ŠOK-INTERVJU PREDSEDNIKA SKUPŠTINE! Dačić: Vučiću HAPSI lopove iz SPS i SNS!

Autor:

Vesti

01.10.2021

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

On treba da pohapsi sve one, bilo da su iz SNS ili SPS ili bilo koje druge stranke, koji su radili protiv institucija predsednika republike, koji su ga prisluškivali, pratili njega i njegovu porodicu, koji su kovali planove o njegovoj likvidaciji. To je klasičan primer državnog udara i prevrata.

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Aleksandar Vučić i Ivica Dačić

Ivica Dačić, šef socijalista i presednik Skupštine Srbije, tvrdi da je SPS odan politički partner naprednjacima, a on lično pravi prijatelj predsedniku Srbije i SNS Aleksandru Vučiću. Zato su, kaže Dačić u intervjuu za Srpski telegraf, zlonamerna učestala upozorenja da će on zabiti nož u leđa predsedniku Vučiću. Takve izmišljotine, ističe, plasiraju upravo oni koji Vučiću rade o glavi - prisluškuju, prate porodicu, planiraju likvidaciju i prevrat dok se u međuvremenu bogate. Ne manjka im ni podrška iz inostranstva.

- Vučiću, hapsi takve lažne prijatelje, izdajnike i lopove, iz redova SNS i SPS i svih ostalih stranaka - poručuje Dačić.

Kakav je zapravo odnos između vas, SPS i SNS?

- SNS i SPS imaju dugogodišnju koaliciju i mi smo ponosni na sve dobre rezultate koje smo postigli. Ta koalicija se zasniva, pre svega, na zajedničkim ciljevima. Imali smo jedinstven stav o velikom broju najvažnijih nacionalnih pitanja, od KiM, RS, pa do ekonomskih i finansijskih reformi. Mi smatramo da Srbija ide dobrim putem i na sastanku delegacije SPS sa predsednikom Vučićem i SNS dogovorili smo se da tu saradnju nastavimo i posle sledećih izbora.

Na koji način?

- Imajući u vidu da će izbori biti sledeće godine i da se može očekivati da će svi neprijatelji Srbije i spolja i iznutra da se ujedine i naprave neki jedinstveni front prema Vučiću, odnosno prema vlasti, logično je da i vladajuća koalicija ima odgovor na to. A odgovor - ja sam predlagao više godina, i dalje stojim pri tome, da bi trebalo da imamo zajednički nastup na izborima.

A kakvi su modaliteti tog nastupa?

- Dogovorili smo se da u narednim mesecima razgovaramo o tim detaljima. Ali to svakako znači jednog zajedničkog kandidata za predsednika. Jer zašto bismo rasipali glasove u situaciji kada, s druge strane, možemo imati jedinstven front opozicije. I veliku podršku njima od raznih grupacija i iz inostranstva i odavde, od svih onih kojima smeta jaka Srbija. Treba videti šta se najbolje sabira u političkom smislu - da li to znači zajedničku ili odvojene liste? To su detalji o kojima ćemo razgovarati u narednom periodu. Ali jedno je sigurno - mi nastavljamo saradnju. Sigurno da ima mnogih kojima to ne odgovara.

Kome ne odgovara vaša saradnja?

- Svi oni koji bi hteli da udare na Vučića računaju na to da razbiju taj naš zajednički front i zato stalno govore ili pišu tekstove da je za SPS loša koalicija sa SNS, da se time uništava SPS. A to su gluposti jer mi smo druga stranka u Srbiji, koja je imala 10,5 odsto glasova u Srbiji na prošlim izborima. Dakle, nesporno je da između nas postoji izgrađeno razumevanje, lično prijateljstvo između Vučića i mene, međusobna podrška.

Ako je to tako, odakle onda upozorenja da radite iza leđa Vučiću, šurujete s opozicijom, da ćete da izdate...?

- Svi oni koji govore na tu temu u principu žele da sakriju ko najviše radi protiv Vučića. To su ti tzv. lažni prijatelji koji poručuju: "Držite Dačića", njima je Vučić sve dao, a oni državne i ekonomske resurse koriste da ga ruše. Vučića će izdati njegovi prijatelji i saradnici. Neće ga izdati neprijatelji. A izdaće ga iz svojih ličnih interesa. Reč je o onima koji imaju načina da rade protiv njega.

Ko su ti lažni prijatelji?

- Tu nije samo reč o ličnom odnosu prema Vučiću, već prema državnim institucijama, predsedniku republike. Zato je moje mišljenje da on treba da pohapsi sve one, bilo da su iz SNS ili SPS ili bilo koje druge stranke, koji su radili protiv institucija predsednika republike, koji su ga prisluškivali, pratili njega i njegovu porodicu, koji su kovali planove o njegovoj likvidaciji. To je klasičan primer državnog udara i prevrata. Isto tako bi trebalo da hapsi sve one koji su prekršili zakon u bilo kojem drugom smislu - od ličnog bogaćenja pa nadalje. A sve su dobili tako što im je Vučić dao poverenje. Nisu oni pobedili na izborima nego je pobedio Vučić.

