SRBIJA KUPUJE 16 MOĆNIH LOVACA! U planu velika nabavka koja će dodatno zaštiti nebo iznad naše zemlje

Autor:

Vesti

12.12.2021

19:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Još nije poznato za koji tip aviona ćemo se odlučiti * Vojska će biti ojačana i sa 30 modernih helikoptera

SRBIJA KUPUJE 16 MOĆNIH LOVACA! U planu velika nabavka koja će dodatno zaštiti nebo iznad naše zemlje

Foto: Tanjug

Srbija će u narednih nekoliko godina nabaviti još 16 moćnih lovačkih aviona i 30 helikoptera, saznaje Srpski telegraf. Uz PVO sisteme koje kupujemo, to će biti garancija bezbednosti neba iznad naše zemlje.

Prema informacijama našeg lista, uz postojećih 14 migova-29, avijacija Vojske Srbije (VS) biće do 2025. dodatno osnažena sa još 16 letelica. To je, kažu naši sagovornici, strateški važna odbrambena odluka, a zasad nisu poznati detalji, odnosno koji ćemo tip aviona i od koga kupiti.

JASNI PLANOVI

- Naša avijacija trenutno se, po pitanju lovačkih aviona, kompletno bazira na ruskim migovima. To, međutim, ne mora da znači da sledeće nabavke neće biti usmerene ka nekom drugom tipu aviona, za koji se proceni da može da se inkorporira u naš sistem. Razmatra se kupovina 16 aviona. Kojih, videćemo - otkriva za naš list sagovornik iz vrha Vojske, objašnjavajući da na svetskom tržištu postoji četiri-pet ozbiljnih proizvođača lovačkih aviona.

Da su reči našeg sagovornika i te kako utemeljene, svedoče i izjave predsednika Srbije (i po funkciji vrhovnog komandanta) Aleksandra Vučića, koji se u protekla tri dana u Nišu najviše bavio upravo stanjem u VS, postojećim i novim naoružanjem i namenskom industrijom Srbije.

- Posebno treba da pojačamo protivvazdušnu i lovačku avijaciju, kao i lovačko-bombardersku avijaciju - preneo je šef države jednu od tema razgovora s vojnim vrhom, a onda najavio i veliku nabavku helikoptera:

- Veliki broj helikoptera nabavljen je u ovoj i prethodnim godinama. Očekujem velike nabavke helikoptera u sledećoj godini i 2023. Očekujemo još ukupno 18 plus 12 helikoptera. Od toga, biće 11 helikoptera H-145, zatim četiri mi-35, tri mi-17, plus 11 ili 12 mi-35, koje polovne kupujemo od jedne članice EU. Tako da ćemo biti, ako to smem da kažem, helikopterska velesila u regionu.

Foto: Srpski telegraf/Tanjug

 

 

REGIONALNA SILA

Predsednik Srbije podsetio je i da pre kraja godine iz Rusije stiže PVO sistem "Kornet" (poznat i kao ubica tenkova). On je kazao da je razgovarao s najvažnijim ljudima iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije o vojno-bezbednosnoj i ekonomsko-političkoj situaciji u regionu i svetu, sa potencijalnim posledicama u budućnosti na ugrožavanje bezbednosti Srbije i njenih građana. Naveo je da su imali u vidu svu složenost situacije sa kojom se danas suočavamo - narastajuće tenzije na istoku Evrope i sve snažnije ekonomsko-energetsko-političke sukobe između zapadnog sveta i Kine i Rusije i prelamanje interesa velikih sila i regionalnih sila u našem regionu.

- To nam daje obavezu da dalje snažimo srpsku vojsku - naglasio je Vučić i dodao da će biti određenih izmena strategijskih dokumenata u smislu potreba daljeg jačanja naše vojske i dugoročnog čuvanja naše vojne neutralnosti.

