OTKRIVAMO! NABAVKA MOĆNOG RUSKOG PVO SISTEMA PONOVO NA STOLU: Putin nam nudi S-400

Autor:

Vesti

20.11.2021

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Priče o mogućnosti da Srbija od Rusije nabavi moćni raketni sistem S-400 ponovo su podgrejane. Maštu je zagolicala izjava Aleksandra Mihejeva, prvog čoveka ruske vojne kompanije "Rosoboroneksport", koji je otkrio da Moskva pregovara sa sedam partnera o mogućoj prodaji PVO sistema S-400 trijumf.

OTKRIVAMO! NABAVKA MOĆNOG RUSKOG PVO SISTEMA PONOVO NA STOLU: Putin nam nudi S-400

Foto: Tanjug/AP/youtube.com/printscreen

 

Tragom njegovih reči, Srpskom telegrafu je iz diplomatskih izvora potvrđeno da se u krugovima bliskim Kremlju, odnosno predsedniku Vladimiru Putinu, pominje da Rusi vide našu zemlju kao potencijalnog kandidata za nabavku S-400. O tome da je Mihejev, između ostalih država, mislio i na Srbiju, spekulišu i pojedini ruski mediji.

ZA ODVRAĆANJE

- Glavna prepreka za manje zemlje koje bi želele S-400 svakako je cena ovog PVO sistema. Turska je, na primer, platila Moskvi 2,5 milijardi evra. Ipak, kako se može čuti, cena za tradicionalne partnere, a Beograd to svakako jeste, znatno je manja od tržišne. Za to je odlučujuća reč Vladimira Putina - objašnjava jedan od naših sagovornika, diplomata dobro upućen u sve aktuelnosti u Moskvi.

Devet zemalja ima ovaj sistem

 

- Rusija

- Turska

- Sirija (ruska vlada je 25. novembra 2015. najavila da će u Siriji rasporediti S-400 kao odgovor na obaranje njenog aviona su-24 od Turske. Sledećeg dana ruski mediji su potvrdili takvo raspoređivanje, a prva baterija S-400 instalirana je u vazdušnoj bazi Hmejim u Latakiji. U periodu od aprila do jula 2017. druga baterija je raspoređena u Hami

- Kina (u martu 2014. objavljeno je da je Kremlj dozvolio prodaju sistema S-400 Kini. Isporuka sistema počela je u januaru 2018)

- Indija (5. oktobra 2018. Indija i Rusija potpisale su ugovor vredan 5,43 milijarde dolara za pet baterija S-400. Očekuje se da isporuka bude gotova do 2022)

- Irak (u februaru 2018. ministar spoljnih poslova Iraka Ibrahim el Džafari potvrdio je glasine da je ta zemlja pokazala interesovanje za S-400 i da su u toku pregovori sa Rusijom)

- Belorusija (isporuka dve baterije završena je 2016)

- Alžir (započeo je razvijanje ruskih S-400 SAM sistema)

- Saudijska Arabija (ugovor je potpisan u oktobru 2017. tokom službene posete kralja Salmana Moskvi. Dogovor vredan više od tri milijarde dolara)

Da bi Srbija i te kako želela sistem S-400, poručio je nedavno i predsednik Aleksandar Vučić, uz konstataciju da nam je to zbog visoke cene zasad nemoguća misija. Slučajno ili ne, izjava Mihejeva usledila je nekoliko dana kasnije.

Prema rečima bivšeg oficira KOS Ljubana Karana, značaj ovih sistema je nemerljiv za jednu vojsku. On je siguran da Rusi s nama pregovaraju o prodaji.

U bateriji devet lansera i 36 raketa

- S-400 smatra se jednim od najboljih i najpreciznijih PVO sistema na svetu

- Dizajniran je tako da pruža snažan odgovor na napade borbenih i izviđačkih aviona, balističkih raketa srednjeg dometa, operativno-taktičkih balističkih raketa, pa čak i hipersoničnih raketa

- Može napasti ciljeve na različitim udaljenostima (od 40 do 600 kilometara) brzinom od 4,8 kilometara u sekundi

- Sistem reaguje kad uoči metu za manje od deset sekundi

- Zemlje koje su kupovale S-400 uglavnom su (bar za početak) uzimale jednu bateriju koja ima najmanje devet lansera i uvek spremnih 36 raketa

- Verujem da Srbija jeste jedan od tih sedam partnera koje Rusi pominju. I baš bih voleo da je tako. Nama u ovom trenutku ništa nije toliko važno koliko da imamo jedan PVO sistem velikog i srednjeg dometa kakav je S-400. Možemo da se odbranimo od napada svake susedne države, međutim, problem su velike sile i njihove ambicije da nas pokore. Države NATO su navikle da ratuju s nultim gubicima, da im nijedan avion ne bude oboren. U slučaju da kupimo S-400, bili bismo mirni s te strane - kaže Karan i dodaje:

- Mi taj sistem, naravno, ne bismo uzeli da bismo ga upotrebili, već kao faktor odvraćanja.

KO NE BI HTEO

O namerama Srbije da kupi moćni sistem u više navrata je govorio i bivši ambasador Srbije u Moskvi i vojni poznavalac Miroslav Lazanski, koji je preminuo ove godine. Beograd bi, kako je govorio, rado kupio S-400, ali je pitanje sredstava jer taj sistem nije jeftin.

Hrvati nas napali kad su Rusi 2019. doneli S-400 u Srbiju

 

Deo srpsko-ruske vojne vežba "Slovenski štit 2019" bio je i S-400 i to je prvi put da je ovaj sistem učestvovao u vojnim vežbama van granica Rusije.

Prva faza vežbe održana je u Rusiji kada su pripadnici Vojske Srbije bili u sastavu posluga na pomenutim sistemima. Druga faza vežbe bila je u Srbiji, u rejonu aerodroma "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici i na poligonu "Pasuljanske livade". Vest o dolasku ovog sistema preneli su svi svetski mediji. Međutim, dok su svetski mediji pisali o moćnom naoružanju, mediji u Hrvatskoj su zastupali tezu da ovim sistemom Putin preko Vučića prkosi Evropi.

- Koja još država ne bi želela da ima savršeni PVO sistem poput S-400 - pričao je Lazanski.

Rusija i Srbija imaju dugogodišnju uspešnu vojnu saradnju. U januaru 2020. dve države su zaključile ugovor o nabavci jedne baterije sistema za PVO "Pancir S1". Jednu bateriju čini šest sistema. Navodilo se ranije da će država pregovarati s Belorusijom o nabavci sistema S-300, ali je na kraju sklopljen ugovor o kupovini raketnog sistema protivvazdušne odbrane FK-3 kineske proizvodnje.

Foto: Srpski telegraf

Naslovna strana Srpskog telegrafa za 21. novembar 2021. godine

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (9)

Loading
Očajno pero

20.11.2021 20:23

Više nam odgovara S350 ima više raketa. S400 48 u jednom divizionu, S350 96 samo bi nam uz njega trebao radar nove generacije kao i siatemi za elektronsko ometanje kao i radar velikog dometa Nebo M.

saki

20.11.2021 21:27

Srbijo, samo se seti 1999.

Rada

20.11.2021 23:26

S 400 namje hitno potreban dace nama rusi 100 raketa sigieno a imi cemo te rakete proizvesti za nas

Slobodan Basic

21.11.2021 05:51

S400 je odbranbeni stit srbje.Ima zlatnih poluga platiti zlatom.Je.zivot je vredniji od zlata.Tako da bi Rusija sigurno dala Srbiji po nizoj ceni bar tako mislim a nemora da bude tako jel svako misli na se ebe i dobit .Zavisi od PutinaSojgua i parlamenta Ruske federacije.