Pa i vi ste po istom principu u vlasti.

- Njima je uvek lakše da se kaže - vidite, obratite pažnju na Dačića. Evo šta će Ivica Dačić da naudi Vučiću? To što će da zakaže sednicu parlamenta u utorak ili u sredu, da li će na dnevnom redu sednice da bude devet ili 10 tačaka dnevnog reda? Ja nemam mehanizme niti bih to, naravno, radio. Onaj ko ima određene državne resurse i zloupotrebljava ih protiv Vučića i njegove porodice, e taj treba da snosi posledice.

Na koga ciljate?

- Ako je ministar policije rekao da je istraga završena o tome ko je organizovao i prisluškivao predsednika, šta imam ja da pričam o tome?

Nisam tužan što nećemo nikad ući u EU

Kako komentarišete otkriće koje je preneo Rojters da EU više ne garantuje buduće članstvo za šest balkanskih zemalja?

- U Srbiji imamo uzrečicu: "Malo sutra", odnosno nikad. A ta uzrečica važi za ulazak u EU. A to znači nikad. I oni kažu da u EU postoji zamor od proširenja. Ja mogu samo da im kažem: "I mi smo umorni više od obećanja da ćemo ući u EU." Šta znači danas mladom čoveku kad kažete: "Ući ćete u EU za 20-30 godina." Ništa. A oni nisu sposobni čak ni to da kažu, što je dokaz da se politika proširenja izgubila. Nisam mnogo tužan zbog toga.

Dugo ste u politici, šta je vaša prognoza - ostaje li SPS posle aprilskih izbora u vlasti ili ide u opoziciju?

- Pa čekajte, mi smo se dogovorili da imamo zajedničkog predsedničkog kandidata. To pitanje uopšte nije na dnevnom redu. Slušajte, kod nas se ne postavlja pitanje hoćemo li dalje sa SNS, a čuli smo i od njega da on isto smatra da bi trebalo da nastavimo saradnju. Nema bolje političke kombinacije i sinergije od SNS i SPS, odnosno od onog što radimo Vučić i ja. I to sve u interesu Srbije. Slušajte, vi znate da se ja uvek borim za prvu ligu ili ligu šampiona. Nije mi cilj da valjda odem u opštinsku ligu.

U kakvom ste odnosu sa Mlađanom Đorđevićem, liderom pokreta Oslobođenje i kumom predsednika SSP Dragana Đilasa, pošto se javno, preko Tvitera, vama lično zahvaljuje za usluge?

- Oni hoće da predstave kako je za SPS pogubna moja politika saradnje sa Vučićem i da time uništavam svoju stranku. Istim udarcem bi da izazovu kao neku pobunu u SPS protiv mene i ujedno da razbiju našu koaliciju. To ne rade slučajno, to rade i po nalogu iz inostranstva. To već traje nekoliko meseci. Pazite, Đorđević meni zahvaljuje što sam urgirao da Politika objavi neko njegovo saopštenje.

Nije baš neko, već saopštenje u kom tvrdi da predsednik Vučić trguje Kosovom?

- Čak je i Politika dala demanti da ja utičem na uređivačku politiku Politike. Ma sve to je smešno. Pa ja bih valjda zvao Politiku da objave nešto moje, a ne Đorđevićevo. Što se mene tiče, ne bih mu nikad ništa objavio. To je neopevani lažov. I sve to radi zajedno sa kumom i šefovima koji se nalaze u nekim drugim zemljama, kojima se ne sviđa što sam ja zajedno sa Vučićem. Cilj je da se ne podrži Vučić, da se ja kandidujem za predsednika Srbije, SPS da ide odvojeno od SNS da bi opozicija imala veće šanse. To oni hoće. A moja politika je suprotna, da mi zajednički odgovorimo na takve izazove. Tako da, nisam ja politički naivan. Daleko od toga.

Foto: Republika

Naslovna strana Srpskog telegrafa

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
ZAvram

01.10.2021 18:59

Хапсиће. хапсиће, него шта ће! Не може да се дозволи подлацима, подрепашима, багри сваке врсте, да владају Србијом. Вучић је наша узданица, и нема тога на овој кугли, ко би то могао да оспори, и поред огромне мржње, коју нам свакодневно сервирају. Дачић је умоногме поправио своју историјску грешку из 2008. године, када је ушао у коалицију са издајницима наше отаџбине. Напред, Србијо! Твоја деца су увек уз Тебе - и у добру, и у злу!

Odgovori 17 3
Marinko

01.10.2021 19:53

A zašto on nije hapsio kada je bio na čelu MUP-a?

Odgovori 12 2