SRPSKI ANALITIČARI SAGLASNI: Putin pljunuo na interese Srbije - Rusija nas više saplitala, nego što nam je pomagala

Autor:

Vesti

27.04.2022

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

.I to se desilo. Predsednik Rusije Vladimir Putin je, praktično, zabio nož u leđa Srbiji.

SRPSKI ANALITIČARI SAGLASNI: Putin pljunuo na interese Srbije - Rusija nas više saplitala, nego što nam je pomagala

Foto: Tanjug/AP/printscreen/Republika

Stavom da samoproglašene republike u Ukrajini - Donjeck i Lugansk (Donbas, kako se oblasti nazivaju, prim. aut.) - temelje nezavisnost na kosovskom presedanu, šef Kremlja je, faktički, priznao jednostrano proglašenu samostalnost južne srpske pokrajine.

U razgovoru s generalnim sekretarom UN Antonijem Guteresom šef Kremlja rekao je da su Donjeck i Lugansk postali nezavisni na osnovu presedana Međunarodnog suda pravde prilikom odlučivanja o nezavisnosti Kosova. Istakao je da je lično pročitao sve dokumente MSP o situaciji na KiM i da se dobro seća te sudske odluke, u kojoj se navodi da u ostvarivanju prava na samoopredeljenje određena teritorija bilo koje države nije u obavezi da od centralnih vlasti traži dozvolu da proglasi suverenitet.

EVO KADA NAS JE RUSIJA SAPLITALA

Republika

Foto: tanjug/AP

 

 

1. Sankcije Jugoslaviji

Prve sankcije našoj zemlji uvedene su 1991, a SB UN ih je fazno pojačavao. Rusija nijednom nije uložila pravo veta i sprečila uvođenje embarga. Iako je Slobodan Milošević, tadašnji predsednik države, u nekoliko navrata 1993, praktično, molio Rusiju da ne sledi politiku izolacije, njegovi apeli ostali su bezuspešni.

2. Prvi priznali Crnu Goru

Rusija je, prema tvrdnjama predsednika Evroatlantskog saveta Srbije Dragana Šormaza, više puta dosad pokazala da gleda isključivo svoj interes. Bila je, tvrdi, najveći sponzor crnogorske samostalnosti i prva je priznala nezavisnost Crne Gore.

3. Napustili su Kosovo

Rusija je devedesetih, u vreme ratova na prostoru bivše Jugoslavije, imala izuzetno kontroverznu ulogu. Nikad nisu obrazložili razloge napuštanja Kosova, gde su ih Srbi 1999. dočekali kao oslobodioce. Iako su mogli da ostanu u sklopu Kfora, nisu hteli.

4. Naoružavali Hrvate

Rusija je, i pored sankcija, snabdevala Hrvate oružjem (1992-1997), koje je kasnije korišćeno i u "Oluji". Isporučili su i S-300, koji je opisivan kao "nedosanjani san Miloševića u borbi protiv NATO bombi". Isporučili su im tada i: 18 transportnih helikoptera mi-17, 12 borbenih helikoptera mi-24, 40 aviona lovaca, niz sofisticiranog naoružanja i vojne opreme (NVO) poput protivoklopnih sistema "Fagot", protivoklopnih raketa šturm, PVO raketa R-60 i nevođenih raketa S-5.

- To je rečeno za Kosovo, to je bila odluka MSP koju su svi podržali. DNR i LNR imaju isto pravo kao Kosovo da se izjasne o svom suverenitetu bez dozvole centralne vlasti jer je presedan stvoren.

PROMENA STAVA

Putinove reči obradovale su Prištinu, a likovanje nisu krili zagrebački i sarajevski mediji (pogledajte okvir).

Ministar unutrašnjih poslova i predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin ne misli da izjava ruskog predsednika Putina znači promenu stava Rusije po pitanju lažne države Kosovo. Prema njegovom mišljenju, Putin je samo nastavio da odgovara Zapadu istim argumentima i istim rečnikom kojim su oni objašnjavali bombardovanje Srbije.

Vuk Jeremić zakuvao čorbu

Na inicijativu bivšeg režima predsednika Borisa Tadića Srbija je pokrenula slučaj pred MSP osporavanjem kosovske Deklaracije o nezavisnosti, što je vodio tadašnji ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Republika

Foto: ATA Images

 

 

Takav potez ocenjen je kao sulud i izuzetno štetan jer su tada većinu u MSP činile sudije iz država koje priznaju Kosovo kao nezavisnu državu. U skladu s tim doneta je jedina moguća odluka, koju koriste sada svi kako im odgovara. Na našu štetu. Osim Albanaca, koji godinama slave Jeremića i zahvaljuju mu, odluka MSP služi sada i Putinu za ukrajinsku krizu i obračun sa zapadom.

- Rusija je i do sada mogla da promeni svoj stav, pa nije, i ne verujem da će to uraditi i sada. Nisam zadovoljan što je predsednik Putin pomenuo odgovor Međunarodnog suda pravde na glupo Jeremićevo pitanje u kontekstu lažne države Kosovo, ali sam zadovoljan baš svim njegovim izjavama u decenijama iza nas po pitanju podrške Srbiji u borbi za očuvanje Kosova i Metohije, za Republiku Srpsku, odbrane Srba od rezolucije Velike Britanije, po kojoj je Srbi trebalo da postanu prvi genocidan narod u istoriji, zadovoljan sam zbog pomoći jačanju naše armije, carinskim povlasticama, povlašćenoj ceni gasa i poštovanju koje se Srbiji i njenom predsedniku Aleksandru Vučiću iskazivalo i koje se iskazuje i danas - naveo je Vulin.

Zapalio se region: Zbog Putina likuju Priština, Zagreb, Sarajevo

Prenošenje ishoda sastanka Putina i Guteresa mnogi su jedva dočekali. Prednjače mediji u Prištini, Sarajevu i hrvatska glasila.

Svi u Prištini su s oduševljenjem preneli Putinovu izjavu kojom je izjednačio situaciju na KiM sa samoproglašenim republikama u Ukrajini - LNR i DNR. Ništa manju sreću nisu skrivali ni hrvatski mediji. U naslađivanju su otišli i korak dalje, te nisu propustili priliku da svoje "otrovne strele" usmere i ka predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, što svedoče i tekstovi u kojima su ustvrdili da je Putin svojim rečima "ponizio Vučića".

Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova, kaže da nije najbolje razumeo šta su hteli da kažu:

- Ako su protiv promene stava Rusije, da li to znači da će Hrvatska povući priznanje Kosova, a da će Sarajevo prestati da lobira za svoje članstvo u NATO? Da li ljutnja slučajnih Srba na Putina znači da će od sada biti protiv EU i NATO? Njima je Rusija uvek bila kriva što nije zaratila zbog Srbije, ali nikada im NATO nije bio kriv što je bombardovao Srbiju.

KEC IZ RUKAVA

Za razliku od njega, Dragan Šutanovac, bivši ministar odbrane, osnivač Saveta za strateške politike, iskoristio je štih koji je sve vreme imao u rukavu.

- Iako u Srbiji vlada ubeđenje da nama Moskva čuva KiM i da je čak spremna da uđe u vojni sukob da bi zaštitila srpske interese, sada je potpuno jasno da je Kosovo samo presedan koji je trebalo gajiti do momenta dok pitanja Luganska i Donjecka dovoljno ne sazru - naveo je Šutanovac.

OVAKO NAM JE MOSKVA POMOGLA

1. Kosovo bi već bilo u UN

Bez ruskog veta Kosovo bi već bilo u UN. Drugo, Rusija je članica veća za implementaciju mira u BiH, nadzornog organa OHR. Bez ruskog stava mi ni tu ništa ne bismo mogli da uradimo.

2. Povoljni energenti

S Rusijom imamo povoljne energetske aranžmane, koje nema nijedna druga zemlja.

3. Sprečili da Srbe proglase genocidnim

Rusija je 2015. uložila veto na britansku rezoluciju u UN, kojom bi masakr u Srebrenici bio proglašen genocidom.

4. Ekonomske veze

Trgovinska razmena između Srbije i Rusije je 2,37 milijardi evra, od čega je izvoz 0,84 i uvoz 1,53 milijardi evra. Oko 163.000 je broj zaposlenih koji rade u kompanijama koje izvoze u Rusku Federaciju.

Ocenjuje da je Putin čovek koji retko pokazuje emocije i posao radi isključivo u interesu svoje vizije, te koristi apsolutno sve (ne)dozvoljene metode da bi ostvario svoje ciljeve:

- Svako ko pomisli da je Rusija spremna da svoj interes podredi interesu "bratske" Srbije u potpunoj je zabludi, te tako treba i shvatati sve što je rečeno u kontekstu Luganska, Donjecka i Kosova.

Bivši diplomata i član Foruma za međunarodne odnose Srećko Đukić uveren je da je ovim potezom Moskva učinila odlučujući korak u priznavanju Kosova. Uz to su olakšali pozicije Vašingtonu i Zapadu za njegovo rešavanje.