MOJ STAV: Vlade Radulović, VOJNI ANALITIČAR

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Vlade Radulović

 

Ne bih spekulisao koji bismo tip aviona nabavljali. Prvo moramo da vidimo da li govorimo o lovačko-bombarderskoj avijaciji ili višenamenskim avionima koji mogu da obavljaju i ulogu lovca, ali i da dejstvuju po ciljevima na zemlji. I jedno i drugo nam je važno i potrebno i sada je pravo vreme da razmišljamo o nabavci.

Na migove, i pored svih modernizacija, možemo da računamo još od sedam do devet godina. S druge strane, ne znamo da li govorimo o novim ili polovnim avionima. Cena prvih jeste drastično veća, ali nas obezbeđuje u narednih 30-40 godina. A ako bismo kupili polovne platforme, kupili bismo sebi duplo kraće vreme, naravno, opet zavisno od starosti. Najzad, bez obzira na to da li je tehnika sa zapad ili istoka, nova ili stara, svakako je reč o velikoj sumi

 

Ovo smo nabavili od 2016.

AVIONI

- 14 aviona mig-29 (kupljeno i modernizovano)

HELIKOPTERI

- četiri borbena helikoptera mi-35M, transportni mi-8 i mi-17, laki višenamenski helikopteri H-145M, gazele

- pet erbasovih H-145M

- bespilotne izviđačko-borbene letelice ch-92A kineske proizvodnje

OKLOPNA VOZILA

- 30 oklopnih izviđačkih vozila BRDM-2MS

- 30 tenkova T-72 B1MS ruske proizvodnje

ARTILJERIJA

- topovi M-46 ruske proizvodnje

- samohodna haubica 2S1 gvozdika

PVO

- šest artiljerijsko-raketnih sistema "Pancir S-1"

- očekuje se isporuka kineskog sistema PVO velikog dometa FK-3 i francuskog PVO sistema "Mistral"

- radari AN TPS-70

PEŠADIJA

- belgijske jurišne puške skarl

Ovo nam stiže u narednom periodu

KORNET

protivoklopni sistem poznat i kao ubica tenkova. Nema oklopnog vozila koje ne može da probije

PVO SISTEMI

stižu još dve baterije "Pancira" i to najmodernije verzije

KRASUHA

PVO elektronski sistem koji "zaslepljuje" protivničke radare na 300 km

AVIONI

nabavljamo 16 moćnih lovaca, zasad se još razmatra koji će to biti, a uz 10 postojećih orlova, osposobićemo još osam

HELIKOPTERI

u naredne dve godine biće nabavljeno još 30 helikoptera H-145, mi-35 i mi-17

OSTALO

elektronski ometači i drugi važni sistemi

Republika

Foto: Srpski telegraf

Naslovna strana Srpskog telegrafa za 13.12.2021

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (10)

Loading
Cardak

12.12.2021 19:31

Vec je PUTIN odredio koji avioni samo treba da se usaglase sta je kredit a sta se dobija !

Odgovori 22 3
Zeljko

12.12.2021 19:35

Ovo u odlične vesti za vojsku Srbije, sad smo jaki i bedzbedni i na kopnu i na nebu.

Odgovori 25 0
Radovan

13.12.2021 13:48

@Zeljko - Bez jake PVO možemo samo da gledamo u nebo i plaćemo.

Odgovori 13 2
Solo

12.12.2021 20:16

Sta ce sada da pricaju ustase kad vide sta i koliko kupujemo...ima da pucaju od muke a nemaju ni viska njihovih kuna da kupe jos neki "rafal" . Jer su to oni stvarno mislili da ce nama tih njihovih 12 "rafal" da prave neke probleme ??? Cekaj kad stigne kineski "FK3" ili jos nesto sto se neprica jos pa cemo imati kompletiranu PVO i jednu od najvecih eskadrila u celom balkanskom regionu 42 avioncica to je ipak nesto u vazduhu sto nam treba..Bravo Vucko

Odgovori 18 17