PRITISCI NA NAŠU ZEMLJU SU SVE VEĆI: Ovo je Vučićeva životna bitka za Srbiju!

Autor:

Vesti

08.04.2022

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija mora da uvede sankcije Rusiji. Srbija ne sme da uvede sankcije Rusiji.

PRITISCI NA NAŠU ZEMLJU SU SVE VEĆI: Ovo je Vučićeva životna bitka za Srbiju!

Foto: RTS/printscreen

Kosovski specijalci iz ROSU upali u Štrpce. NATO lovci dva puta pratili avion "Er Srbije" na letovima iz Rusije ka našoj zemlji. Jadranski naftovod obustavlja transport sirove nafte za NIS posle 15. maja. Nećete imati gasa ili ćete ga plaćati po basnoslovnim cenama. Zaustavićemo vam evropske integracije. Uvešćemo van sankcije...

Nema ponosnijeg čoveka od mene

Republika

Foto: RTS/printscreen

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je juče da je ponosan na naše građane koji su izabrali odgovornu i ozbiljnu politiku.

- Ne postoji ponosniji čovek u našoj zemlji. Hvala vam - napisao je na Instagram nalogu i dodao da je to obaveza više da na najodgovorniji mogući način obavlja svoj posao.

Ovo je samo deo pretnji koje su poslednjih dana upućivane Srbiji. Stižu sa svih strana, Zapad i Rusija prave pritisak da se svrstamo na jednu stranu, komšije iz regiona gledaju šta će da ušićare (Hrvati čak zlurado najavili nuklearni udar sankcijama na Srbiju), nekad radeći za svoje, a nekad za tuđe interese, a ispod pojasa udaraju i neki od političkih i drugih aktera unutar zemlje. A u epicentru svega je novi-stari šef države Aleksandar Vučić...

U poziciji koja je gotovo nemoguća, Vučić sve vreme uspeva da Srbiju i dalje drži van glavnog toka neviđene bure koja trese planetu i lomi sve pred sobom. Kako mu to polazi za rukom, pitanje je svih pitanja, ali zasad uspeva. Pritisci i direktni i bočni udari, međutim, sve su veći i kraj im se i ne nazire.

Evo, samo, primera radi: portparol EU Peter Stano izjavio je juče da Brisel očekuje od Srbije da se uskladi sa sankcijama EU Rusiji ili uvede slične nacionalne mere, zbog ruske agresije na Ukrajinu, i dodaje da će EU donositi važne odluke za Srbiju na osnovu privrženosti Beograda vrednostima i principima Unije.

Reakcije

Zoran Milivojević, karijerni diplomata

Ovaj potez glasanja u UN bio je neophodan da bismo bili izuzeti od sankcija za naftu i to je potpuno jasno. Potez je iznuđen i mi smo ga povukli zbog naših državnih i nacionalnih interesa i ovim izuzećem se pokazalo da je to bilo u redu.

Republika

Foto: youtube.com/B92 TV

Zoran Milivojević

Smatram da će pritisci rasti u narednom periodu i da će ih biti još, moguće je da će biti vezani za ekonomsku dimenziju, koja je nama veoma važna i gde smo osetljivi. Ko god bude vladao, pritom mislim i na predsednika i na Vladu, svi će biti pod velikim pritiskom u vezi s aktuelnom situacijom, pre svega, jer ovaj sukob traje i samo će produbljivati ovu krizu i proizvoditi još pritisaka.

Jakša Šćekić, novinar

Vučić i Srbija su kao oni što prelaze Nijagaru preko žice i balansiraju pomoću motke, taj što padne, on gine, nema tu vatrogasaca da naduvaju dušek koji će da ga dočeka, ako padne, on je gotov. Taj manevarski prostor je sve manji, Srbija ne treba da plaća cenu Putinove megalomanije i rešavanja političkih pitanja ratom. Srbija je propatila kroz sankcije i bombardovanje i, jednostavno, odluka je takva, ali trudiće se da ne poremeti odnose s Putinom.

Mislim da će Vučiću biti mnogo teško, čekaju ga veliki pritisci, ali mora i Putin da ima razumevanja za Srbiju, pa i za Vučićevu ličnu situaciju jer on sad rešava probleme za koje nije kriv, mora da vadi fleke i kestenje iz vatre.

Sve buduće poteze predsednika i njegove partije bih tumačio kroz njegovu izjavu: "Mi smo vojno neutralni, politički nismo, idemo ka EU." Od toga zavisi i Srbija i Vlada, od toga zavisi i situacija u Beogradu i ovo izuzeće koje je EU omogućila rezultat je tri glasanja u UN.

Zoran Anđelković, bivši funkcioner

Teške odluke čekaju predsednika i veliko je breme na njemu. Svi ga posmatraju, naročito posle 60 odsto podrške na izborima, od njega očekuju odgovor, narod ne interesuje parlament, narod očekuje od onog koga je izabrao, a to je predsednik. S druge strane su i očekivanja onih u centrima moći, da vi s tom podrškom možete da donosite najracionalnije odluke.