Čović: Ne porediti Kosmet i Donjeck

Nekadašnji predsednik Koordinacionog tela za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović smatra da ne treba porediti status KiM i Luganske i Donjecke narodne republike jer, kako kaže, kada je u pitanju KiM, postoji Rezolucija Saveta bezbednosti UN, kojom su najviše međunarodne institucije potvrdile da je ta teritorija sastavni deo Srbije.

Republika

Foto: Starsport

 

 

Dodao je da Putinovu izjavu vidi kao "našu realnost" i da, za razliku od pojedinih analitičara, ne smatra da je Putin tom izjavom zabio nož u leđa Srbiji.

- Ne, to je realnost i toga moramo biti svesni i izvući zaključke kakve su to "dobre namere" svih misionara koji dolaze poslednjih nedelja u Srbiju - kaže Čović.

Na pitanje da li pozivanje na kosovski presedan može da dovede u pitanje stav Rusije u SB UN kada je reč o očuvanju srpskih interesa, Čović je kazao da je jedna od medijskih manipulacija koja se ubacuje u Srbiju da će Rusi, kada je reč o KiM, trgovati s Luganskom i Donjeckom, a ranije s Krimom.

- Putin je, faktički, izjavio da on priznaje samostalnost i nezavisnost tzv. države Kosovo i sve šta je Kosovo sa sponzorima za to učinilo - rekao je Đukić.

Podsetio je na to da Moskva to ne čini prvi put. Iako se, kako je naveo, presedan priznaje kao deo međunarodnog prava, ruska strana je i 2008. pozivala na kosovski presedan u slučaju proglašenja nezavisnosti i priznavanja Južne Osetije i Abhazije od Moskve.

REAKCIJE

Republika

Foto: Promo foto

 

 

Marko Čadež predsednik PKS

Srpska privreda direktno je oslonjena na EU, o čemu najbolje govore podaci da na njeno tržište plasiramo dve trećine robe koju izvozimo u svet i da u kompanijama koje posluju s EU radi gotovo 900.000 naših građana. Poređenja radi, broj zaposlenih koji rade u kompanijama koje izvoze u Rusiju je 163.000, dok je u preduzećima koja izvoze u EU zaposleno 620.000 ljudi

Republika

Foto: printskrin

 

 

Nikola Tomić analitičar

Putin, veliki zaštitnik interesa Srbije oko Kosova u UN, upravo je pljunuo na interese Srbije oko Kosova u UN. Ako predsednik Rusije ovako nešto kaže, a u isto vreme tvrdi da smo prijatelji, onda imamo drugačije viđenje prijateljstva. Da je Priština samo malo mudrija, Rusija bi, koliko sutra, priznala Kosovo

Republika

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

 

 

Dušan Janjić Forum za etničke odnose

Za razliku od Zapada, koji je govorio da je Kosovo jedinstven slučaj, Rusija je odmah to tretirala kao presedan u svoju korist. I sad je Putin i rekao Guteresu da legalizuje DNR i LNR po principu Kosova. Putin je, očigledno, zaboravio da je na poziv Koštunice i Tadića blokirao UN da donesu odluku, s ciljem da se promeni Rezolucija o Kosovu. On dobro zna da to nije po povelji UN. To je još jedan dokaz za one koji tvrde da je nama Rusija učinila veliku korist što je blokirala promenu rezolucije i što je u to pozvala Kinu, a nije nam učinila nikakvu uslugu, vezala je noge i ruke beogradskim političarima, a sebi je sačuvala pravo da trguje s Kosovom

Republika

Foto: Srpski telegraf

Naslovna strana Srpskog telegrafa za 28. april 2022.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (2)

Loading
Pera

28.04.2022 11:34

Interesantno kako odmah rusofobija dolazi do izražaja. Niko nikome nije zabio nož u ledja, stanje Kosova ostaje onako kako je i bilo. Kosovo je deo Srbije i tu ni Putin ni Amerika neće moći ništa. Odluka medjunarodnog suda je doneta pre 13 - 14 godina a ništa se nije dogodilo. Pa i Vučić je izjavio da podržava teritorijalni integritet, što Rusima nije zasmetalo. Samo bez panike Vučićeviću, prvo razmisli a posle galami - ako treba.

Dragan

28.04.2022 11:39

Ovaj natpis o Putinu je obično spinovanje. On se spravom pozvao na Kosovo da bi opravdao ono što se radi u Ukrajini. Ne treba se bojati priznanja Kosova od strane Rusije, to se ne može desiti. Jednostavnije rečeno, neće Zapad priznati Donjec i Lugansk, zašto bi onda Rusija priznala Kosovo, baš bi ispali glupi. Manite se senzacionalizma.