PUTIN SPREMIO PAKET ZA SRBIJU: Ruski predsednik podržaće našu zemlju na svaki način

Autor: K. ILIĆ - B. KAŠANSKI

Vesti

14.11.2021

20:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gas, politička pitanja, pre svega, Republika Srpska i Kosovo, vojna saradnja, ekonomija... Ovo je spisak tema koje će se naći na stolu 25. novembra, kada će se u Rusiji sresti dvojica predsednika Aleksandar Vučić i Vladimir Putin.

Republika

Foto: Printskrin

Vladimir Putin i Aleksandar Vučić

I, mada Vučić ne krije da je u ovom trenutku snabdevanje gasom pitanje svih pitanja, dobro upućeni sagovornici ističu da će i druge pobrojane teme i te kako biti u fokusu. Posebno, kako preciziraju, kada lideri Srbije i Rusije budu pričali u četiri oka.
Informacije koje su Srpskom telegrafu prenete iz Moskve govore da se u Kremlju predstojećem sastanku pridaje velika pažnja.

- Nije nimalo slučajno što će Putin ugostiti Vučića upravo u ovom trenutku kada energetska kriza drma Evropu i svet. To samo po sebi predstavlja značajnu poruku, a kako se može čuti od izvora unutar Kremlja, Vladimir Vladimirovič pružiće Srbiji punu podršku i daće vašoj zemlji jak vetar u leđa pred izazove koji je očekuju na političkom planu. A biće ih... - ističe za naš list kolega novinar, dugogodišnji izveštač iz Kremlja.

Vučić: Rekao sam Putinu, Srbija sigurno neće u NATO 

 

Predsednik Vučić u intervjuu za Solovjev kanal preneo je i zanimljiv detalj s jednog od njegovih prethodnih sastanaka s Putinom na kojem je bilo reči o NATO. Vučić je naveo da je to bio njihov deveti susret i da je Putin dobio različite informacije o stavu Srbije.

- Rekao mi je: "Dobro Aleksandre, vi možete ući u NATO, ali naši narodi će ostati prijatelji." I tako sam ga slušao 35 minuta, a potom sam upitao: "A ko vam je to uopšte rekao? Dozvolite mi pet minuta i odgovoriću" - ispričao je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da je tada Putinu rekao da je Srbija vojno neutralna zemlja i da neće u NATO.

- Ja vam ne kažem to samo za danas. Ja govorim o budućnosti. To je dugoročno opredeljenje Republike Srbije. Ne razumem kako je neko mogao da vam kaže da mi idemo u NATO - preneo je Vučić detalje ranijeg razgovora s Putinom.

Naveo je da je tada Putinu rekao i da Srbija neće uvoditi nikakve sankcije protiv Rusije.

- Garantujem vam i dajem vam reč. To je interes ne samo Rusije nego i Srbije. I od tog trenutka mi nismo imali teških razgovora - konstatovao je predsednik Srbije.

REŠENJE ZA SVE

O nekim aspektima predstojeće posete govorio je i predsednik Vučić. On je u intervjuu za poznati ruski Jutjub kanal Solovjev lajv naglasio da sa Putinom planira da razgovara o ceni gasa i povećanju obima snabdevanja.

- Ovoga puta imaćemo mnogo konkretnih stvari o kojima ćemo razgovarati. Pored političke agende, nešto mogu da kažem, a ostaviću nešto za razgovor jedan na jedan. Rekao bih da je pitanje svih pitanja ovde u Srbiji gas - rekao je srpski šef države.
Vučić je istakao da je uveren da će s ruskim predsednikom naći rešenje za tri stvari koje se odnose na gas. To su cena gasa, njegova količina i to da je Srbiji potrebno sve više gasa.

Preko nas gas da ide za Evropu

Vučić je izjavio da je Srbija spremna da sa ruskim "Gaspromom" nastavi da realizuje projekte izgradnje interkonektivnih gasovoda, kao nastavka "Turskog toka" kroz zemlje Evropske unije. On je rekao da želi da ljudi u Rusiji znaju da je Srbija uspešno odolela pritisku.

- Mi nikada nismo bili problem, ni kada je građen "Južni tok" ni kada je građen "Turski tok", ni "Balkanski tok" (nastavak "Turskog toka", prim. aut.) - istakao je Vučić.

- Mi trošimo sve više i više. Ako smo nekada trošili 1,1 milijardu kubnih metara gasa, sada koristimo 2,7 milijardi. Trebalo bi da postignemo dogovor o povećanju isporuka gasa jer naša privreda najbrže raste u Evropi - poručio je Vučić i dodao da je Putin uvek pokazivao razumevanje za Srbiju u teškim okolnostima.

Dragomir Anđelković, politički analitičar, za naš list ocenjuje da su sastanci Putina i Vučića uvek sveobuhvatni:

- Budući da smo prvorazredni partneri, ovaj sastanak će obuhvatiti razne sfere, od geopolitičkih tema preko odbrane do važnih pitanja, kao što su zaštita naših interesa na KiM i u BiH. U fokusu će svakako najviše biti pitanje gasa jer vidimo kakva je energetska kriza u Evropi. Što se toga tiče, treba očekivati da će Rusija imati razumevanja prema našoj poziciji i maksimalno nam izaći u susret. 

NJUJORK JE VAŽAN

Srđan Perišić, ekspert za geopolitiku, smatra da će ekonomske teme biti brzo rešene, a da će posebno bitan deo susreta biti politički razgovori.

Ključne tačke Putinovog paketa

1. ENERGETIKA

Ruski predsednik, kako se može čuti iz njegovog okruženja, i te kako ceni to što je Srbija odolela svim pritiscima i bila aktivan deo projekta izgradnje gasovoda "Turski tok". To će uzvratiti ne samo dugoročno povoljnom cenom gasa i isporukom dovoljnih količina za sve naše potrebe već i tako što će naša zemlja postati energetsko čvorište ovog dela Evrope. Preko "Turskog toka", kroz Srbiju, gasom će se snabdevati Mađarska, Hrvatska, BiH, Austrija i verovatno još neke države EU. 

 2. POLITIKA

Dalja bezuslovna podrška Srbiji po pitanju Kosova, pre svega, u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama. Moskva će, takođe, otvoreno podržati Beograd ukoliko Albanci budu preduzimali bilo kakve nasilne akcije protiv Srba na KiM. Posebna stavka je Republika Srpska, pa će Putin, uz Srbiju, biti garant za njen opstanak. Uostalom, Moskva je poziciju i uticaj jasno i otvoreno demonstrirala nedavno u Savetu bezbednosti UN, kada je visoki predstavnik Kristijan Šmit, koji nije izabran na legalan način, onemogućen da govori i podnese izveštaj.

3. VOJNA SARADNJA

Kako je Srpski telegraf već pisao, naša zemlja uskoro će obezbediti apsolutnu zaštitu nad 90 odsto svog neba (primera radi, 1999, kad nas je NATO bombardovao, to je bilo svega četiri odsto). Sa Moskvom su, naime, u završnoj fazi razgovori o dodatnom jačanju PVO sistema. U tom cilju Rusi će nam isporučiti moćni sistem "Krasuha", namenjen za elektronsku borbu, koji zaslepljuje borbene avione agresora na 300 kilometara i efikasno obara dronove i kamikaze. Na listi za nabavku je i ruski sistem "Kornet", poznatiji kao terminator, odnosno ubica tenkova, bunkera, oklopnih vozila.

4. EKONOMIJA

Uz energetska pitanja, koja su u prvom planu, deo Putinovog paketa je i dalje proširenje liste proizvoda koje Srbija može da plasira na tržište Evroazijske unije. Takođe, razmatra se investiranje u našoj zemlji ruskih trgovinskih lanaca i industrijskih kompanija. 

5. INTEGRACIJE

Moskva se ne protivi opredeljenju Srbije za EU integracije. Međutim, Rusija će podržati i tesno povezivanje sa zemljama unutar Unije okupljenim oko Mađarske i Viktora Orbana, koje imaju mnogo bolje odnose sa Moskvom nego ostatak EU. O tome su pre nekoliko dana razgovarali šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, osvedočeni prijatelj Srbije.

6. ZDRAVSTVO

Ono što je počelo proizvodnjom ruske vakcine protiv korone sputnjik-V u institutu "Torlak" biće nastavljeno i prošireno na mnoge druge oblasti medicine.

 

- Rusija ima specifičnu ulogu za Srbiju i RS, a to je da štiti naše interese u Savetu bezbednosti. To donosi određenu težinu u odnosima Beograda i Moskve. Takođe, Rusi raspolažu informacijama koje nisu nama poznate. Na prošlim sastancima date su nam te informacije o mogućim oblicima destabilizacije Srbije. Konačno, Rusi će nam izaći u susret po svim zahtevima kad je u pitanju odbrana, to jest nabavka naoružanja - ističe Perišić.

Urednik u Politici i dobar poznavalac prilika u Rusiji Bojan Bilbija za Srpski telegraf navodi da će energetika biti glavna tema i da Srbija može da očekuje najpovoljnije uslove u Evropi za isporuku gasa, što je rezultat dugogodišnje politike izgradnje najbližih savezničkih odnosa sa Moskvom, ali i odnosa ličnog prijateljstva i poverenja između Vučića i Putina.

- Takođe, ne možemo da ne primetimo da Moskva iskazuje najdublje poštovanje prema Srbiji, njenoj nezavisnoj suverenoj politici, koja podrazumeva neuvođenje sankcija Rusiji, politiku vojne neutralnosti, ali i činjenicu da Srbija nikada nije povukla nijedan potez na štetu interesa Ruske Federacije i po tome smo isto jedinstveni u Evropi - konstatuje Bilbija.

Republika

Foto: Srpski telegraf

Naslovna strana Srpskog telegrafa za 15. novembar 2021. godine

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
PRC

14.11.2021 22:27

Najverovatnije zbog toga što smo uveli sankcije Belorusiji i Siriju. 😜

Vlada

15.11.2021 11:52

Samo S400 Srbiju Spasava. Ostalo je manje važno.

Odgovori 12 0