i vidimo da se tu lome koplja oko toga ko će ostvariti dominantan uticaj na Balkanu. I jedni i drugi podrazumevaju regionalnu saradnju i protok robe, ali se znatno razlikuje ishod procesa jer mi se čini da Nemačka ima ideju da preko Berlinskog procesa stavi ceo prostor i integriše ga kao deo EU i podrazumeva ulazak Srbije u EU, dok je pitanje šta želi SAD, njihov koncept ne mora da podrazumeva ulazak Srbije u EU - konstatuje naš sagovornik.

BORBA ZA UTICAJ

Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije, ocenjuje da ta polarizacija na američke i nemačke interesne sfere u regionu postoji odvajkada:

Republika

Foto: Tanjug

Dejan Miletić

- Postoje tendencije delova regiona koji su tradicionalno pod snažnim anglosaksonskim uticajem i tu nema dileme. Jasno je da će Hrvatska uvek pre podleći nemačkom uticaju pre nego anglosaksonskoj varijanti i to su tradicionalne podele koje se ne menjaju vekovima. Britanija i Amerika imaju svoje predstavnike za Balkan, što znači da ne veruju jedni drugima i da svaka ima svoju partikularnu politiku koju zastupa u ovom regionu. Podrška "Otvorenom Balkanu", koja dolazi od SAD, jasna je, ali teško je naći argumente zbog čega zemlje Evropske unije poput Nemačke ne bi podržale tu inicijativu. To je zbog toga što bi Nemci želeli da zadrže maksimalni uticaj, ali im je jasno da "Otvoreni Balkan" nije pod njihovim kišobranom.

Bonus video:

Republika

Foto: Srpski telegraf

Naslovna strana Srpskog telegrafa za 4. jun 2022. godine

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading