TAJKUN LIFEROVAN IZ BELORUSIJE: Lukašenko izbacio Karića iz stana, dopustio mu samo prnje da ponese!

Autor:

Vesti

06.10.2021

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tajkun upao u krizu, gase mu se megalomaski poslovi u Belorusiji i Kazahstanu. Iz Minska se vratili samo s ličnim stvarima, kozmetikom i obućom.

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić, Tanjug/Aleksandar Stojanović

Aleksandar Lukašenko i Bogoljub Karić

Porodici Bogoljuba Karića izgleda ne cvetaju više ruže. Tajkun je, kako saznaje Srpski telegraf, upao u krizu pošto su utihnuli megalomaski poslovi u Belorusiji i Kazahstanu, gde su proteklih godina najviše radili, pretežno u građevinarstvu. Stvar je otišla toliko daleko da je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko "zaplenio" njihovu (ne)pokretnu imovinu, uključivši u to i stan u kom su živeli, te dopustivši da iz te zemlje iznesu samo lične sitnice - kozmetiku, odeću, obuću. Narodski, kofer prnja.

A sve to odražava se i na članove porodice, posebno ukućanke, koje ne kriju da su im skupe usluge i u frizerskim i kozmetičkim salonima.

- Oni su svi navikli na luksuziranje po modelu svetskog džet-seta. Međutim, Bogoljub je u biznisu u Belorusiji i Kazahstanu, gde su najviše gradili, izgleda puko. Tako se priča, a to se vidi i po ponašanju supruge Milanke i ćerke Dane. Idu one i dalje na te tretmane za ulepšavanje, ali odnedavno kukaju da im je 3.000 dinara mnogi za frizuru. Onaj ko ih ne zna pomislio bi da imaju zmiju u džepu. To, međutim, nije tako. Nisu se one tako ponašale, nikad na cene nisu obraćale pažnju, galantno su i čašćavale. Ali nije to više slučaj. Ponašaju se kao da nemaju prebijene pare - priča upućeni izvor Srpskog telegrafa blizak Karićkama.

PUKLA TIKVA

Porodici, kako pričaju, stali su milionski poslovi gradnje, najpre u Belorusiji, jer je izgleda pukla tikva između Karića i Lukašenka, ali i u Kazahstanu.

Karići su se, inače, protekle decenije probili u vrh beloruske industrije nekretnina zahvaljujući, kako se navodilo, bliskim vezama upravo s moćnim Lukašenkom, koji vlada Belorusijom 27 godina.

Republika

Foto: Tanjug

Dana Holding

Lilija Lukašenko, žena najstarijeg sina beloruskog vladara Viktora, bila je jedna od 13 zamenika direktora kompanije "Dana astra", glavne podružnice "Dana holdinga" u Belorusiji. Dakle, na platnom spisku Karića. Nije više zaposlena u toj kompaniji, ali vodi umetničku galeriju u šoping-centru u vlasništvu "Dana holdinga". Lukašenko je čak odabrao Dragomira Karića, Bogoljubovog brata, za počasnog konzula Belorusije u Beogradu. Ali kreću ozbiljni problemi naročito od prošle godine, kad je Lukašenko prisvojio šesti predsednički mandat iako njegovi politički protivnici i vlade zapadnih zemalja tvrde da su izbori bili, očigledno, namešteni.

Bogi brine o kilaži

Dok su se, zbog novonastale situacije, pojedini članovi porodice Karić bacili na poseban režim štednje, Bogoljubova pažnja je usmerena na izgled.

- Iako je cela porodica u strahu da će ostati bez para, privilegija, da će morati da menja iz korena stil života, Bogoljub, čuven i po onom davnašnjem opisu - dva mladeža tri padeža, ne mari. Opterećen je izgledom, kilažom, svako jutro staje na vagu i meri se. Zahteva poseban jelovnik - isključivo ribu. Povukli su u svoju vilu na Dedinju deo osoblja iz vile "Jelena" (tamo je restoran, održavane su svadbe, zabave, prim. aut.) i onda neki i izvoljevaju. Traže kuvane paprike, kuvari se rastrče da spreme, oni pojedu malo i, kao, "ne".

EU je onda uvela sankcije "Dana holdingu" i jednoj od njenih podružnica u decembru 2020, optuživši kompaniju za "sticanje koristi od i/ili podrške režimu" Lukašenka. Zbog spornog poslovanja i veza i SAD su, kako je pre dva meseca pisao Srpski telegraf, stavile porodične kompanije Karića na crnu listu.

SVE U BLOKADI

Sve to je ugrozilo imperiju Karića u svetu nekretnina, koja je na početku 2020. imala više od sedam miliona kvadratnih metara projekata u razvoju u Belorusiji i Kazahstanu, uključujući i "Minsk svet". A tržišna vrednost ovih projekata, po završetku, procenjena je na 13 milijardi dolara.

- Poslovi su stali. Sredstva su blokirana. I onda je u početku Bogoljub davao zarade, samo svojima, pretežno članovima porodice. Njih oko pedesetak tamo je radilo. Reagovao je Lukašenko, pitao planira li da se uozbilji, nastavi da radi, daje plate svim zaposlenima, ne samo svojoj familiji... Nije bilo pomaka. U međuvremenu, Karići, jedan po jedan, počeli su da napuštaju Belorusiju, pa su hteli da ponesu i nameštaj, umetnine... Međutim, nije dozvoljeno. Belorusi su im dopustili da ponesu samo garderobu. Kofere prnja - priča naš sagovornik.

Činjenice

- Karići su se obreli u Belorusiji pošto je u Srbiji 2006. pokrenuta istraga njihovog poslovanja

- više članova porodice, među kojima i Bogoljub Karić, bilo je osumnjičeno da se nezakonito obogatilo, koristeći privilegovani položaj u režimu Slobodana Miloševića

- tužilaštva su tvrdila da su Karići, između ostalog, oštetili budžet Srbije tako što su iz "Mobtela", telekomunikacione kompanije u kojoj su bili partneri državi, lažnim ugovorima i nepostojećim poslovima "ispumpavali" novac

- Bogoljub i njegov brat Sreten bili su i na poternicama, ali su nakon deset godina svi postupci obustavljeni i oni su se vratili u Srbiju

- tokom bekstva Karići su utočište pronašli u Rusiji i Belorusiji, gde su izgradili bliske veze s predsednikom Lukašenkom

Opšti haos je u celoj porodici, dodaje, iako pokušavaju sve da zataškaju u nadi da će naći neki izlaz.

Niko od članova porodice Karić do zaključenja broja nije odgovarao na pozive i poruke Srpskog telegrafa.

Pokušali da prevare Amerikance

Krajem prošle godine Karići su izveli manevar koji im je omogućio da izbegnu sankcije EU i da u Belorusiji neometano posluju. EU je u decembru stavila "Dana holding" na crnu listu. Samo nekoliko dana ranije, međutim, ova firma izašla je iz vlasništva firmi u Belorusiji, a, umesto nje, ušla je registrovana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Na Karićevoj zgradi zastava nezavisnog KiM

Karićeva "Dana holding" privukla je pažnju javnosti i prošle godine, kada se ispred te firme zavijorila zastava tzv. nezavisnog Kosova, o čemu je pisao Srpski telegraf. Lider PSS pravdao se da to nije bila njegova odluka, već da su organizatori sportske manifestacije odlučili čije zastave će biti postavljene.

Republika

Foto: Tanjug

 

Milanka: Rade bageri, tu su kranovi

Milanka Karić, supruga Bogoljuba Karića, tvrdi da kompanije njenog supruga posluju bez ikakvih problema.

- Sve su to dezinformacije ili, iskreno rečeno, laži. Evo danas prilog iz Minska. Radi se punom parom. Uđite na promir_by, to je na Instragramu. I sve ćete videti - kazala je za Srpski telegraf Milanka Karić i kao "dokaz" poslala video u trajanju od 58 sekundi na kojem se vide građevinski radovi, bageri, kranovi.

Foto: Republika

Naslovna strana Srpskog telegrafa

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Crni

06.10.2021 19:00

Ako je tacno onda svaka cast Lukašenko tako se radi sa prevarantima i nasi bi trebali da uvesu isti standard mozda i stroziji.

Odgovori 41 3
Атаман

06.10.2021 22:37

ON JE VELIKI ŠIPTAR

Odgovori 8 21
kole

08.10.2021 07:25

@Атаман - PA ŠTA , I TVOJA MAMA JE PA SE NIKO NE BUNI !!!!!!!!!!!!!

Odgovori 19 1