OSVETA KINEZA ZBOG NOLETA: Na pomolu neviđeni sukob zbog našeg asa, Australija će osetiti bes Pekinga

Autor: Dejan Katalina - Jelena Jokanović

Vesti

18.01.2022

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kinezi žele da Novaka uzmu u zaštitu, pored podrške koju već kod njih uživa, preuzeće finansiranje njegove karijere ako zapadnjaci raskinu ugovore s njim.

OSVETA KINEZA ZBOG NOLETA: Na pomolu neviđeni sukob zbog našeg asa, Australija će osetiti bes Pekinga

Foto: Tanjug/AP

Proterivanje Novaka Đokovića iz Australije odigralo se pred očima celog sveta, ali posebno je s interesovanjem praćeno u Pekingu. Bruka koju su priredili australijski premijer Skot Morison i njegova ekipa, kako smatraju mnogi analitičari, neće i ne može ostati bez reakcija zvanične Kine iz prostog razloga što je slučaj "Novak" kap koja je prelila čašu kineskog strpljenja kad je Australija u pitanju. Kako Srpski telegraf saznaje od dobro informisanih izvora, Kinezi su spremni da Novaka kompletno uzmu u zaštitu. Pored podrške koju već kod njih uživa, žele da preuzmu finansiranje njegove karijere ukoliko mu zapadnjački sponzori raskinu ugovore, kako su neki od njih već to nagovestili.

Odnosi ove dve zemlje su zahladneli do tačke potencijalnog sukoba kada je prošle godine Australija, pod Morisonovim vođstvom, potpisala trilateralni sporazum sa SAD i Velikom Britanijom o vojnom partnerstvu AUKUS, koji predviđa da Australija dobije podmornice na nuklearni pogon. Iako nijedan od lidera trilateralnog pakta nije spomenuo Kinu, pakt su mnogi videli kao odgovor na "ekspanzionizam i agresiju Pekinga" u Južnom kineskom moru i prema Tajvanu, zbog čega je Peking reagovao, uznemireno diplomatski konstatujući da države "ne bi trebalo da prave zatvorene blokove koji imaju za cilj da ciljaju ili nanose štetu interesima treće strane".

Zoran Spasić, spoljnopolitički analitičar i stručnjak za Kinu, potvrdio je da su odnosi Kine i Australije ušli u zonu velikih turbulencija.

- Prošle godine je potpisan sporazum AUKUS između SAD, Velike Britanije i Australije o nabavci nuklearnih podmornica. Stvoren je jedan savez na teritoriji Indopacifika, a to znači da se spoljnopolitički prioriteti velikih sila sele na taj region. Indirektno, to znači protiv Kine, što je zateglo odnose između njih i Australije. Kasnije je Kina reagovala i zbog mešanja Australije u njihova unutrašnja pitanja, gde su ih optuživali za navodno ugrožavanje ljudskih prava. Naime, australijske vlasti optužile su Kinu da ona stoji iza nestanka njihove teniserke, što se ispostavilo kao netačno, ona se normalno pojavila na treningu. Tako da i celu ovu situaciju oko Novaka Đokovića možemo da posmatramo u kontekstu političkih i geopolitičkih dešavanja, da je Kina, kao naš čelični prijatelj, indirektno nama pružila podršku - smatra Spasić.

KINEZI DRŽE AUSTRALIJAN OPEN U ŠACI

Republika

Foto: Tanjug/AP

Si Đinping

Mnoge je začudila ovakva reakcija Australije s obzirom na to da su odnosi između ove države bili do tada veoma bliski, a kineska ulaganja u australijsku ekonomiju počela su sve više da se uvećavaju. Primera radi, Kinezi su jedan od najvećih sponzora Australijan opena, koji je Novak devet puta osvajao. Kompanija "Ludžou lao điao" 2018. postala je partner turnira, s najvećim finansijskim ulaganjem. Naime, kineska kompanija za proizvodnju alkoholnih pića, koja datira još iz vremena dinastije Ming, pretekla je glavnog sponzora, južnokorejskog proizvođača automobila "Kija", kad je u pitanju ulaganje u turnir. Kinezi su potpisali ugovor prema kojem svake godine australijskom turniru doniraju 60,5 miliona dolara, čime su pretekli "Kiju", koja je godišnje u kasu Australijanaca uplaćivala okruglo 60 miliona!

Nakon jezivog skandala sa Đokovićem, teniskim šampionom koji uživa veliko poštovanje u Kini, gde ima pravu armiju navijača, baš kao i u Japanu i Južnoj Koreji, Peking počinje da razmišlja da Australijancima zagorča život. Pominje se povlačenje finansiranje turnira, što bi napravilo ogroman problem prvom sezonskom grend slemu. Takođe, u opticaju je i priča da Kinezi žele od Australijanaca da otkupe ovaj turnir, s tradicijom dužom od sto godina, i premeste ga u Šangaj, gde već egzistira sve prominentniji turnir iz ATP masters serije 1.000, koji je Novak četiri puta osvajao.

Već su se javili mnogi koji priželjkuju da se ovakav scenario pretvori u stvarnost.

