STEŽE SE OBRUČ OKO SRBIJE! Predsednikov izraz lica govori pod kakvim smo pritiscima - ČEKA NAS PAKAO!

Autor:

Vesti

05.05.2022

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na licu se mogu očitati sreća, tuga, strah, strepnja... Na predsednikovom ima svega toga, osim sreće, analizira profesor Dobrivoje Stanojević, stručnjak za neverbalnu komunikaciju.

STEŽE SE OBRUČ OKO SRBIJE! Predsednikov izraz lica govori pod kakvim smo pritiscima - ČEKA NAS PAKAO!

Foto: Tanjug/AP

Srbiju čekaju teška vremena! To je više nego jasno svakome ko je pratio obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i nemačkog kancelara Olafa Šolca nakon sastanka u Berlinu. Pritisci, očigledno, stižu i sa zapada i sa istoka. Kako je za Srpski telegraf juče ocenio sagovornik iz Vlade Srbije, od nas svi nešto, i to ne malo, traže, a niko nam, maltene, ništa ne nudi.

- Zapad očekuje da odmah uvedemo sankcije Rusiji, da prekinemo sve veze s Moskvom, a usput i da se odreknemo saradnje s Kinom. Rusi pak smatraju da treba da stanemo uz njih, nikako se ne pridružujemo kaznenim merama i izbegavamo glasanje kojim se osuđuje njihova agresija u UN i drugim organizacijama - objašnjava naš sagovornik.

Neke od stvari koje bi mogle da nas snađu

SA ZAPADA

- povlačenje investitora

- zaustavljanje integracija

- uvođenje viza

- ukidanje Republike Srpske

- uvođenje nekog vida sankcija Srbiji

- crne liste za pojedince i organizacije

SA ISTOKA

- energetske ucene

- drastično povećanje cene nafte i gasa za Srbiju

- uskraćivanje podrške po pitanju Kosova u UN

NA TANKOJ ŽICI

Jasno je, dakle, na koliko tankoj žici predsednik Vučić i Srbija hodaju dok sukob velikih trese planetu. Sve se to, kako za Srpski telegraf analizira Dobrivoje Stanojević, profesor stilistike i retorike na Fakultetu političkih nauka i stručnjak za neverbalnu komunikaciju, jasno videlo na Vučićevom licu tokom zajedničkog obraćanja novinarima sa Šolcom.

MOJ STAV

Dejan Miletić ANALITIČAR

I pored činjenice da predsednik Vučić nije bio entuzijastičan, ne može se reći da se iz Nemačke vraća bez uspeha, budući da je Šolc najavio snažniju podršku integracijskim procesima Srbije u EU. Osim toga, potvrđeno je dalje jačanje ekonomske saradnje

- Vučić deluje kao neko ko ne očekuje ništa dobro. Njegov stav za govornicom govori kao da razmišlja kako da formuliše rečenicu, da želi da saopšti nešto drugo od onoga što govori. Pridržava se za govornicu, kao da traži oslonac, pomoć, da s nekim podeli muku. Pritom ima skrušen izraz lica, s elementima tuge, ponekad i blagim gađenjem. Kada se rukuje sa Šolcom, ne vide se zubi, usta su poluotvorena. Na licu se mogu očitati sreća, tuga, strah, strepnja... Na njegovom ima svega toga, osim sreće - analizira Stanojević.

Putin drži Babića na ledu

Svojevrsni pritisak Moskve na Srbiju ogleda se i u tome što Putin gotovo tri meseca drži novog ambasadora Srbije Momčila Babića na ledu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Ruski predsednik, naime, kako pišu mediji, još nije našao za shodno da nađe pet minuta i upriliči prijem akreditiva od Babića. Dok se to ne desi, ambasador ne može u punom kapacitetu da obavlja svoju dužnost.

A o tome koliko je breme na njegovim leđima i kakve se opasnosti nadvijaju nad Srbijom govorio je i sam Vučić, koji se za 24 sata sreo sa Šolcom, šeficom nemačke diplomatije Analenom Berbok i ministarkom odbrane Nemačke Kristinom Lambreht.

- Naša pozicija je teška, naša pozicija je užasno komplikovana, izjavama predsednika Putina dodatno iskomplikovana (poređenje Kosova sa Donbasom, prim, aut.). U političkom smislu, rekao bih, nikada teža, a plašim se, sa svime što sledi, i u ekonomskom smislu nikada teža - poručio je Vučić i dodao:

"Hvala" Tadiću i Jeremiću za ovo što proživljavamo

Položaj Srbije po pitanju Kosova bio bi znatno lakši, te bismo drugačije slušali i Kurtijeve izjave i izjave zapadnih zvaničnika da nije "zasluga" bivše vlasti, koju su oličavali nekadašnji predsednik Boris Tadić i njegov šef diplomatije Vuk Jeremić.

Podsetimo, ovaj tandem je genijalno prebacio dijalog o Kosovu iz UN pod okrilje EU, a onda je još genijalnije Međunarodnom sudu pravde postavljeno čuveno pitanje o secesiji lažne države, koje je, nakon očekivanog odgovora te sudske instance (da Priština nije prekršila nijedan međunarodni akt - što je bila suština pitanja umesto da se pita da li je Priština imala pravo na otcepljenje), dovelo do poplave priznanja.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Jeremić i Tadić

Sud u Hagu je odgovorio da deklaracijom o proglašenju nezavisnosti Kosova 2008. nije prekršeno međunarodno pravo, koje ne sadrži zabrane proglašavanja nezavisnosti. Takvom formulacijom pitanja, smatraju stručnjaci, omogućeno je da sud izbegne izjašnjavanje o pravu na secesiju kosovskih Albanaca. Da nije bilo te kobne greške (ili pak namere) Srbija bi danas svakako imala mnogo bolju pregovaračku poziciju.

