STIGAO NAM MOĆNI FK-3! SAZNAJEMO: Kineski transporteri sleteli na aerodrom u Batajnici!

Autor:

Vesti

10.04.2022

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vojnim avionima Y20 iz Pekinga u subotu ujutru isporučen PVO sistem koji je pandan ruskom S-300.

STIGAO NAM MOĆNI FK-3! SAZNAJEMO: Kineski transporteri sleteli na aerodrom u Batajnici!

Foto: youtube.com/printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u utorak ili sredu biti predstavljeno novo naoružanje, najmoćnije koje će naša zemlja imati. Prema informacijama Srpskog telegrafa, reč je o kineskom PVO sistemu FK-3, koji je u subotu pre podne iz te zemlje isporučen na aerodrom u Batajnici kineskim transportnim vojnim avionima Y20.

Republika

Foto: printscreen

Aleksandar Vučić

Vučić je sinoć, nakon impresivne vojne vežbe "Vatreni štit 2022", najavio i nabavku 12 novih francuskih aviona rafal, a potencijalno i još 12 polovnih. Takođe, otkrio je da se s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom dogovorio da naša zemlja preko reda dobije mogućnost da kupi dronove bajraktar, koji su se u borbama pokazali kao izuzetno efikasni.

- U utorak ili sredu dobrodošli ste da vidite ponos srpske vojske - poručio je Vučić u subotu uveče s poligona na Pasuljanskim livadama.

Srpski telegraf najavio je još krajem 2018. da se s Kinezima priča o nabavci FK-3, jednom od najsavremenijih PVO sistema, performansi sličnih ruskom S-300. Pregovori jesu trajali dugo, međutim, kako saznajemo, Kina nam je FK-3 ponudila po najpovoljnijim mogućim finansijskim uslovima. Reč je o sistemu koji razara ciljeve do 100 kilometara u daljinu. Istovremeno sa 12 raketa gađa šest odredišta.

Republika

Foto: Printscreen

Jasmina Andrić

Kako za naš list kaže Jasmina Andrić, stručnjak za bezbednost, iako se spekulisalo čak i o nabavci S-400, naše vojno i državno rukovodstvo se odlučilo za FK-3, što je u skladu s našim potrebama i mogućnostima.

- Reč je sistemu visokih performansi, on je tu negde izjednačen s mogućnostima S-300. Namenjen je za presretanje i, po potrebi, uništenje pretnji iz vazduha poput neprijateljskih aviona, krstarećih raketa i slično. Posebno je efikasan protiv dronova koji lete malim brzinama, ali na velikim visinama. Ti dronovi su napravili velike probleme u Nagorno-Karabahu. Kad smo kod dronova, sjajna vest je nabavka bajraktara - navodi naša sagovornica.

Republika

Foto: youtube.com/TV Pink

Ljuban Karan

Ljuban Karan, potpukovnik KOS u penziji, ističe da nabavka FK-3 zaokružuje celinu našeg PVO sistema.

- Imamo stare sisteme koji su još aktivni, imamo "Mistral", koji smo kupili od Francuza, imamo ruski "Pancir" i samo smo čekali kineski FK-3 da bismo imali kompletnu odbranu neba, to je sada ono o čemu maštaju i čemu teže svi naši raketaši. Što se tiče turskih dronova, oni su se pokazali kao vrlo dobri i provereni su na više ratišta u borbenim uslovima. Svi sada žele da ih nabave, upravo zbog te gužve velika je stvar dobiti ih po nekom prioritetu - zaključuje naš sagovornik.

Performanse FK-3

- sistem novije proizvodnje, koristi se od 2014.

- verzija za kinesku vojsku zove se HQ-22

- gađa do 100 kilometara u daljinu

- gađa u visinu ciljeve od 50 metara do čak 27 kilometara

- sa 12 raketa istovremeno može da gađa šest ciljeva

- ima efikasan sistem koji deluje protiv ometanja sa zemlje i iz vazduha

- lanser sistema je opremljen s četiri kontejnera, koji se automatski pomeraju po visini pomoću servouređaja

- rakete koriste radio komandu i poluaktivno vođenje

Performanse bajraktara

- zvaničan naziv TB2

- dugačak 6,5 metara, raspon krila 12 metara

- može da ostane u vazduhu više od 24 sata

- maksimalna brzina oko 220 km/h

- znatno jeftiniji od zapadne konkurencije

- u Siriji, Nagorno-Karabahu i Ukrajini pokazao se kao vrlo efikasan protiv oklopnih vozila i žive sile

Foto: Republika

Naslovna strana Srpskog telegrafa za 11. april 2022.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Crni

10.04.2022 19:57

Nadjite nekog ko se razume u oruzje prvo niko normalan nece koristiti fk 3 da gadja dron to se radi sa pancirom, bukom i slicnim oruzjem. Prvo je mnogo skupo drugo cekicem se ne lovi komarac

Odgovori 29 3
viking

11.04.2022 12:59

ne serite previse u ukrajini su unistena 43 barjaktara svih 36 iz prve serije i 7 od dvanaest tajno dopremljenih u martu!izuzev nekoliko artiljerijskih pozicija i transportera DNR nisu nista pogodili!one slike su iz libije i nagorno karabaha problem je što kanadski optoelektronski sistem ima u gornjem lijevom uglu podatke o geografskoj širini pa vidimo da napadaju ciljeve koji su na 41 stepenu georafske širine!oprostite ali ukrajina je zemlja na evropskom sjeveru koja leži između 45-49 stepena širine!u laži su kratke noge

Odgovori 10 3