NAJSTROŽE ČUVANA OPERACIJA HRKALOVIĆKE! AKCIJA "ANKARA": Kako je Dijana htela da ubije šefa "škaljaraca"

Autor:

Vesti

25.10.2021

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šefica "kavčana" izdejstvovala da Turska izruči Srbiji jednog od vođa "škaljaraca" Jovana Vukotića, koji je potom samo srećom izbegao trovanje u zatvoru.

Republika

Foto: instagram.com/dijanahrkalovic

Dijana Hrkalović

Bivša državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović, u saradnji sa visokopozicioniranim policajcima Mila Đukanovića, izdejstvovala je izručenje Jovana Vukotića Srbiji, gde je jedan od vođa "škaljarskog klana" trebalo da bude ubijen, saznaje Srpski telegraf.

ZAJEDNIČKI PUT

Podsetimo, Hrkalovićeva je bila praktično šef "kavačkog klana", odnosno srpskog ogranka s Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem na čelu, a jedan od njenih ključnih zadataka je bilo čišćenje viđenijih "škaljaraca" da bi njeni puleni potpuno preuzeli narko-tržište.

- Vukotić je čak tri puta izbegao smrt, a "kavčane" je krivio za smrt oca i brata. Kao neko ko je bio jak igrač u podzemlju, a Drugo osnovno tužilaštvo u Beogradu ga je teretilo samo za falsifikovanje pasoša, Dijana je smislila plan koji je sprovela zajedno sa Milovim čovekom od poverenja Enesom Bakovićem, pomoćnikom direktora Uprave policije - otkriva naš izvor.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Milo Đukanović

Crnogorskog bosa su Turci uhapsili avgusta 2018. I Srbija i Crna Gora su ekspresno poslale zahteve za izručenje, a pomenuti dvojac je na poziv turskog pravosuđa potom otputovao za Ankaru da bi te zahteve obrazložio.

- Šta se tamo izdešavalo i kako je ovaj Kotoranin, umesto da bude izručen Podgorici, ipak završio u Srbiji, u kojoj je u zatvoru ležao 15 meseci, malo kome je tad bilo jasno. Mnogi su to pripisivali pregovaračkim sposobnostima državne sekretarke jer su optužbe protiv Vukotića u Crnoj Gori bile znatno teže nego one zašta ga je teretilo srpsko pravosuđe - navodi naš sagovornik iz bezbednosnih struktura.

Republika

Foto: vijesti online/Tanjug/AP

 

Vukotića vrebali četiri puta

jun 2008. u Dobroti na njegov BMW ispaljeno nekoliko hitaca, ali ga nijedan nije pogodio

decembar 2019. pokušaj trovanja cijanidom u Centralnom zatvoru

oktobar 2020. ispred stanice policije u Kotoru njegovo obezbeđenje razoružalo Petra Mujovića, koji ga je čekao u zasedi

decembar 2020. u Kotoru uhapšen Marko Zorić iz nikšićkog ogranka "kavačkog klana", kod njega pronađen pištolj sa izbrušenim brojevima

PREDALI GA DRUGIMA

Tek pošto je počelo da se odmotava klupko zlodela Dijane Hrkalović, istražni organi su došli do podataka da su put u Ankaru brižljivo isplanirali zaštitnici "kavčana", tačnije odmetnuti centri moći u Beogradu i Đukanovićeva vlast u Podgorici. Da je u pitanju pakleni plan, sumnjao je i Vukotićev otac Veselin (ubijen u aprilu 2019):

- Crna Gora da se odrekla svog državljanina i predala ga drugoj državi. Srbija je poslala specijalni avion da ga nekoliko sati posle hapšenja praktično kidnapuju i dovedu u Beograd iako praktično nema nikakav prekršaj - naveo je Veselin u izjavi podgoričkim medijima.

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

 

Stefanović bio "neobavešten"

Tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović javnosti nije dao objašnjenje o izručenju.

- Ono što mogu da vam kažem jeste da je ovo lice uhapšeno u Turskoj, da je proterano iz Turske, da je proterano u Republiku Srbiju, da je u Republici Srbiji u toku krivični postupak protiv ovog lica, a za ovim licem traga i Grčka zbog sumnje da je švercovao, odnosno da je bio u lancu trgovine 135 kilograma kokaina - naveo je tada Stefanović.

Vukotić je uskoro prebačen u Centralni zatvor u Beogradu, čime je odrađen samo jedan deo plana Dijane Hrkalović. Sledio je najteži - likvidacija.

"Kavčani" i njihovi politički pokrovitelji čekali su pogodan trenutak da uklone krvnog neprijatelja, nisu žurili, hteli su da to bude izvedeno bez greške. Pokušavali su da svoje ljude ubace u zatvor, ali im se to izjalovilo, pa su početkom decembra 2019. odlučili da cijanidom otruju Vukotića. Samo zahvaljujući pukoj sreći, oprezu i instinktu Vukotićeve supruge, plan je propao, a četvorica direktnih izvršilaca atentata su pohapšena.