- Teška pozicija za nas, ali sagledaćemo s narodom i predočiti stvari.

Ako krenemo da nabrajamo pritiske, ni cele novine nam ne bi bile dovoljne, ali evo najvažnijih.

Što se tiče Zapada, šta traže, to znamo, a evo i čime prete: povlačenje investitora, zaustavljanje evropskih integracija, ukidanje belog Šengena, odnosno uvođenje viza, ukidanje Republike Srpske, uvođenje nekog vida sankcija Srbiji, crne liste za pojedince i organizacije iz naše zemlje... Ni sa istoka ne stižu mnogo bolje poruke. Na njihovom spisku su energetske ucene, drastično povećanje cene nafte i gasa za Srbiju, uskraćivanje podrške po pitanju Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Smajlovićeva: Napašće nas uskoro i zbog Kine

Novinarka i nekadašnja urednica Politike Ljiljana Smajlović ocenjuje da će nas ubuduće napadati ne samo zbog ruskog gasa već i kineskih investicija.

Republika

Foto: printscreen/N1

Ljiljana Smajlović

- Činjenica je da ćemo mi biti na udaru po svakom osnovu i da će svi naši protivnici videti gde nam je mek trbuh. Na nas će uskoro krenuti napadi ne samo zbog ruskog gasa već i zbog investicija iz Kine. SAD je bitno da se sedi na jednoj stolici; američkoj. Njihov prethodni ambasador je jednom rekao kako oni imaju poslovicu: "Nemojte sva jaja držati u jednoj korpi, diversifikujte nabavku gasa." To znači da je trebalo, pored gasa po ceni od 270 dolara, da kupujemo i neki skuplji da nam ne bi sva jaja bila u istoj korpi. Ali kada govore o stolici, onda se ne sete te korpe, kod nje je dobro da bude samo jedna i to američka - ističe Smajlovićeva.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost saglasan je da Srbiji predstoji teško vreme, ali veruje da ćemo se izboriti sa svim nedaćama.

- Sasvim je izvesno da će se na Srbiju spustiti oblaci pritiska u narednom periodu i da će oni biti sve snažniji. Moramo biti svesni da će posledica biti kako god, da bez obzira na naš spoljnopolitički stav ne možemo proći bez njih, jer je reč o najvećoj krizi od 1945. Izvesno je da neće biti lako, da će se pritisci usložnjavati i da ćemo morati da donosimo i neke nepopularne odluke u nekom momentu. Ipak, verujem i optimista sam da ćemo uspeti da se izborimo i s ovim nedaćama i da ćemo sačuvati našu poziciju, a ona kaže da sedimo na svojoj, srpskoj stolici, da smo na evropskom putu, ali da gradimo što je moguće bolje odnose s Rusijom, Kinom i Amerikom. Ono što mi možemo da uradimo jeste da očuvamo unutrašnje srpsko jedinstvo i da ne otežavamo i onako tešku poziciju države i pružimo podršku predsedniku Vučiću - kaže Rajić.

Pregovori o gasu posle 10. maja

Srbija zavisi 100 odsto od ruskog gasa i uvozi 60 procenata ruske nafte i nema sada reči o diversifikaciji snabdevanja, izjavio je predsednik Vučić u Berlinu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Gas

- Mi sad s Rusima krećemo u pregovore posle 10. maja o ceni gasa i svemu ostalom. Za naftu imamo više problema. Da li ćemo "Janafom" da dovozimo naftu, jer drugačije ne možemo, a sad ko je sankcionisan, ko neće biti, to nam tek ostaje da proučavamo - objasnio je predsednik Vučić.

PRONAĆI FORMULU

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenjuje da je pred Srbijom istorijski izazov:

Republika

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Dejan Vuk Stanković

- Veći pritisci stižu sa zapada. Moskva je u ovom trenutku zaokupljena Ukrajinom, a Putin šalje poruku Zapadu, a ne Srbima, da, ako je Kosovo moglo da bude otcepljeno, zašto je problem razgovarati o nekim drugim delovima sveta koji imaju slične probleme. Što se tiče Nemaca, oni će istrajavati na svom stavu da se priključimo zajedničkoj evropskoj politici po pitanju ukrajinskog rata bez obzira na cenu koju Srbija treba da plati. Mislim da će biti jako delikatno pronaći formulu kojom možete da zadovoljite i svoje potrebe za naftom i gasom i održavanjem dobrih odnosa sa Rusijom i da ne smetate Evropi, tako da će Vučić zaista biti pod velikim pritiskom, a Srbija pred istorijskim izazovom.

Bonus video:

Republika

Foto: Srpski telegraf

Naslovna strana Srpskog telegrafa za 6. maj 2022. godine

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Li

05.05.2022 21:09

Sankcije ni po koju cenu.

Milan

06.05.2022 06:43

Nadam se da će predsednik Vučić uraditi šta je najbolje i najbezbolnije za Srbiju.

Dragana

06.05.2022 07:25

Vučic ce kao i uvek doneti pravu odluku koja je najbolja za nasu zemlju!