ZORANA I ĐILAS U BIZNIS ŠEMI? Ministarka rudarstva i energetike uvezana sa liderom SSP

Autor:

Vesti

22.12.2021

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako smo se i pitali zašto je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović zaštićena kao beli medved u medijima koji su u vlasništvu Dragana Šolaka i onima koji neskriveno favorizuju Dragana Đilasa, dobili su jasan odgovor.

ZORANA I ĐILAS U BIZNIS ŠEMI? Ministarka rudarstva i energetike uvezana sa liderom SSP

Foto: Tanjug

Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike, zaštićena je kao beli medved u glasilima naklonjenim lideru Stranke slobode i pravde Draganu Đilasu. Tretiraju je kao deo svog opozicionog jata, dok njene kolege iz Vlade Srbije ili SNS nimalo ne štede kritizerstva, ismevanja, napada. I to nije slučajno. Kako otkriva Srpski telegraf, ministarka posredno šuruje sa Đilasom i zato se ne isključuje ni mogućnost njenog formalnog prelaska u opoziciju.

POSEBAN STATUS

Mihajlovićeva, naime, taj poseban status debelo plaća reklamama koje se, gle čuda, baš preko "Dajrekt medije" plasiraju na glasila "Junajted medije" Dragana Šolaka, poslovnog partnera lidera SSP. Upravo je ta Đilasova firma pre sedam godina završila u Šolakovim rukama (pogledajte okvir).

Odgovor Mihajlovićeve: Mi smo samo krajnji korisnik

Ministarka Mihajlović je na pitanja Srpskog telegrafa poslala sledeći odgovor, koji prenosimo u celosti:


- Po procedurama EU, Ministarstvo finansija je tzv. ugovorno telo koje vrši izbor konsultanta koji sprovodi aktivnosti u okviru projekata koji se finansiraju iz IPA 2014. Izabrani konsultant dalje bira firme podugovarače za pojedine aktivnosti, uključujući i medijske kampanje. Ministarstvo rudarstva i energetike ni na koji način ne učestvuje u izboru konsultanta niti bilo kojih drugih firmi koje se angažuju u okviru projekta. Ministarstvo rudarstva i energetike je samo krajnji korisnik projekta koji se tiče energetske efikasnosti, a finansira se iz IPA 2014, kao i IPA 2016, ali ni na koji način nije uključeno u izbor firmi koje realizuju aktivnosti. Projekti koji se finansiraju iz IPA 2014. i IPA 2016. započeti su u vreme prethodnog Ministarstva rudarstva i energetike, a njihov završetak planiran je u 2021, odnosno 2022. Za IPA 2016. ugovarač je delegacija EU u Srbiji, a korisnici su još Ministarstvo privrede i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

- Urađen je spot o energetskoj efikasnosti (EU Energy Efficiency). Obaveštavaju javnost o novim pravilima koja se tiče izbora kućnih aparata sa zelenom energetskom oznakom. Sve to nije sporno. Ceo projekat uz logo Ministarstva rudarstva i energetike, EU za tebe i krovne kampanje "Okreni na zeleno" distribuira se ka Šolakovim medijima, koji inače promovišu politiku Dragana Đilasa - navodi izvor Srpskog telegrafa.

Foto: Printskrin

 

 

U celu šemu je, navodi naš sagovornik, uključena marketinška agencija SVA d. o. o., preko koje se reklama dotura medijima koji su pod Šolakovim okriljem.

Logotip ministarstva u spotu

Kada birate na duge staze, svaki korak je važan. Izbor kućnih aparata sa zelenom energetskom oznakom korak je ka uštedi i zdravijoj sredini za sve koji koračaju s nama. Zato - okreni na zeleno. EU za tebe.

Ovo se navodi u spotu koji se medijima distribuira preko "Dajrekt medije", uz logotipe Ministarstva rudarstva i energetike, projekta "EU za tebe" i krovne kampanje "Okreni na zeleno". Spot traje 25 sekundi.

- Ova agencija materijal dostavlja "Dajrekt mediji", koja je onda plasirala reklamu baš na televiziju Nova - objašnjava upućeni izvor Srpskog telegrafa.

Sve to vidi se i u dokumentaciji u koju je naš list imao uvid.

- Prema tom medija planu iz "Dajrekt medije" predviđeno je da spot bude objavljivan od 20. decembra do15. februara. I, gle čuda, za to vreme ni slova kritike o liku i delu ministarke Mihajlović nema u Šolakovim medijima. Sve je jasno. Đilasu stižu uplate, džepovi mu se pune, Mihajlovićeva mirna, ne pljuju je opozicioni mediji, tretiraju je kao kraljicu - dodaje naš izvor.

Republika

Foto: printscreen

 

Prljavi igrač

Delovanje suprotno državnoj politici

U okviru vladajuće strukture, prema mišljenju politikologa Jelene Vukoičić, postoji manjina kadrova koja svojim delovanjem, pa čak i javnim nastupima rade suprotno državnoj politici:

- Ti bi da uvode sankcije Rusiji, uključuju državu u NATO, puste niz vodu Kosovo i RS, priznaju genocid u Srebrenici... za šta se zalažu Đilas i potpredsednica njegove SSP Marinika Tepić. Jedna od takvih prljavih igrača je i Zorana Mihajlović. To se vidi i na ovom konkretnom primeru, pa ne bi čudilo da se u perspektivi potpuno opoziciono odredi.

ČUDNA ODLUKA

Odluka resora Zorane Mihajlović da za potrebe reklamne kampanje angažuje kompaniju "Dajrekt medija" u najmanju ruku je čudna, naročito ako se zna da EU, kao donator, nikada nema tu vrstu uslovljavanja, ocenjuje u razgovoru za Srpski telegraf Marko Matić iz Centra za odgovorne medije.

"Dajrekt medija" kao pingpong loptica između Đilasa i Šolaka

Đilas je firmu "Dajrekt medija" prodao (navodno) aprila 2014. za 17,7 miliona evra. Formalni kupac bio je kontroverzni bugarski biznismen Krasimir Gergov Petrov. Međutim, naknadno se došlo do ozbiljnih indicija da je sve bio samo paravan (između ostalog, Gergov je kao adresu firme naveo nepostojeću lokaciju nadomak Sofije) da bi kroz niz finansijskih vratolomija "Dajrekt medija" na kraju dospela u ruke Đilasovog pajtosa Dragana Šolaka, vlasnika "Junajted grupe".

Republika

Foto: ST/D. KADIĆ/pixabay/N1/printskrin

Đilas i Šolak

Šolak je sve uradio preko svoje osobe od poverenja Dragane Kostić, koja je kao član "Sierra investment group" sa Britanskih Devičanskih Ostrva pozajmila oko 9,5 miliona evra firmi "Stichting administratiekantoor ceemedia", u kojoj je Gergov bio direktor, i to za kupovinu udela u "Multikom" grupi Dragana Đilasa, a ta suma je istog dana prebačena na račun "Multikoma". Isto je učinio i izvesni Volfram Andreas Kuoni, advokat iz Švajcarske, koji je preko "Kuoni rechtsanwalte", jednoj od svojih 13 firmi, registrovanih u Luksemburgu, Švajcarskoj i Lihtenštajnu, uplatio oko 8,2 miliona evra firmi "Stichting administratiekantoor ceemedia" za kupovinu udela u "Multikomu". Kuoni je, inače, član UO "Junajted medija netvork" iz Švajcarske.

Indikativno je da pomenute dve pozajmice - 9,5 miliona i 8,2 miliona evra - odgovaraju sumi od oko 17,7 miliona evra, za koliko je kupljena "Dajrekt medija".

A onda je u julu 2015. Gergov vlasništvo u "Dajrekt mediji" besplatno prebacio na firmu "Ascanius Netherlands B. V.", čiji su vlasnici bili skriveni iza osam kompanija registrovanih na više ofšor lokacija. Poslednja u nizu kompanija bila je "Hoche Partners Private Equity Investors Sarl" iz Luksemburga, koja je početkom 2014. preregistrovana na Britanska Devičanska Ostrva. Interesantno je da krajnji vlasnik kompanija sa Britanskih Devičanskih Ostrva, s kojih je novac uplaćen "Dajrekt mediji", kao i samo poreklo novca, i dalje nisu poznati.

Okolnost da je Đilas svoju firmu prodao skrivenom vlasniku iz poreskog raja, a da je kompanija na kraju završila u rukama Šolaka, pokazuje, kako je ocenjivano, na njihove skrivene poslovne veze.

- S druge strane, ta odluka dobija svoje objašnjenje ako se ima u vidu da mediji u vlasništvu Dragana Šolaka gotovo nikada ne napadaju ministarku Mihajlović, što se jasno pokazalo i tokom poslednje ekonomske krize u TENT. Ključno pitanje povodom ovog slučaja jeste da li pojedini ministri iz sadašnje vlade zapravo imaju neke tajne dogovore sa Đilasom i njegovim poslovnim partnerom Šolakom - konstatuje Matić.

Uprkos tome ili baš po toj logici, ministarka Mihajlović pokušala je da se opravda prebacujući odgovornost na sve ostale u lancu, izuzimajući sebe (pogledajte okvir), dok do zaključenja broja odgovore nismo dobili iz agencije SVA d. o. o.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Milica

22.12.2021 21:52

Vise nego strasno:(( Ako je sve ovo istina treba je pod hitno smeniti:(((

Mira

04.02.2022 15:14

Trebalo ju je smeniti jos mnogo ranije. Zasto je ova zmija u danasnjoj vladi?