CENA I DALJE BRATSKA, ALI BAR DUPLO VIŠA: Istražujemo koliko će nas koštati Putinov GAS

Autor:

Vesti

06.05.2022

19:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Još se ne zna formula po kojoj će se obračunavati, ali treba očekivati da će cena biti oko 540 dolara, kaže Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas

CENA I DALJE BRATSKA, ALI BAR DUPLO VIŠA: Istražujemo koliko će nas koštati Putinov GAS

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Srbija će još ovaj mesec dobijati gas po prijateljskoj ceni od 270 dolara za 1.000 kubika jer 31. maja ističe aranžman s Rusijom. Šta će posle toga biti, pitanje je od milion dolara, na koje se ni stručnjaci nisu usudili da daju konkretan odgovor. Najpribližnije je da ćemo plaćati bar dvaput veću cenu od sadašnje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će posle 10. maja početi pregovori s Moskvom o novoj ceni gasa. On je podsetio da naša zemlja 100 odsto zavisi od ruskog gasa, a da, pored toga, uvozimo 60 procenata ruske nafte.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ruski gas

MOJ STAV

Dragomir Anđelković politički analitičar

Verujem da ćemo i sada dobiti najpovoljniju moguću cenu, ali priča o sankcijama se ne odražava dobro na naše odnose

Srbija je dosad plaćala cenu po računici 30 odsto od berzanske, a 70 odsto na naftnu formulu.

JEDNAČINA DIKTIRA

Međutim, u novonastaloj situaciji političke formule su važnije od ekonomskih. Zbog toga je i teško prognozirati kakva će odluka biti saopštena u junu.

Poskupljuje i hrana, struja

Mahmut Bušatlija, saradnik Ekonomskog instituta, kaže da je u interesu Srbije da cena gasa bude što niža, ne samo zbog grejanja nego što to sa sobom povlači poskupljenje svega u čijoj se proizvodnji koristi gas. Lančana reakcija biće poskupljenje hrane, đubriva, građevinskog materijala, samim tim, i nekretnina. Poskupeće i struja.

Da nas, nesumnjivo, čeka povećanje, nagovestio je pre dva dana i Dušan Bajatović.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ruski gas

- Srbija ne mora da brine. Sigurno ćemo zaključiti novi gasni aranžman i biće dovoljno dobar u smislu cene. Da li će biti jednako povoljan, teško je reći. Teško je zamisliti da ostane ista cena - naveo je on.

Vojislav Vuletić iz udruženja ističe da će sve zavisiti od nje.

- Kada bismo znali formulu po kojoj će se obračunavati, mogli bismo da izračunamo, ali treba zaboraviti naftnu formulu, koja se dosad koristila, jer to tako više neće biti. I kada je napravljena 1975, bila je nakaradna. Cena gasa se dosad izračunavala tako što se uzme cena nafte na roterdamskoj berzi koja je danas. "Gasprom" i "Srbijagas" će pregovarati o toj formuli, ali treba očekivati da će cena biti bar dva puta 270, gore-dole - kaže Vuletić.

Ovako su izgledali prethodni pregovori

- Sastanak je trajao tri sata, tokom kojih je Putin imao čak 90 pitanja za Vučića

- Izdejstvovana je cena od 270 dolara, što je, prema oceni predsednika, neverovatna cena

- Pored toga, Srbija je dobila i povećanje količine gasa za šest meseci

- Zahvaljući prijateljskoj, a ne berzanskoj ceni, uštedeli smo više od 300 miliona evra

VISOKA POLITIKA

S druge strane, ekonomista Ljubodrag Savić ne isključuje mogućnost za produžetak dosadašnjeg sporazuma.

- Ništa nije sigurno, može biti i dosadašnja ili neznatno uvećana ako Srbija ne uvede sankcije. Ako uvede, da budemo srećni ako bude uopšte gasa. I jedna i druga odluka, kakve god bile, veoma su teške za rukovodstvo Srbije. Ima dosta argumenata, čak više da ne uvede, ali, s druge strane, i ta opcija će imati ogromne posledice. Kod nas posluju mnoge nemačke kompanije, tu je i pitanje Kosova i RS. Ako ne uvede, to je za rusku stranu važna stvar zato što se danas prebrojavaju sitna crevca ko je za koju stranu. U Evropi nema nikog ko je podržao njih i u ovom trenutku glas svake zemlje za Rusiju znači, i u tom smislu bi to moglo da se iskoristi. Cena gasa je sada visoka politika i ne bi bio u koži sadašnjem rukovodstvu jer, šta god da uradi, ne gine kajanje - ocenjuje Savić.

Republika

Foto: Srpski telegraf

Naslovna strana Srpskog telegrafa za 7. maj 2022. godine

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading