PRLJAVI SCENARIO ZAPADA: Vučića i Orbana ruše istog dana

Autor:

Vesti

12.01.2022

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, i Viktora Orbana, mađarskog premijera, Zapad planira da sruši (ili u slučaju Vučića makar ozbiljno "načne") istog dana, otkriva Srpski telegraf.

PRLJAVI SCENARIO ZAPADA: Vučića i Orbana ruše istog dana

Foto: Tanjug/M: Milivojević

Izbori u dve zemlje zakazani su na isti datum, 3. aprila, a i strategija kojom će se stranci i delovi opozicije obrušiti na Orbana i Vučića imaju veliku sličnost. Da ne kažemo, kako se slikovito izrazio jedan diplomata s kojim smo razgovarali, da se krčkaju u istoj kuhinji i biće servirani s istim prilozima.

U najkraćem, kako objašnjavaju naši izvori, sve se svodi na nekoliko ključnih stavki: konstruisanje raznih afera, napadno forsiranje tema koje se tiču većine građana poput energetskog snabdevanja, ekologije i korone i tako dalje (pogledajte okvir).

- Zapadni centri moći Orbana i Vučića posmatraju kroz iste naočare. Obojica su im trn u oku jer nepokolebljivo štite interese svojih zemalja, ne ratuju s Rusijom i Kinom i ne povlađuju strancima po svim pitanjima - precizira jedan od naših sagovornika.

NEKA OSTANE OVAKO

S njim je saglasan i predsednik poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara u Skupštini Srbije Balint Pastor, kaže za Srpski telegraf da su pritisci sa strane evidentni, ali da je za Srbiju i Mađarsku najbolje da na vlasti ostanu oni koji su trenutno tamo.

- To kažem, između ostalog, jer su odnosi Srbije i Mađarske odlični, što je u interesu i jedne i druge zemlje i na čemu se aktivno radilo, mogu slobodno da kažem, poslednjih deset godina. Ono što privlači posebnu pažnju jesu brojni pokušaji da se utiče na politiku obe države, a koji dolaze spolja. Činjenica je da postoji želja da se obe zemlje destabilizuju. Smatram, međutim, da to nije moguće jer je politika koju vode predsednik Vučić u Srbiji, ali i premijer Orban u Mađarskoj, čvrsta i odlučna - naglašava Pastor i dodaje:

- Mađarska je član EU, Srbija želi da postane članica, a ono što Zapad posebno iritira jeste što ni jedna ni druga zemlja neće da trpe pritisak, ali ni da izvršavaju bilo čija naređenja.

Pastor komentariše i pobedu opozicije u Budimpešti na prethodnim izborima:

- Taj scenario koji se desio u Budimpešti priželjkuju i u Beogradu, ali ne znam koliko će se to desiti. Jasno je da promena vlasti u Budimpešti nije donela ništa dobro, a ono što je još očiglednije jeste to da je brojne stranke ujedinila mržnja prema Orbanu, a ne želja za nekim boljitkom.

Republika

Foto: Media centar

Predrag Rajić

Poslanik Predrag Rajić ističe da stabilna vlast i jaki lideri u manjim državama ne odgovaraju moćnim silama.

- Jasno je da stabilna vlast koja vodi suverenu politiku u manjim državama ne odgovara nikome ko je moćan i silan. Predsednik Vučić i premijer Orban su vizionari i izazivaju poštovanje širom sveta. Iako su izazovi i pred Beogradom i pred Budimpeštom veliki, poslednju reč ipak daje narod i ja očekujem pobedu i SNS i Fidesa - smatra Rajić.

NIJE SKROZ ISTO

Republika

Foto: Media centar

Dejan Vuk Stanković

Isto misli i politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

- Ne sumnjam da u nekim političkim krugovima postoje sklonosti ka tome da se utiče na unutrašnje stvari, kako u Srbiji tako i u Mađarskoj. Činjenica je da liberalni, socijaldemokratski krugovi imaju jednu veliku rezervu prema mađarskom premijeru Orbanu i njegovoj koncepciji hrišćanske demokratije, kao što je i, kada je reč o Srbiji, jasno da Vučić ne bi bio prvi izbor među liberalnim socijaldemokratskim krugovima na zapadu. Postoji neka vrste ideološke simbioze među protivnicima Vučića u Srbiji i Orbana u Mađarskoj, a metode kojima se služe su manje-više slične, tu, pre svega, govorim o propagandnim narativima... Ipak, treba napomenuti da je situacija donekle drugačija jer je Orban članstvom u NATO uključen u evroatlanski svet, što je za njega i otežavajuća i olakšavajuća okolnost, kako se uzme... Ono što je takođe činjenica jeste to da i Vučić i Orban imaju sklonost ka jakom liderstvu, s tim što smatram da je Vučić u Srbiji jači nego Orban u Mađarskoj - zaključuje Rajić.

Kakva će biti strategija

- Konstruisanje afera protiv dvojice lidera, pre svega preko optužbi na račun njihovih saradnika

- Upumpavanje velikog novca za opoziciju i razne nevladine organizacije

- Napadno forsiranje navodnih problema u oblastima koje pogađaju najveći broj građana (ekologija, energetika, korona...)

- Spoljni pritisak i pretnja sankcijama

- Preduzeće se sve što je moguće da SNS izgubi Beograd, kao što je Orban izgubio Budimpeštu

- Pokušaj da se nađe navodno nestranački kandidat koji bi se u Srbiji suprotstavio Vučiću, po mađarskom modelu

- Aktiviranje insajdera unutar vlasti

- Odmah posle glasanja opozicija će proglasiti da je pokradena i pozvati građane na ulicu

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Lu

12.01.2022 20:41

Nismo mi te srece.

Zeljko

12.01.2022 22:40

Vučić i Orban su dva najveća lidera u ovom delu Evrope, njih podržava narod a narod ne može da sruši.

JA

13.01.2022 18:17

@Zeljko - Koji bre narod? Još malo i provaliće ga penzioneri... Onda neka mu je bog u pomoći...