SVILEN GAJTAN ZA PUTINA: Predsednik Rusije u Kremlju okupio 37 tajkuna, mnogi mu okrenuli leđa

Autor:

Vesti

02.05.2022

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za oligarhe najbliže predsedniku Rusije kap koja je prelila čašu bila odluka Bele kuće da im pleni imovinu i ustupi je Ukrajini

SVILEN GAJTAN ZA PUTINA: Predsednik Rusije u Kremlju okupio 37 tajkuna, mnogi mu okrenuli leđa

Foto: Tanjug/AP

Ruska agresija na Ukrajinu se odužila, sankcije protiv ove zemlje i istaknutih Rusa se nastavljaju i produbljuju, a sada i Bela kuća agituje da se blokirana imovina ruskih oligarha rasproda i sve što se tako dobije ustupi Ukrajini. Bila je to, izgleda, kap koja je prelila čašu i naterala ih da polako spremaju svilen gajtan za Vladimira Putina.

Ruski bogataši, piše Vašington post, na svaki način gledaju da spasu svoje interese jer trenutno zbog Putinovog rata gube milione evra na dnevnom nivou.

Neke od kritika bogataša od početka ruske invazije

* Vladimir Lišin, čelnik jednog od četiri najveća proizvođača čelika u Rusiji, kritikovao je predlog da se stranci nateraju da niz sirovina plaćaju isključivo u rubljama

* Vladimir Potanjin, vlasnik firme za rudarenje nikla i paladijuma "Nornickel" i jedan od arhitekata privatizacije koja je u Rusiji sprovedena 1990, upozorio je da će predlozi da se zapleni imovina firmi koje su zbog rata napustile Rusiju uništiti poverenje investitora

* Poslovni magnat Oleg Deripaska rat u Ukrajini nazvao je ludilom, te predvideo da će ekonomska kriza koja je zbog sankcija zadesila Rusiju biti gora od one koja je zemlju pogodila 1998. Uz to, tvrdio je da Putinova ekonomska politika nije rezultirala rastom ruske ekonomije i plata. Rekao je i da će se Rusija dugo stideti rata u Ukrajini, ali i dodao da je za njega podjednako kriv Zapad

* Milijarder Mihail Fridman, osnivač najveće ruske privatne banke Alfa banka, sa bogatstvom od 12,2 milijarde dolara, još na početku rata izašao je s rečenicom da je izazivanje sukoba u Ukrajini tragedija i krvoproliće

* Oleg Tinkov, osnivač Tinkof banke, sa bogatstvom od 8,2 milijarde dolara, sukob u Ukrajini je opisao kao nezamisliv i neprihvatljiv

Republika

Foto: tanjug/AP

Kremlj

- Rastuće nezadovoljstvo tajkuna, koji su novac stekli za vreme Putinove vlasti, obuzdava se upravo time što ih lider Rusije na različite načine drži u šaci, ali i strahom, koji je još prisutan u redovima milijardera. Počevši od zaplene imovine u Rusiji do zabrana napuštanja zemlje, te zabrane odlaska s važnih funkcija, kao što je slučaj s guvernerkom centralne banke Rusije Elvirom Nabjulinom. Ona je, nakon sankcija koje je Zapad nametnuo Rusiji, ponudila ostavku, koju je prvi čovek Kremlja odbio da prihvati - piše američki list, čije su se informacije do sada ispostavljale kao pouzdane.

IZMEĐU DVE VATRE

Više ruskih milijardera, visokopozicioniranih bankara i drugih zvaničnika reklo je da ih je Putin zavarao i da osećaju da se na njega ne može uticati jer užim krugom njegovih najbližih saradnika dominira šačica tvrdolinijaša iz sektora bezbednosti.

Neproverene tvrdnje: Šef Kremlja na operaciji, zamenjuje ga Patrušev

Društvenom mrežom Telegram pronela se vest o tome da će Vladimir Putin (70) morati da ode na operaciju jer ima tumor abdomena i da će se to desiti nakon 9. maja. Prema tim navodima, njegovo prinudno odsustvo moraće da pokrije Nikolaj Patrušev (70), sekretar Saveta bezbednosti Rusije.

Republika

Foto: Printscreen/Twitter

Vladimir Putin

Glasine o Putinovom narušenom zdravlju kolaju duže vreme, a ova nova vest, koja se prenosi o tome da ruski lider ima rak, potekla je iz nepotvrđenih tvrdnji iznetih na Telegram kanalu General SVR, koji, inače, nije naklonjen Kremlju i do sada je više puta uhvaćen u plasiranju lažnih informacija.

Prema ovom kanalu, Putin je već trebalo da ode na operaciju, ali ju je odložio da bi prisustvovao obeležavanju Dana pobede 9. maja na Crvenom trgu.

