MINISTARKA JE L' SE TAKO RADI ZA SRBIJU? Zorana slala državne tajne iz EPS stranim ambasadama

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dokumentaciju o energetskom sistemu u kojoj su i izveštaji iz EPS, što je poverljiv podatak u svakoj državi, stavila na raspolaganje stranim ambasadorima.

MINISTARKA JE L' SE TAKO RADI ZA SRBIJU? Zorana slala državne tajne iz EPS stranim ambasadama

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Zorana Mihajlović dostavila je poverljiva dokumenta strancima. Kako tvrde izvori Srpskog telegrafa iz vrha Vlade, ministarka energetike je podatke o struji i energetici poslala u čak dve zapadne ambasade. Reč je o podacima i izveštajima koji u svakoj državi spadaju u najpoverljivija dokumenta jer se njima štiti energetska bezbednost države.

- U vreme kada je Srbija bila u problemu, kada su ljudi ostali bez struje i grejanja, ministarka je sve bilanse, kompletne izveštaje o bezbednosno-energetskom sistemu, među kojima su i oni iz EPS, prosledila ambasadorima dve zapadne države - preciziraju naši izvori.

GLAVNA BRIGA

Dodaju da je Mihajlovićevoj glavna briga kako ojačati lične pozicije za ambasadorima najuticajnijih zapadnih država.

- Nije tajna da Zorana održava vrlo bliske kontakte s dva vrlo uticajna ambasadora u Srbiji i da često ide kod njih na doručak, kafu i ko zna šta još. Ali niko nije očekivao da će im dostaviti izveštaj o energetskom stanju u Srbiji i to u trenutku kada u Evropi vlada nezapamćena kriza po pitanju energenata. Dok se predsednik Vučić muči da na sve moguće načine obezbedi stabilno snabdevanje zemlje energentima, njoj je najvažnije da sačuva svoje dobre pozicije i veze sa stranim ambasadama - ističe naš izvor.

Republika

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Zorana Mihajlović

 

A tokom pomenute decembarske krize sa strujom Mihajlovićeva je prednjačila u prozivkama. Krivicu je svaljivala na sve redom iako je sektor energetike njen resor i njena odgovornost.

Spremno je povela hajku, prva se oglasila i bez zadrške za energetski kolaps optužila EPS. Svaljujući svu krivicu na druge, ona je rekla da kopovi s ugljem nisu pripremljeni na vreme, ali kao resorni ministar, nije odgovorila ko je kriv za to. Naime, prema projektnoj dokumentaciji EPS, upravo je ministarstvo na čijem je Mihajlovićeva čelu mesecima odugovlačilo s izdavanjem dozvole za upotrebu kopa E ogranku rudarskog basena Kolubara.

- Nije joj palo na pamet da sredinom decembra obiđe građane koji su se smrzavali na nula stepeni bez struje i grejanja - navodi naš izvor.

BOJA PEČATA

Ministarstvo je, prema pisanju medija, projektnu dokumentaciju više puta vraćalo u EPS na doradu, navodeći najbizarnije moguće razloge, pa i to da li se originalni pečat EPS umače u crno ili plavo mastilo?!

Odugovlačenje s dozvolom za kop E, na kom, prema proceni stručnjaka, ima uglja za narednih 50 godina, potrajalo je do pred kraj decembra, pa su u TENT, umesto kvalitetnog uglja, stizali otpaci s blatom, što je i dovelo do kolapsa svih osam blokova u Obrenovcu sredinom decembra.

Na pitanje našeg lista zašto je dokumentaciju vezanu za stanje u elektroenergetskog sistemu Srbije dostavila stranim ambasadama Mihajlovićeva je odgovorila:

- To je nebuloza. Izveštaj je predstavljen samo ministrima u Vladi Srbije i nigde van toga. Ali izveštaj može biti i potpuno javan.

