RAZGOVOR U ČETIRI OKA PREDSEDNIKA SKUPŠTINE I RUSKOG AMBASADORA! Dačić: Braćo Rusi, dajte S-400 Bocan-Harčenko: PUTIN JE UVEK UZ SRBE

Autor:

Vesti

30.12.2021

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin uvek ističe bratske i prijateljske veze sa srpskim narodom. Raduje se svakoj poseti Beogradu, poručuje Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasador Rusije.

RAZGOVOR U ČETIRI OKA PREDSEDNIKA SKUPŠTINE I RUSKOG AMBASADORA! Dačić: Braćo Rusi, dajte S-400 Bocan-Harčenko: PUTIN JE UVEK UZ SRBE

Foto: ST/N.MANDIĆ

- Bratstvo, koje je svakog dana sve snažnije, kao i prijateljstvo Srba i Rusa, razlog su za obostrano zadovoljstvo, ocenjuje ruski diplomata.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić dodaje da Srbi cene rusko prijateljstvo i da uvek s radošću dočekuju šefa Kremlja u Beogradu.

Republika

Foto: ST/N.MANDIĆ

Ivica Dačić

U zajedničkom intervjuu za Srpski telegraf ruski diplomata i šef parlamenta govorili su o odnosima dve države, novim projektima, nabavci naoružanja... I dok su u političkim pitanjima jednoglasni, rasprava se zaoštrila kada su došla na red pitanja o S-300, rakiji i hrani.

Da 2022. bude u znaku kulture

Ruski ambasador najavljuje da će 2022. obeležiti kulturni događaji:

- Tokom naredne godine, nadam se, građani Srbije će moći da vide eksponate iz najpoznatijih muzeja iz Moskve i Sankt Peterburga. Biće pozorišnih predstava i drugih doživljaja iz ove sfere.

* Možemo li da očekujemo Putina uskoro u Beogradu?

BOCAN-HARČENKO: Poziv postoji, verujem da će ta poseta biti realizovana. Predsednik Putin nedavno je u Sočiju razgovarao s predsednikom Vučićem gde su postignuti važni dogovori.

Republika

Foto: ST/N.MANDIĆ

Aleksandar Bocan-Harčenko

DAČIĆ: Srbi vole Putina, radovaće se toj poseti. Nadamo se da će se realizovati uskoro.

* Srbi vole i S-300. Hoće li dobiti taj raketni sistem?

DAČIĆ: S-300 je prevaziđen.

* Onda može S-400?

DAČIĆ: Može! Braćo Rusi, šaljite nam S-400!

BOCAN-HARČENKO: Srbija i Rusija imaju odličnu vojnotehničku saradnju. Tako će se nastaviti.

Republika

Foto: ST/N.MANDIĆ

Dačić i Bocan-Harčenko sa novinarkom Srpskog telegrafa

Sa Srbima najbolje druženje

* Šta vam se najviše dopada u Srbiji?

BOCAN-HARČENKO: Dugo sam u Srbiji, druženje je najbolja stvar. Bilo da je reč o komšijama, običnim ljudima, kolegama iz politike, uvek se nađemo na istim talasima, to je ono što mi se sviđa najviše.

* Da li ste zadovoljni ostalim segmentima saradnje?

BOCAN-HARČENKO: U svim segmentima saradnja dve države je izuzetna, na obostrano zadovoljstvo. Bez obzira na smetnje i ograničenja koja je nametnula pandemija, uspeli smo tokom godine da napravimo veliki iskorak, pre svega u privredi, proizvodnji vakcine sputnjik-V u Srbiji... Završen je gasovod, dogovorena je stabilna isporuka gasa, Srbija je postala tranzitna zemlja koja će imati energetsku stabilnost. Pomenuo bih i infrastrukturne projekte, kao što je izgradnja dela pruge Beograd - Novi Sad, ali i kompaniju NIS, iz koje kažu da su zadovoljni ostvarenim poslovnim rezultatima u Srbiji.

Srpski telegraf i portal Republika uputili su poziv američkom ambasadoru da da intervjuu za naš novogodišnji broj, ali nije pristao

Republika

Foto: ST/N.MANDIĆ

Dačić i Bocan-Harčeno

Kakva riba, samo meso pod sačem

* Što se tiče kuhinje, koje srpske specijalitete najviše volite?

BOCAN-HARČENKO: Veoma teško pitanje jer ne mogu da kažem šta mi se ne dopada. Ipak, neko meso pod sačem.

* Šta vi birate iz ruske kuhinje?

DAČIĆ: Njihova kuhinja je raznovrsna, neće se svideti svakom Srbinu. Ja sam jedan od tih kojima se ne sviđa. Zato što ima mnogo ribe. Mi smo više navikli na meso. Na njihovoj trpezi veći deo menija čini povrće na različite načine. To je jedna zdrava hrana. Ali ja, eto, uvek biram mesni deo.

DAČIĆ: U februaru će biti 184 godine od uspostavljanja diplomatskih odnosa, a relacije koje danas postoje između Beograda i Moskve su najbolji u dosadašnjoj saradnji. Politički odnosi su besprekorni, naša rukovodstva imaju česte susrete i korisne razgovore. Najvažnije da postoji taj odnos poverenja i uvažavanja između dvojice predsednika Vučića i Putina. To je temelj za saradnju na svim ostalim nivoima - od kulture do odbrane. To je posebno vidljivo kada je reč o energetskoj krizi.

* Šta će biti u fokusu kada su u pitanju saradnja Beograda i Moskve?

DAČIĆ: Najvažnije je pitanje Kosova. Očekujemo nastavak ruske podrške. Tu je pitanje energetske krize, za koju ne znamo koliko će da traje i kakve će posledice ostaviti, zatim pitanje pandemije. Teško je izdvojiti samo tri teme jer sve će biti u fokusu. Za nas najvažnije da saradnju razvijamo u svim oblastima, globalno. Da negujemo naše prijateljstvo s Rusijom. To može i mora da bude dublja i bliža saradnja, koja odgovara odnosima između naših naroda.

Republika

Foto: ST/N.MANDIĆ

Bocan-Harčeno i Ivica Dačić sa novinarkom Srpskog telegrafa Tanjom Kovačević

Ovde rakija, u Rusiji votka

* Šta je bolje - rakija ili votka?

BOCAN-HARČENKO: U Srbiji rakija, u Rusiji votka.

DAČIĆ: Ne pijem, ali u Rusiji mi stalno donese votku. Pitaju šta ću da popijem, kažem vodu, a oni razumeju votka.

BOCAN-HARČENKO: Kosovo će ostati u fokusu naših napora jer su sve veći pritisci na Srbiju. Rusija će ostati dosledna, štitićemo Rezoluciju 1244, sprečavaćemo napore nekih da Kosovo uguraju u međunarodne organizacije. Što se tiče bilateralnih odnosa Srbije i Rusije, očekuje nas potpisivanje još nekoliko važnih ugovora iz oblasti energetike, uključujući modernizaciju elektrane Đerdap 2. Ostaćemo ozbiljan, pouzdan partner Srbije i kada je reč o odbrambenim pitanjima gde se naša saradnja odvija uz poštovanje svih međunarodnih normi. Naglasio bih da vojna neutralnost Srbije omogućava najbolji mogući vid saradnje.

Bonus video:

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading