NEVIĐEN PRITISAK NA PREDSEDNIKA: Vučića ucenjuju za funkcije, Dačić NEĆE BITI PREMIJER

Autor:

Vesti

04.04.2022

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Funkcioneri SNS, koalicioni partneri, ali i lobisti s istoka i zapada pokušavaju da uguraju svoje ljude u novu srpsku vladu.

NEVIĐEN PRITISAK NA PREDSEDNIKA: Vučića ucenjuju za funkcije, Dačić NEĆE BITI PREMIJER

Foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Ni dan nije prošao od okončanja izbora, a već se uveliko vode bitke oko fotelja u budućoj vladi. Na predsednika Aleksandra Vučića usmeren je najjači pritisak, kog već pokušavaju da ucene da bi infiltrirali svoje kadrove u Nemanjinu 11.

- Lobiranja se vrše s više strana. Pojedini to rade suptilno, dok su neki spremni da primene opasnije mehanizme. Raznovrsna uslovljavanja već stižu iz raznih ambasada, kako sa istoka tako i sa zapada. Ne miruju ni ministri iz aktuelnog saziva, kako iz koalicije tako i iz same SNS, koji bi, po svaku cenu, da zadrže fotelje. Ali pritisak na Vučića vrše i potencijalni kandidati koji bi da se dokažu na čelu resora. Niko od njih ne mari za prioritete Srbije, svi su vođeni isključivo ličnim interesima - priča upućeni sagovornik Srpskog telegrafa.

BOJNO POLJE

Narednih nedelja, dok se ne formira vlast, kako opsuje, biće kao na bojnom polju:

- Neće imati milosti niti će birati sredstva da ostvare svoje ciljeve. I to sve preko leđa Vučića, koji je svih ovih godina uspevao da odoli pritiscima.

Republika

Foto: ST/D.Kadic

Ivica Dačić

U novoj podeli karata šef socijalista Ivica Dačić neće biti novi predsednik Vlade iako je vodio baš takvu personalizovanu kampanju na republičkom nivou, a davao punu podršku SNS i Aleksandru Vučiću na predsedničkim izborima. Naime, i premijer i gradonačelnik Beograda, kako saznaje Srpski telegraf, stižu iz redova naprednjaka.

- Vučić je ostvario nezabeležen trijumf, drugi uzastopni mandat u prvom krugu predsedničkih izbora, uz poverenje više od 60 odsto građana, osvojenih 2,25 miliona glasova. Naša lista pobedila je i na parlamentarnim izborima, s oko 43 odsto glasova, što jeste manje od Vučića, ali opet trostruko više od drugoplasiranih. Pobedili smo i u Beogradu. Imajući u vidu takav skor, nema teorije da premijer i gradonačelnik budu izvan SNS - priča za Srpski telegraf upućeni sagovornik i podseća da je posredno i Vučić isključio tu mogućnost.

RAZGOVOR SA SVIMA

Za obe te funkcije, dodaje, u opticaju su po više kandidata:

- Neki imaju više šanse, drugi manje. Ali tek predstoje razgovori o formiranju nove vlasti. Predsednik donosi konačnu odluku.

Republika

Foto: Tanjug/D. GOLL

Vladimir Pejić

Najveći pobednik izbora jeste Vučić, lično, ocena je direktora agencije za istraživanje javnog mnjenja Faktor plus Vladimira Pejića. Dok naprednjaci na parlamentarnim i beogradskim izborima beleže slabiji rezultat jer su platili ceh odgovorne, mirne kampanje, bez niskih udaraca, a u senci ukrajinske krize.

- Takav ishod jeste signal za SNS jer je još jasnije da naprednjaci moć crpe iz Vučićeve snage. Vršene su, doduše, i kadrovske promene uoči izbora - podmlađivanje tima, pa treba i sačekati da se uigra. I SNS se jeste negde takmičio i sam sa sobom na ovim izborima jer, dok su oni vodili odgovornu politiku, imajući u vidu i ukrajinsku krizu, ostali su baš na toj temi (ne)posredno profitirali vodeći agresivniju kampanju. Deo glasova SNS se zato prelio na desni politički spektar - Dveri, Zavetnici, NADA, a delom i na SPS - mišljenja je Pejić.

Uprkos sporadičnim turbulencijama, on smatra da savez SNS i SPS neće biti narušen jer je zasnovan na pragmatizmu Vučića i Dačića:

- Vučić je dalekovid, šahista, zadržao je SPS u vlasti i kada SNS nije bio potreban. Vučić će razgovarati sa svima, pa i koalicijom "Moramo", koja bi mogla da se uključi u vlast, na nivou grada i republike. To će ići u paketu.

Dačić zanemeo

Vučić je u izbornoj noći, na konstataciju da svi govore da je Dačić budući premijer, uzvratio: "Neka svi pričaju" i onda objasnio da je koalicija oko SNS pobedila s velikom razlikom:

- Pogledajte o čemu mi govorimo. Pričamo o listi koja je dobila četiri puta više glasova od nekoga, ne četiri ili 14 odsto više. Ja sam dobio 43 odsto od ukupnog glasačkog tela. Imamo više od 30 odsto u odnosu na drugoplasiranog. Razumete li o kakvoj razlici govorimo?

Dačić juče nije odgovorio na pitanja Srpskog telegrafa o opciji da (ne) bude premijer.

Pastor: SVM nastavlja sa SNS

Republika

Foto: Printskrin

Balint Pastor

Sigurni partneri koalicije oko SNS ostaje i SVM, uz čiji savez naprednjaci imaju neophodnu većinu u parlamentu.

- To nije ništa novo i predsednik i mi smo govorili tokom kampanje da želimo da nastavimo saradnju jer mislimo da je ta saradnja dobro donela i jednoj i drugoj stranci i da je bilo u interesu države i stabilnosti, a ta saradnja ne bi trebalo da bude upitna. Sad, da li će biti još neke dodatne saradnje, a ja mislim da hoće, ali to je već uvek pitanje za najjaču stranku - izjavio je Balint Pastor iz SVM.

Šutanovac: Ne zanosite se

Republika

Foto: Printscreen

Dragan Šutanovac

Bivši lider Demokratske stranke Dragan Šutanovac poručio je opoziciji i njihovim pristalicama da se ne zanose da je SNS podbacio.

- I nemojte se zanositi time da je SNS podbacio, SNS je svesno igrao na centralnom polju i nije ušao u ratnu histeriju, gde su isto mogli da pokupe glasove od svih desnih, uključujući i SPS - prokomentarisao je bivši lider DS Dragan Šutanovac navode pojedinih opozicionara da su naprednjaci osvojili manje od očekivanog.

REAKCIJE

Stefan Surlić, FAKULTET POLITIČKIH NAUKA

Iznenađenje je da SNS nije osvojio apsolutnu većinu u parlamentu. Mora da ima partnera i suštinski mi ćemo imati obaveznu koalicionu vladu. Oko Beograda je velika neizvesnost, u kojoj su "veto igrači" SPS i koalicija NADA.

Zoran Milivojević, DIPLOMATA

Ovakva verifikacija Srbiji u narednom periodu donosi stabilnost. Imaćemo kontinuitet dosadašnje politike, ali s predznakom na vrednostima vojne neutralnosti, političke nezavisnosti, ne odricanje od prijatelja i u prvom redom odbrana nacionalnih interesa, odnosno KiM. Neće SAD, Nemačka ili Velika Britanija prestati da priznaju Kosovo kao nezavisnu državu, ali neće ni Srbija prestati da to osporava.

Aleksandar Vlahović, SAVEZ EKONOMISTA

Bilo je očekivano da će Vučić pobediti u prvom krugu, i to nije iznenađenje. Što se tiče parlamentarnih izbora, to je slabiji rezultat u odnosu na prošle izbore. Ali prethodni izbori nisu za upoređivanje jer ih je dobar deo opozicije bojkotovao.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Rade

04.04.2022 20:26

Imam neki osećaj da će Madjar biti Premijer moj me INSEKAT nikad' ne vara!!!

Super Srbin

04.04.2022 20:46

Neka razmisli Aleksandar Vučić o tih 11-12% glasova koje je dobio od glasača SPS, pa sad nema drugog kruga u kome ko zna kako bi prošao. Stići će ga kazna ako postupi nečasno.

Odgovori 17 10
Dejan

05.04.2022 05:07

Pa nismo ludi da damo mesto premijera Dačiću! Poštovanje u svakom slučaju, ali to mesto pripada SNS-u!