Čuveni srpski fudbaler i poznati simpatizer Rusije i Kine, te politike koju ove zemlje vode prema Srbiji, Dule Savić odmah je pozdravio ovu ideju.

- Podržavam odluku Kine o povlačenju svojih investicija i voleo bih da ugase taj turnir, a da oni budu domaćini četvrtog grend slema, što će se verovatno i desiti, već je bilo najava o tome - kazao je Savić za naš list.

SPONZORI U PANICI

Republika

Foto: Starsport

Radmilo Armenulić

Stručnjaci tvrde da bi eventualno ukidanje sponzorskih ugovora praktično značilo kraj Novakove karijere. Prema nekim procenama, Novak od sponzora godišnje prihoduje oko 30 miliona evra. Među najvažnijim su "Lakost", proizvođač reketa "Hed", čuveni japanski proizvođač satova "Seiko", "Asiks", čije patike Novak nosi i reklamira, austrijska vinarija "Jacob's Creek"... Ukoliko bi ostao i bez dela ovih prihoda, to bi se i te kako odrazilo na njegove rezultate. A ako bi se ostvarilo i predviđanje da mu neće biti omogućeno da igra na bilo kojem od preostala tri grend slem turnira, sigurno je da bi većina sponzora preispitala ugovore sa srpski šampionom.

Čuveni teniski stručnjak Radmilo Armenulić kaže da sumnja da će svi sponzori napustiti Novaka, ali da razume one koji bi tako nešto uradili.

- Sponzori su u tenisu veoma važni, oni praktično i vode igru. Mislim da će Novakovi sponzori ostati sigurno, a ovi što hoće da se povuku su potpuno u pravu jer su njegovim neigranjem i oni sami oštećeni - kaže Armenulić za naš list.

Kako se piše, "Lakost" sprema ozbiljan razgovor sa Noletom i postoji realna mogućnost da dođe do raskida ugovora, a ne bi čudilo da još neka kompanija koja finansijski podržava Noleta krene tim putem zbog aktuelne situacije. Međutim, Kinezi su, kako tvrde upućeni, spremni da preko svojih kompanija obezbede Novaku podršku koju bi eventualno izgubio i tako mu pomognu da postane ono u čemu Zapad pokušava da ga spreči - najveći svih vremena!

BITNE BROJKE

  • 60,5 miliona dolara Kinezi, kao sponzori, plaćaju Australijan openu
  • 30 miliona godišnje Novak zarađuje od sponzora
  • 116 godina star turnir u Australiji
  • 20 grend slem titula imaju Đoković, Nadal i Federer

Turnir puca bez Noleta

Sudeći po ciframa, Australija već skupo plaća deportaciju Novaka Đokovića. Naime, početak takmičenja u Melburnu beleži katastrofalne brojke po pitanju publike i objava na društvenim mrežama i u medijima. Razlog je jer na njemu ne učestvuje prvi reket sveta. Prvog dana turnira sve mečeve zajedno pratilo je nešto malo više od 25.000 ljudi. Na fotografijama se vidi da nisu ispunili ni dozvoljenih 50 odsto kapaciteta stadiona, a na nekim terenima mečeve je pratilo tek desetine gledalaca. Poređenja radi, Đokovićev let ka Dubaiju, ali i drugi iz UAE ka Beogradu na sajtu Flight radar pratilo je više od 20.000 ljudi.

Otimaju putnicima mobilne!

Australija je ponovo u centru skandala nakon što su se brojni putnici požalili da su bili prisiljeni da predaju aerodromskom obezbeđenju mobilne telefone i šifre. Jedan od putnika je za britanski Gardijan rekao da je morao da preda mobilni telefon i napiše šifru za njegovo otključavanje na papiru kad je stigao na aerodrom prilikom povratka nakon desetodnevnog boravka na Fidžiju.

Kada članovi aerodromskog osiguranja, odnosno bezbednosti, oduzmu mobilne od putnika, oni ih nose u određene prostorije, gde se zadržavaju oko pola sata, a razlog nije poznat.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (23)

Loading
Atlija Milorad

18.01.2022 21:38

I sta sada ??

Odgovori 7 49
Singidunum

19.01.2022 00:26

@Atlija Milorad - Ništa, idi i gledaj zadrugu ili već ... Očigledno nije ovo materija za tebe. Ćao!

Odgovori 94 16
Očajno pero

18.01.2022 23:24

Nole treba da pregovara sa Kinezima da baprave ISTOČNI ATP i osnuju 4 nova GS. Kina ima novac. Mogu da daju duple nagrade, s tim da naprave sistem tako da i 200 na toj listi kada dođe na turnir može da zaradi pristojnu cifru i da može da plati sve troškove i još mu ostane neki dinar. Većina tenisera bi prešla u novu asocijaciju. Postoji 4 ili 5 bokserskih asocijacija, što nebi postjalo i u tenisu.

Odgovori 187 19
Aleksandar

19.01.2022 00:20

Bravo za Kinu i za povlačenje sredstava za finansiranje AO.

Odgovori 224 18