Republika

Foto: Tanjug

Zoran Anđelković

Bilo je težih perioda kad nismo imali izlaza, tad nismo imali alternativu, uveli su nam sankcije i tu je bio kraj. Sada imamo mogućnost da razgovaramo s EU, sa svima, da pronalazimo i tražimo kompromisna rešenja u kojima je priča uzimala-davala uvek prisutna. Sve dok ste u situaciji kad možete da razgovarate sa svetskim liderima, u mogućnosti ste da tražite kompromisno rešenje.
 

Sat-dva nakon ove njegove izjave stigla je vest da su NATO lovci ponovo leteli "na puškomet" od aviona "Er Srbije" na putu iz Rusije ka našoj zemlji. Za razliku od pre nekoliko dana, sada se radilo o letu iz Sankt Peterburga, a ne iz Moskve. O lažnim dojavama da je bomba u avionu više da i ne govorimo jer je to sada redovna pojava.

Takvu pojavu urednik vazduhoplovnog portala Tango siks Petar Vojinović ocenio je kao krajnje neobičnu:

- Borbeni NATO avion je krajnje neuobičajeno i nestandardno pratio avion "Er Srbije" pošto nije imao nijedan razlog da presretne ili prati civilni komercijalni let srpskog avio-prevoznika.

Nije se ova vest ni slegla, a stigla je nova uznemirujuća informacija. Ovog puta s Kosova i Metohije. Kako je saopštila Kancelarija za KiM, više naoružanih pripadnika ROSU upalo je juče u podne u nekoliko srpskih prodavnica u opštini Štrpce u potrazi za srpskom robom. Oni su blokirali tri prodavnice, a meštani koji su krenuli u nabavku onemogućeni su da obave kupovinu i zastrašeni najnovijom demonstracijom sile Aljbina Kurtija. Naravno, provokacija nije nimalo slučajna i samo se nadovezala na čitav niz sličnih događaja, uključujući i zabranu da se srpski izbori organizuju na teritoriji KiM, što je naišlo samo na deklarativnu osudu zapadnih zemalja.

Stigla i dobra vest: Posle glasanja u UN izuzeti smo od sankcija za naftu

U moru loših vesti stigla je juče i jedna dobra. Srbija je izuzeta od sankcija u vezi s uvozom nafte, što znači da ćemo i posle 15. maja dobijati sirovu naftu preko Jadranskog naftovoda (JANAF), kojim upravljaju Hrvati. Podsetimo, JANAF je pre desetak dana saopštio da će obustaviti transport nafte ka srpskim rafinerijama jer je Naftna industrija Srbije (NIS) u većinskom vlasništvu ruskog "Gaspromnjefta". Srbija, inače, najveći deo nafte uvozi iz Iraka i transportuje ga preko JANAF. Sve je rađeno na zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića, čiji je tim bio u stalnoj koordinaciji s predstavnicima EU. Srbiji su najviše pomogli Ursula fon der Lajen, Šarl Mišel i Francuska, kao predsedavajuća EU.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Gas

Nije ovakva odluka Brisela, međutim, slučajna. Ona je usledila dan nakon što je Srbija u Ujedinjenim nacijama glasala za suspenziju Rusije iz Saveta za ljudska prava UN. Kako je objasnio predsednik Vučić, primarno je ideja bila da budemo uzdržani, međutim, usledile su otvorene pretnje.

- Prvobitna odluka bila je da budemo uzdržani, ali zemlja trpi ogromne pritiske sa svih strana. Možemo da budemo uzdržani i onda su i jedni i drugi protiv vas. Naša prva odluka je bila da budemo uzdržani, a onda dobijete bezbroj teških pritisaka. Nije reč o pritiscima i ucenama protiv mene lično, već ucenjuju Srbiju. Kažu, da li znate da se odlučuje o Srbiji, hoćemo li biti izuzeti iz paketa sankcija za naftu - objasnio je Vučić.

Podsetimo, Republika  je pre nekoliko dana pisala o tome da se Aleksandar Vučić svesno odrekao jednog dela glasova za sebe i stranku zarad koristi države. Kako se ispostavilo, Vučić je žrtvovao oko deset odsto glasova, prema procenama istraživača javnog mnjenja s kojima smo pričali. Za početak, odlučio je da se nikako ne sme nasesti na provokaciju Prištine nakon što je Aljbin Kurti zabranio organizovanje glasanja na teritoriji KiM za Srbe koji tamo žive. Postupio je državnički i, praktično, odrekao se najmanje 80.000-100.000 glasova. Takođe, da je hteo, mogao je Vučić, kao neki drugi, kampanju da oboji populističkim tonovima. Rat u Ukrajini bio je idealna prilika za to, znajući koliko je među Srbima rusofila.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading