INICIJATIVA EVROPSKIH FUNKCIONERA: Hitno primite Srbiju u EU, da bismo je odvojili od Rusije!

Autor:

Vesti

23.02.2022

20:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ono što se poslednjih dana dogodilo u Donbasu nateralo mnoge u EU da ozbiljno stave prst na čelo.

INICIJATIVA EVROPSKIH FUNKCIONERA: Hitno primite Srbiju u EU, da bismo je odvojili od Rusije!

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinska kriza mogla bi da pogura Srbiju ka Evropskoj uniji. Naime, kako saznaje naš list, grupa uticajnih evropskih zvaničnika pokrenula je inicijativu da naša zemlja i još neke države zapadnog Balkana hitno budu primljene u EU. Ovo se nadovezalo na zvaničan predlog Slovenije da u članstvo Unije prečicom uđe i Ukrajina.

Ideja je jasna, kaže sagovornik našeg lista, diplomata iz Brisela.

- Ovo što je uradila Rusija nateralo je mnoge u EU da stave prst na čelo. Nije tu stvar samo Ukrajine. Ugrožene su baltičke zemlje, ugrožen je zapadni Balkan, koji je sam po sebi već dugo trusno područje - objašnjava ovaj diplomata i nastavlja:

- Ako nešto ne preduzmemo, Balkan bi mogao brzo da potpadne pod ozbiljan ruski uticaj. Uostalom, ako smo preko reda u EU uvlačili Bugarsku i Rumuniju, zašto ne bismo mogli i balkanske zemlje.

Da se nešto ozbiljno kuva, potvrdio je i slovenački ministar odbrane Matej Tonin, koji je u intervjuu za BBC rekao da je Ukrajincima sada potreban jasan znak nade, te da je Slovenija već predstavila inicijativu da se ta zemlja primi u EU po brzoj proceduri. Tu se dotakao i zapadnog Balkana, rekavši da ruski scenario odvlači pažnju s tog područja gde "Putinov prijatelj Dodik vuče čudne konce".

Republika

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

 

DEJAN VUK STANKOVIĆ - ANALITIČAR

Mislim da nema bilo kakve ambicije EU da primi bilo koju od zemalja. Ni po pitanju odvajanja od Rusije nema ništa

Kako za Srpski telegraf kaže diplomata iz Brisela, namera je da Rusija ostane ostrvo i da se prekinu veze Moskve sa zemljama koje imaju tradicionalno prijateljske odnose s Rusijom. Naravno, ne treba mnogo pogađati da bi se došlo do zaključka da je Srbija na samom vrhu te liste.

Suzana Grubješić, predsednica Centra za spoljnu politiku, ocenjuje da Ukrajina nema čak ni evropsku perspektivu, a kamoli šanse za ubrzani prijem, ali da zato ukrajinska kriza jeste šansa za Srbiju.

- Srbija je u sasvim drugoj situaciji, kandidat je za članstvo i pregovara o članstvu. Ubrzani prijem Srbije u EU nije se desio zbog protivljenja nekih članica i nekonzistentne politike proširenja. Ukrajinska kriza je i šansa da EU promeni pristup prema zapadnom Balkanu i Srbiji i da napokon donese odluku o ubrzanom prijemu - navodi Grubješićeva.

Siniša Ljepojević, dugogodišnji dopisnik iz Londona, koji već 20 godina analizira kretanja na svetskoj i balkanskoj sceni, kaže da niko ne može da predvidi šta će se dešavati.

- Sasvim je sigurno da će paralelno s daljim razvojem krize u Ukrajini rasti pritisci Zapada na Srbiju. Zapadu je strašno važno da neka država koja je bliska Rusiji izda Moskvu. Pažnja je posebno usmerena na Republiku Srpsku jer je ona važan deo tog antiruskog projekta Zapada. Neizvesno je šta će od svega toga biti na kraju, procesi u Ukrajini nisu gotovi i ne znamo šta će biti u narednim mesecima, čak godinama - ocenjuje Ljepojević.

Republika

Foto: Srpska liga

 

Spasić: Pritisak i zbog Kine

Ne samo da bi ulazak Srbije u EU bio uslovljen raskidom veza s Rusijom već i s Kinom, koja je takođe trn u oku Zapadu. U to ne sumnja Zoran Spasić, stručnjak za međunarodnu politiku.

- Zapadne zemlje i inače konstantno vrše pritisak na nas, a ova kriza će biti povod da to samo pojačaju. Međutim, naša politika je jasna, mi jesmo na putu ka EU, ali imamo bratske odnose s Rusijom i čelične s Kinom - poručuje Spasić.

Dragan Šormaz, jedan od najdugovečnijih poslanika SNS, ima zanimljivo viđenje svega ovog:

- Što se tiče brzog ulaska Srbije u EU, iz vaših usta u božje uši. Daj bože da se to dogodi. Nisam siguran da će to baš tako ići iako se snažno zalažem za mesto Srbije u EU jer tu pripadamo.

Republika

Foto: TV Pink/printscreen

 

Vučić sa Kvintom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas s ambasadorima zemalja Kvinte (SAD, Nemačka, Francuska, Italija, Velika Britanija) i šefom Delegacije EU u Srbiji. Sastanak će početi u 11 časova u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

EU i SAD: Od Srbije očekujemo dase priključi merama protiv Moskve!

Iz Brisela i Vašingtona juče su stigle istovetne poruke: "Očekujemo da se Srbija priključi sankcijama protiv Rusije."

- Evropska unija će reagovati sankcijama na rusko kršenje međunarodnog prava i od država u procesu pristupanja očekuje da se usklade s odlukama Brisela, a to se odnosi i na Srbiju - izjavio je portparol EU Peter Stano.

Takođe, neimenovani portparol Stejt departmenta naveo je da "SAD veruju da će Srbija stajati rame uz rame sa EU u poštovanju međunarodnog prava da bi se štitili mir, prosperitet i stabilnost širom regiona".

Foto: Republika

Naslovna strana Srpskog telegrafa

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Stojan

23.02.2022 20:55

Neeeeeee u EU!!!

Odgovori 11 1
Pierre

24.02.2022 00:06

Pa oni ,EU su na nivou retardirane dece .Nikada u njihov propali klub.Tek nam tada nema spasa.Sto nezavisniji ,i maksimalno vojno opremljeni ,to nam je jedina moguca opcija . Amerika gura EU u rat ,kao sto su i Hitlera protiv Rusije .A evropske pudlice samo cupkaju, kad ' nemaju ni mozga a jos manje mu ..a , pa da kazu amerima da od.ebu !

Extravoid

24.02.2022 13:06

Samo Vi ponudite🤨 Koga briga za EU ?! Koga ste pitali za ulazak Srbije u sektu ? Ovde se ceka dolazak Rusije, a ne onih sto cepaju Svetu zemlju i Pravoslavlje. Neka ste mi zivi i zdtavi, bice ovde jedna Velika Pravoslavna federacija. Samo gledajte i uzivajte 😎🤌