- Dijana je tada već bila smenjena sa mesta državnog sekretara MUP, ali je i dalje bila na vezi sa svojim saradnicima iz kriminalnog klana Radoja Zvicera i Velje Nevolje. Nedugo posle toga, Vukotić je izručen Crnoj Gori - zaključuje naš izvor.

U gepeku našli slanik sa cijanidom

Pokušaj trovanja cijanidom je propao jer je Maša Mišić, nevenčana Vukotićeva supruga, posumnjala kada su navodni policajci zaustavili taksi u kom je bila i tražili da pretresu njene stvari, tačnije da u hranu koju je nosila mužu ubace otrov.

Ona je bila na putu ka restoranu da bi uzela ranije poručen ručak i odnela ga u pritvor jer se Vukotić plašio da ga "kavčani" ne otruju i nije želeo da jede hranu koja se sprema u zatvoru.

Predstavljajući se kao policajci, presreli su Mašu, ali ona u tom trenutku kod sebe nije imala hranu, već garderobu. Zatražili su da provere šta se nalazi u paketu namenjenom Vukotiću, ali je njoj to bilo sumnjivo, odmah je prijavila nadležnima i usledilo je hapšenje.

Osim lažnih policijskih prsluka s oznakama Uprave kriminalističke policije, kačketa i policijske značke, koja je ukradena još 2006, kod njih je nađeno i oružje. U gepeku automobila u kom su uhapšeni nađen je slanik u kome se nalazio cijanid.

Republika

Foto: TV Pink/printscreen

 

Pustili Velju i Mareta u Crnu Goru

Uloga Enesa Bakovića i bliskost s "kavčanima" otkriveni su tek nedavno kada je smenjen sa funkcije pomoćnika direktora policije Crne Gore. Naime, Dritan Abazović, koordinator svih službi bezbednosti, izjavio je da je zabrana ulaska Belivuku i Miljkoviću u Crnu Goru skinuta po Bakovićevom naređenju.

Takođe, i dvojica inspektora koja su zbog toga uhapšena branila su se da su naređenje dobili odozgo, a sve je potvrdio i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević:

- Ne treba nam Poaro. Uhapšeni inspektori treba da kažu da su dobili naređenje od Enesa Bakovića, onda kad se uhapsi Enes, on da kaže da je njemu to naredio Zoran Lazović (tadašnji direktor policije). A onda Zoki, kog ne smeju da hapse, da kaže ko ga je zvao iz Srbije da se skine zabrana Belivuku.

Republika

Foto: MUP Srbije

 

Korać izbegao likvidaciju na auto-putu

Ista sudbina, kao Vukotićeva, bila je namenjena i Filipu Koraću, desnoj ruci jednog od vođe "škaljaraca" Luke Bojovića. Naime, Hrkalovićeva je izdejstvovala da se protiv njega povuče Interpolova poternica da bi ga namamila u Srbiju, gde bi bio likvidiran.

Ta akcija je nosila naziv "Kapitalac", a usledila je posle saslušanja u Upravi kriminalističke policije.

- Unapred instruisani inspektori su pokušavali da pritisnu Koraća da bi nešto izvukli iz njega, ali ništa nisu saznali, što im i nije bio glavni cilj. Kada je "škaljarac" krenuo nazad, Dijana je naredila da ga prate dvoja kola s policajcima u civilu, a iza njih je išao i jedan auto u kom su bili Veljini ljudi. Oni su čekali da se policajci povuku da bi stupili u akciju, ali je tada došlo do obrta zahvaljujući snalažljivosti Koraća, koji je uočio da ga prate i na auto-putu zamenio vozilo, tako da je izbegao ovu zamku - otkrivaju naši izvori.

HRONOLOGIJA

1. Hapšenje Vukotića u Turskoj

2. I Srbija i Crna Gora ekspresno šalju zahteve za izručenje

3. Dijana Hrkalović u ime Srbije i Enes Baković u ime Crne Gore putuju u Ankaru da obrazlože zahteve

4. Na opšte iznenađenje, Turska izručuje Vukotića Srbiji, mada se u Crnoj Gori tereti za teže krivično delo

5. Vukotić pukom srećom izbegava pokušaj ubistva cijanidom u Centralnom zatvoru

6. Beograd ga izručuje Podgorici, posle toga sledi pad Belivukove grupe i Hrkalovićke

Republika

Foto: Republika

Naslovna strana Srpskog telegrafa

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
ex

25.10.2021 21:46

Vidim sve znate, samo niko ne sme da napise ko je imenovao Hrkalovicku na mesto drzavnog sekretara! Ok, znamo da to radi vlada, ali ko je uopste predlozio jednog anonimusa na tako vaznu funkciju? Ko je dopustio toliku koncentraciju vlasti u rukama prakticno nepoznate osobe?

Odgovori 33 0
Odgovor

06.11.2021 14:50

@ex - Pa NEBOJŠA STEFANOVIC..ko bi drugi....