- Ove tajkune je Putin stvorio, a neki su i njemu pomogli da postigne to što je zamislio, ta povezanost između njih postoji, ali sada eskalira njihovo nezadovoljstvo. Oni se nalaze između Zapada i Putina, s jedne strane ih Zapad ucenjuje i koristi to što se plaše da će ostati bez novca, taj novac im daju na kašičicu, uslovljavajući ih time da rade Putinu o glavi, a s druge strane ih Putin opominje i tamani, neki su nestali, neki su ubijeni - ističe doktor nauka bezbednosti, odbrane i zaštite Darko Trifunović za Republiku.rs.

Vesti o Putinovoj bolesti zbog koje bi mogao prinudno da se skloni (pogledajte okvir) Trifunović ne smatra slučajnošću.

Misteriozne smrti dvojice ruskih oligarha

Pre desetak dana, u razmaku od svega 48 sati, ruski oligarsi Vladislav Avajev i Sergej Protosenj pronađeni su mrtvi zajedno sa članovima porodica.

Bivši potpredsednik Gasprom banke Vladislav Avajev prvi je pronađen mrtav, a kao uzrok konstatovana je rana naneta vatrenim oružjem u njegovom stanu u Moskvi. Pored tela multimilionera Avajeva (51) bila su i tela njegove navodno trudne supruge Jelene (47) i mlađe ćerke Marije (13). Sva tela imala su rane nanete vatrenim oružjem, a pronašla ih je najstarija ćerka Anastasija. Istražitelji su naveli da je oligarh ubio ženu i ćerku i potom presudio sebi.

Republika

Foto: Twitter

Vladislav Avajev

Više od 3.000 kilometara dalje, u iznajmljenoj luksuznoj vili u Španiji, drugi ruski oligarh Sergej Protosenja, bivši potpredsednik i glavni računovođa velike gasne kompanije "Novatek", blisko povezane sa Gasprom bankom, nađen je obešen, dok su njegova žena i 18-godišnja ćerka izbodene nasmrt. Zvanična verzija je ista kao u prvom slučaju.

- Lider Rusije je bolestan, sasvim je izvesno da ide na operaciju i da će morati da ga zameni Patrušev, tu se otvara pitanje da li će taj isti Patrušev posle da ga pusti da se vrati na vlast. Obaveštajni izvori tvrde da Patrušev nije slučajno tu, njegovi prsti se vide svuda - ocenjuje Trifunović.

KASNIO DVA SATA

Strani mediji podsećaju da je uoči rata Putin okupio 37 bliskih oligarha na sastanku na koji je stigao s dva sata zakašnjenja da bi im pokazao ko je gazda.

Prebegao direktor Gasprom banke

Zamenik direktora ruske Gasprom banke Igor Volobujev napustio je Moskvu da bi se u rodnoj Ukrajini pridružio borbi protiv ruskih trupa.

- Odlučio sam da ne mogu više da živim u Rusiji. Rusi ubijaju mog oca, moje prijatelje i rođake... Moj otac živi u ledenom podrumu mesecima - naveo je Volobujev, koji je 22 godine proveo u Gasprom banci.

- Ruski predsednik im je rekao da će njihova zemlja ostati deo međunarodnih tržišta. To se obećanje pokazalo lažnim. Dodao je i da nije imao izbora, te da je morao da naredi specijalnu vojnu operaciju, kako Rusi zovu rat u Ukrajini - navodi izvor Vašington posta.

U međuvremenu je izglasan zakon kojim se predviđa da se svako kritikovanje rata kazni zatvorom u maksimalnom trajanju od 15 godina.

- Iako su suočeni s neobjašnjivim udarom na privatnu svojinu, koja je svetinja na zapadu, pitanje je da li će ruski oligarsi, suočeni sa gubitkom imovine, izvršiti pritisak na Putina. Mislim da neće jer je nekoliko primera da su oni koji su dosad kritikovali rat odmah izgubili imovinu u Rusiji i među njima vlada veliki strah - ocenjuje novinar Boško Jakšić za Republiku.rs, dodajući da je protivno svim demokratskim postulatima i ono što sada Zapad radi ruskim bogatašima.

Bonus video:

Republika

Foto: Srpski telegraf

Naslovna strana Srpskog telegrafa za 3. maj 2022. godin

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Александра

02.05.2022 19:17

Зашто преносите западни економско пропагандни програм? Мораћу и вас да санкционишем.

sasa

02.05.2022 21:18

Nece imati vremena da mu okrenu ledja odavno su pod bravo

Srbin

03.05.2022 06:16

On bar zna sta se dešava i sa kim priča. Bajden zove mamu da ustane na konferenciji za štampu.. a umrla je 2010 godine... Eto ko VIDI AMERIKU. To i dokazuje koliko so Amerikanci sposobni ra razaraju normalno od nenormalnog.. šta se onda čudimo gde ide svež...