NAŠI REPORTERI SA REČNOM POLICIJOM U POTRAZI ZA SPLIĆANINOM: Ronioci traže Mateja i na dubini od 20 metara

Autor:

Vesti

15.01.2022

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ekipa Srpskog telegrafa i portala Republika 15. dana od nestanka Mateja Periša (27), skipera iz Splita, pridružila se rečnoj policiji u potrazi za njim i pretražili smo zajedno 51 kilometar vodenog toka.

NAŠI REPORTERI SA REČNOM POLICIJOM U POTRAZI ZA SPLIĆANINOM: Ronioci traže Mateja i na dubini od 20 metara

Foto: Republika.rs

Iako smo bili na izuzetno teškom zadatku - u čamcu na ledenoj vodi punih šest sati, na minusu i jakom vetru, svi članovi posade disali su kao jedan i niko se nije žalio jer smo na umu imali istu stvar - da pronađemo Matejevo telo, pošto se osnovano sumnja da je mladić oko dva ujutru 31. decembra upao u reku Savu kod restorana "Savanova".

Republika

Foto: republika.rs

Rečna policija u potrazi za Perišem

Potragu smo zvanično započeli u 9.30, kada smo se na sajamskom šetalištu ukrcali u čamac policijske ispostave za bezbednost na rekama. Uporedo s rečnom policijom, koja Splićanina traži svakodnevno od prijave njegovog nestanka, isti zadatak obavlja i Žandarmerija, u šta smo se i lično uverili.

Pretraga i kod Smedereva

Za nestalim Matejem pored beogradske policije sada tragaju i njihove kolege iz Pančeva, Požarevca i Smedereva, koje pretražuju priobalski deo Dunava. Kod Smedereva se trenutno pretražuje i leva i desna obala Dunava kod naselja Orešac, pa nizvodno do ušća Velike Morave u Dunav.

Policijsku ekipu na našem čamcu činili su pomoćnik komandira rečne policije i trojica policajaca i sve vreme plovidbe su dvogledima pretraživali maltene svaki metar leve i desne obale, prvo Save, a onda i Dunava. Za nas reportere ovo je bila prilika da uvidimo koliko je teško rečnoj policiji kada u zimskim mesecima mora da stoji na pramcu čamca pri silini vetra i na udaru hladnoće i budno motri za utopljenicima.

Republika

Foto: Republika

Rečna policija u potrazi za Perišem

Rečna policija je dronom snimala teren, a objasnili su nam da je on najpotrebniji za snimanje nepristupačnih predela, kao i da se sav snimljeni video-materijal kasnije daje na detaljnu analizu.

Dunav duplo hladniji od Save

Na delu Save kod Ušća voda je povremeno toliko plitka da bezmalo može da se stoji i da glava ostane iznad vode. Međutim, u neposrednoj blizini Ušća ispod Kalemegdana, dubina reke je od 14 do 15 metara, a ispod Brankovog mosta od 10 do 12 metara. Naravno, ovi podaci zavise od doba godine, rasta i pada vodostaja. Temperatura reke Save kod Beograda juče je bila 5,1 stepen Celzijusa, a Dunava 2,8.

U toku potrage ovog 15. dana posebnu pažnju policijske snage su obratile na četiri tačke, odnosno četiri mesta, prema sačinjenom detaljnom planu potrage, koji su imali kod sebe. Na tim ključnim mestima naš čamac se zaustavljao i svim raspoloživim resursima pretraživane su reka i obala.

Prvi put smo se zaustavili kod Velikog ratnog ostrva, gde su već stajali čamci Žandarmerije. Ronilac osiguran kanapom pretraživao je dubinu reke u potrazi za bilo kakvim tragom nestalog mladića, dok su ka njemu netremice iz nekoliko metara udaljenog čamcu gledali ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, načelnik Policijske uprave za grad Beograd Veselin Milić i Nenad Periš, otac nestalog mladića. Svi smo svesni da se potraga za Matejem odvija u vrlo teškim uslovima pošto je Dunav mutan u toj meri da ronilac pod vodom ne vidi ni svoju šaku udaljenu samo petnaestak centimetra od očiju.

Republika

Foto: e/stock

Rečna policija u potrazi za Perišem

Telefonski signal iz reke

Splićanin Matej Periš (27) nestao je u noći između 30. i 31. januara nakon što je iznenada napustio šestoricu drugova i sugrađana, s kojima je bio u noćnom provodu u klubu "Gotik" na savskom šetalištu u Beton hali. Prijatelji Periša nestanak su prijavili 31. decembra oko 18 sati i o tome ujedno obavestili i Nenada Periša, oca mladića. Mateja su nadzorne kamere s objekata u tom delu grada snimile kako po izlasku iz "Gotika" trči okolnim ulicama i u jednom momentu zaustavlja taksi koji je bio zauzet, te ga nije primio. Mladić potom nastavlja da trči, a kamera s restorana "Savanova" snimila ga je kako ide ka reci Savi u 1.51, dok su bazne stanice registrovale signal njegovog telefona u 2.03 u reci Savi. Mnogo nepoznanica prati nestanak momka i srpska policija, koja je zvanično ove nedelje izašla s rekonstrukcijom njegovog nestanka, nastavlja i dalje intezivnu istragu.

Rečna policija i mi smo krenuli dalje ka Vinči. Drugo naše zaustavljanje bilo je kod ostrva Forkontumac, u narodu poznatom kao Bela stena, a treće kod ostrva Čakljanac, gde je Dunav dubok na nekim mestima i 20 metara. U Grockoj smo se zaustavili četvrti put i rečna policija je detaljno pretražila obale, ali ni ovde nije bilo ni traga od nestalog Splićanina. Kako se noć bližila, morali smo da se vratimo u bazu rečne policije. Matej nije nađen.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading