KUKAVICE SA ZAPADA NEĆE POMOĆI UKRAJINI: Kijev očajan zbog odbijanja EU i Amerike da se suprotstave Rusiji!

Autor:

Vesti

25.02.2022

19:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik tokom razgovora s kineskim kolegom Si Đinpingom objavio da prihvata molbu ukrajinskog predsednika, koji je spreman i na neutralni status zemlje.

KUKAVICE SA ZAPADA NEĆE POMOĆI UKRAJINI: Kijev očajan zbog odbijanja EU i Amerike da se suprotstave Rusiji!

Foto: Tanjug/AP

Svet gori zbog odkuke Putina o istoku Ukrajine, tenkovi idu ka toj zemlji

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je juče ruskog predsednika Vladimira Putina na pregovore, u trenutku dok su ruske trupe prodirale u ukrajinsku prestonicu Kijev, a šef Kremlja je tokom razgovora s kineskim predsednikom Si Đinpingom objavio da prihvata molbu iz Ukrajine.

- SAD i NATO su dugo ignorisale opravdanu zabrinutost Rusije za bezbednost, više puta su odustajali od svojih obaveza i nastavili da se šire vojno na istok, dolazeći na ivicu ruske crvene linije - kazao je Putin Siju.

Prethodno su vlasti u Kijevu saopštile da su spremne za pregovare s Rusijom o neutralnom statusu, ali da traže garancije za bezbednost.

- Ukrajina je uvek ostavljala i ostavlja prostor za pregovore, pa i sada, kada je Rusija krenula u masovnu invaziju - rekao je Mihail Podoljak, savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine.

Republika

Foto: Tanjug/AP/Printscreen

 

Lavrov: Zelenski nije spreman na neutralni status

Sergej Lavrov, ruski ministar spoljnih poslova, izjavio je da Zelenski laže kada tvrdi da je spreman da razgovara o neutralnom statusu Ukrajine. Šef ruske diplomatije je dodao da ne vidi mogućnost da Moskva prizna aktuelnu ukrajinsku vladu kao demokratsku. Lavrov je kazao da "niko ne planira da okupira Ukrajinu".

Zelenski je izjavio da lideri evropskih zemalja nisu spremni da iznesu nikakve detalje kada je reč o prijemu Ukrajine u NATO, dodajući da se Kijev ne plaši da govori o neutralnom statusu Ukrajine.

- Ostajemo sami u odbrani naše države. Ko je spreman da Ukrajini da garanciju za ulazak u NATO? Iskreno, svi se plaše - rekao je Zelenski u video-poruci.

On je kazao da svim partnerima Ukrajine poručuje da je sada važan trenutak kada se odlučuje o njenoj sudbini.

- Pitam ih da li su s nama. Oni odgovaraju da su sa nama, ali nisu spremni da nas prime u savez - naveo je Zelenski.

Meta broj jedan ruskih diverzanata

Zelenski je izjavio da su u Kijev ušle grupe ruskih diverzanata i optužio Rusiju da planira da ubije njega, kao predsednika države.

- Prema informacijama koje imamo, neprijatelj me je odredio kao metu broj jedan. Moja porodica je meta broj dva. Oni žele politički da unište Ukrajinu uništenjem šefa države - rekao je Zelenski i naglasio da ostaje u vladinoj četvrti u Kijevu, zajedno sa svima koji su neophodni za rad centralne vlasti.

On je dodao i da je njegova porodica u Ukrajini.

- Ali gde su oni sada, nemam pravo da kažem - kazao je Zelenski.

Njegov savetnik Mihail Podoljak ocenio je da Ruska Federacija želi da uništi ukrajinskog predsednika i da je to glavni cilj ruske invazije.

Ruski predsednik Putin u četvrtak ujutru je objavio početak specijalne vojne operacije u Ukrajini, nakon čega je Kremlj saopštio da se u Ukrajini ne vodi rat, već da je Rusiji cilj denacifikacija i demilitarizacija Ukrajine u interesu ruske bezbednosti. U Ukrajini je uvedeno ratno stanje i proglašena opšta mobilizacija, a Zelenski je juče ujutru izjavio da je Rusija nastavila raketne udare, ali da su njene trupe zaustavljene u napredovanju na većini pravaca. On je naveo da ga napad podseća na napad nacista na Kijev 1941.

- Mi branimo svoju državu sami. Najmoćnije sile sveta posmatraju iz daleka. Da li su jučerašnje sankcije ubedile Rusiju? Čujemo na našem nebu i čujemo na našoj zemlji da to nije dovoljno - rekao je Zelenski, misleći na reakciju Amerike i Evropske unije.

On je prethodno saopštio da je u razgovoru s Ursulom fon der Lajen, predsednicom Evropske komisije, zatražio pojačanje pritiska na Rusiju i još oštrije sankcije.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Zvuči kao vic, Džonson obećao Zelenskom "nastavak" podrške

Britanski premijer Boris Džonson obećao je tokom razgovora sa Zelenskim "nastavak" podrške Ukrajini u narednim danima.

- Premijer se obavezao da će pružiti dalju britansku podršku Ukrajini u narednim danima, dok ukrajinski narod i ceo svet nastavljaju da pokazuju da Putin ne može da deluje nekažnjeno - navedeno je iz Dauning strita.

EU zamrzava imovinu Putinu i Lavrovu?

Fajnenšel tajms je objavio da Evropska unija planira da uvede sankcije ruskom predsedniku Putinu i šefu diplomatije Lavrovu. Navodi se da će se sankcije navodno sastojati od zamrzavanja sve njihove imovine, ali ne i od zabrane putovanja, da bi se na "simboličan način ostavila otvorena vrata diplomatiji".

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Peskov: Uvešćemo sankcije zapadnim zemljama

Putinov portparol Dmitrij Peskov izjavio je da će Rusija uvesti sankcije zapadnim zemljama na bazi reciprociteta. On je dodao da je Kremlj upoznat s izjavama da je ukrajinski predsednik Zelenski spreman da razgovara o mogućoj neutralnosti Ukrajine, ali je naveo da ne može ništa da kaže o eventualnim razgovorima Zelenskog i Putina. Moskva je od Ukrajine zahtevala garancije da nikada neće ući u NATO ili dozvoliti Alijansi da razmesti vojnike i oružje na njenoj teritoriji.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Orban: Neću dozvoliti da Mađarsku gurnu u rat

Mađarski premijer Viktor Orban je, posle vanrednog samita EU u Briselu, saopštio je da su lideri Unije zajednički osudili ruske vojne akcije protiv Ukrajine i odlučili o jedinstvenim sankcijama. U izjavi objavljenoj na Fejsbuku nakon samita na kojem se razgovaralo o ruskoj agresiji na Ukrajinu Orban je naveo da je na sastanku "stavio do znanja da će se zalagati za nacionalne interese Mađarske" i da neće dozvoliti nikome da "gurne Mađarsku u ovaj rat". Orban je naglasio da je u ugovorenim sankcijama izostavljeno pitanje energenata i da je snabdevanje Mađarske i ostalih članica EU zagarantovano.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Milanović: Ukrajinu ne puštati u NATO

Hrvatski predsednik Zoran Milanović pozvao je Rusiju da prekine sa vojnim napadima na Ukrajinu i istakao da se nada smirivanju situacije i nastavku diplomatskih aktivnosti u cilju pronalaženja mirnog rešenja. On je ponovio da Ukrajinu ne treba pustiti u NATO.

- Baltičke države su nešto drugo. Ne vidim da su sad ugrožene. Ako budu, tu smo - rekao je i dodao da njemu "nisu potrebne instrukcije od NATO".

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Merkelova: Agresorski rat Rusije prekretnica u istoriji Evrope

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel oštro je juče osudila ruski napad na Ukrajinu.

- Ovaj agresorski rat Rusije predstavlja duboku prekretnicu u istoriji Evrope nakon završetka Hladnog rata. Za ovu očiglednu povredu međunarodnog prava nema nikakvog opravdanja i ja je najoštrije osuđujem - saopštila je Merkelova i dodala da saoseća s ukrajinskim narodom i njegovim rukovodstvom.

Foto: Republika

Naslovna strana Srpskog telegrafa

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Leona

25.02.2022 20:13

Pa sta su mislili? Da ce Feancuzi, Italijani, Spanci, Danci i ini, obuci uniforme i krenuti u rat u Ukrajinu. Kad bi se to dogodilo, bio bi svetski rat. Zasad balansiramo.