 

REAKCIJE

Mlađan Kovačević, ekonomista

Rade za sebe umesto za zemlju

Sve više verujem da su neki ministri koji su pod snažnim uticajem stranih zemalja i, umesto da rade za dobrobit svoje države, oni zapravo rade samo za sebe. Problem nastaje što država koja je dobila te osetljive informacije može da zloupotrebi i nanese ogromnu ekonomsku štetu Srbiji kroz narušavanje odnosa naše države sa zemljom koja nama isporučuje gas i energente. Ukoliko bi došlo do rušenja ranije postignutih dogovora oko energenata, cenu bi platili građani Srbije

Ljuban Karan, potpukovnik KOS u penziji

Republika

Foto: youtube.com/TV Pink

Ljuban Karan

 

Odavanje tajni akt izdaje

Odavati ovako poverljive informacije u trenutku kada Evropu trese energetska kriza ravan je aktu izdaje. Kada sve zemlje sveta kalkulišu kako da nabave energente, vrlo je opasno takve informacije odavati strancima, posebno ukoliko se radi o ministru koji kod sebe ima sve poverljive informacije iz ove oblasti. Ovo je posebno opasno ukoliko su u pitanju ambasade država koje rade na slabljenju Srbije. Takvom ministru nije mesto u Vladi i mora da bude smenjen. Stvarno je vreme da ministri u koje narod već duže vreme upire prstom da se sklone. Ovo se odnosi na bilo kog ministra, bez obzira na to iz koje je stranke i ako je to Zorana, treba da bude smenjena

 

Napadala Anu, Dačića, Đukanovića...

Republika

Foto: Tanjug/Sava Radovanović/Tanjug/B. STEKIĆ

Zorana Mihajlović i Ana Brnabić

 * prevrtala očima tokom izlaganja premijerke Ane Brnabić, što su zabeležile i kamere

* prozivala Anu Brnabić jer je ruskom ambasadoru Aleksandru Čepurinu dala prevod intervjua koji je dala za agenciju Blumberg

*  zaštićena je kao beli medved u glasilima naklonjenim lideru SSP Draganu Đilasu, koji njene kolege iz Vlade ili SNS nimalo ne štede kritizerstva, ismevanja, napada

* više puta se sukobljavala sa socijalistima Ivice Dačića. SPS je nazivala licemerima, dok je za Dačića rekla da je patuljasto drvo bonsai

* nakon što je Vladimir Đukanović, član SNS, javno rekao da neće podržati ostanak Zorane Mihailović na ministarskoj poziciji ona se oštro sukobila s njim

* direktora "Srbijagasa" Dušana Bajatovića uz pomoć obezbeđenja izbacila iz sale u zgradi Vlade, gde se održavao sastanak

 

Zaratila sa celim energetskim sektorom

Od 2012, kada je prvi put dobila ministarsku fotelju, Mihajlovićeva je ulazila u sukobe s kim god je stigla. Dve godine koje je provela u ministarstvu energetike iskoristila je da zarati sa celim energetskim sektorom. Naime, 2013. ušla je u fajt s direktorima "Srbijagasa" i EPS, zvaničnim predstavnicima Rusije, kao i tadašnjim ministrom rudarstva Milanom Bačevićem.

Direktor Ruskog instituta za strateške studije Leonid Rešetnjikov 2013. tvrdio je da Mihajlovićeva opstruira sporazum između predsednika Srbije i Rusije i izgradnju Južnog toka.

Sukob s tadašnjim čelnicima EPS i "Srbijagasa" nastavila je i tokom 2014, kada je Mihajlovićeva odgovornost po običaju prebacila na druge i optužila pomenute kompanije da nisu na vreme nabavile energente za zimu.

Foto: Srpski telegraf

Srpski telegraf za 10.1.2022.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (48)

Loading
Aleksandar

09.01.2022 19:13

Po ovome se vidi da je Zorana strani spijun,pod hitno je smeniti i da odgovara za spijunazu.

Odgovori 18 2
Nemanja D

09.01.2022 19:14

Ova zena treba krivicno da odgovara za svoja zlodela. Ona je ugrozila bezbednost Republike Srbije.

Odgovori 18 2
Jocka

09.01.2022 19:15

Hvala Bogu da se pise o glavnom krivcu za sve!!!

Odgovori 15 1
Archy

10.01.2022 11:57

@Jocka - Pa to se zna odavno. Hoće li u ovoj našoj jadnoj, napaćenoj zemlji konačno neko odgovarati za bilo što? Nju je trebalo skloniti sa političke scene odavno, ali oni koji je drže na toj poziciji su kupili i vladajuće strukture vlasti.

Odgovori 12 1