VUČIĆ ODRŽAO ČAS DIPLOMATIJE! Amerika i Rusija podržale stav Srbije prema Ukrajinsko-Ruskoj krizi

Autor:

Vesti

26.02.2022

17:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaključak srpskog državnog vrha - poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine i neuvođenje sankcija Ruskoj Federaciji primer je principijelne politike uz očuvanje sopstvenih interesa, ali i uvažavanje interesa drugih država i poštovanje međunarodnog prava, ocenjuju sagovornici Kurira

VUČIĆ ODRŽAO ČAS DIPLOMATIJE! Amerika i Rusija podržale stav Srbije prema Ukrajinsko-Ruskoj krizi

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin i Džo Bajden

Usred ratnog haosa u Ukrajini i polarizovanja sveta Srbiji je uspelo nemoguće - da se ne svrsta ni na jednu stranu, a da je pohvale i SAD i Rusija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je, nakon sednice Saveta nacionalne bezbednosti, da se Srbija zalaže za mir, poštuje međunarodno pravo i smatra da je pogrešno kršenje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje, pa i Ukrajine, ali neće uvoditi sankcije Rusiji.

Republika

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

MOJ STAV

Aleksandar Pavić ANALITIČAR

Srbija je pokazala da ne zaboravlja prijatelje, a poštuje međunarodno pravo i sopstveni teritorijalni integritet

MIRNI SMO!

Odmah se na Tviteru oglasila ambasada SAD u Beogradu i poručila: "Sjedinjene Države pozdravljaju ponovljen stav Srbije i predsednika Srbije o podršci teritorijalnom integritetu Ukrajine, koji je narušen ilegalnim i ničim izazvanim napadima Rusije".

Priznanje je stiglo i od ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Bocan-Harčenka.

- Poštujemo srpski nacionalni interes, a zna se, na osnovu naše saradnje i ponašanja Beograda, da i Srbija uvažava nacionalni interes Rusije. Ne tražimo i ne pitamo ništa, znajući doslednost predsednika Srbije i njegov temeljni stav oko ključnih pitanja razvoja Srbije i njenog ponašanja u spoljnoj politici. Na osnovu toga pravimo zaključke i mirni smo - poručio je Harčenko.

Republika

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Aleksandar Bocan-Harčenko

Milinčićeva: Ovo je izbalansirano rešenje

Ljubinka Milinčić, glavna i odgovorna urednica portala Sputnjik, koji je deo ruske informativne mreže, istakla je da je Srbija izabrala izbalansirano rešenje:

- Ove koji nas pozivaju da uvodimo sankcije Rusiji pitam što nismo uveli sankcije onima koji su nas bombardovali, a to je 19 nacija. Mi ne prodajemo svoju poziciju.

Na ovaj način, ocena je sagovornika Srpskog telegrafa, Srbija se dobro pozicionirala i zaslužila međunarodno poštovanje. Prema rečima Dejana Miletića, političkog analitičara, Srbija je ovom porukom/stavom dobila na međunarodnom planu.

- Od ambasada imamo potvrdu da je naša politika pravilna i uravnotežena i to je pravi put za zaštitu naših interesa. Njihove izjave potvrđuju da one razumeju našu poziciju i da je poštuju, da poštuju to što mi radimo... - naveo je Miletić.

ŠOLAKOVI MEDIJI

Međutim, dok je Srbije spremala odgovor, usledila su podmetanja, i to s domaćeg terena. Mediji u vlasništvu tajkuna Dragana Šolaka, partnera lidera SSP Dragana Đilasa, Nova S i N1, objavili su vest da je Vučić odbio predlog EU da podrži teritorijalni integritet Ukrajine. Iako je premijerka Ana Brnabić odmah demantovala vest, tekst je satima stajao na pomenutim portalima na udarnom mestu. I to, prema oceni analitičara, ne slučajno.

Selaković: Srbija spremna da prihvati izbeglice iz Ukrajine

Republika

Foto: ST/P. DIVAC

Nikola Selaković

Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova, sastao se juče sa ambasadorom Ukrajine Oleksandrom Aleksandrovičem, kog je upoznao sa zaključkom Saveta za nacionalnu bezbednost, o kojem će se uskoro izjasniti Vlada. Selaković je rekao da Srbija pruža punu i principijelnu podršku poštovanju načela teritorijalnog integriteta Ukrajine, naglasivši da su opšteprihvaćeni principi zaštite međunarodnog prava osnova spoljne politike Srbije. Ministar je istakao i spremnost Srbije da prihvati izbeglice iz Ukrajine i da, u skladu sa našim mogućnostima, uputimo humanitarnu i medicinsku pomoć.

Analitičar Srđan Perišić smatra da pomenuti mediji deluju u okviru informacionog rata koji je trenutno u Evropi i da su se jasno stavili na zapadnu stranu.

- I taj tekst, koji je tri sata stajao posle demantija, deo je informacionog rata - kaže Perišić.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Dragan

27.02.2022 00:19

Neka uče ovi iz opozicije kako se vodi država, a ne kao ovi iz opozicije, prodali bi celu Srbiju za rad opstanka na vlasti.