AKCIJA O KOJOJ SE ĆUTALO 30 GODINA! Marko Nicović razotkrio tajnu iz DEVEDESETIH: Evo kako sam hapsio Arkana!

Autor: A. GRUJIĆ - S. STEPANOVIĆ

Vesti

25.09.2021

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jednom smo ga iz kadilaka sproveli u pritvor, priseća se bivši šef policije.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Željko Ražnatović Arkan

Iako je Željko Ražnatović Arkan osamdesetih i devedesetih godina bio strah i trepet u Beogradu, Marko Nicović bio je jedan od retkih u policiji koji je smeo da mu stane na put. On je zbog raznih incidenata tri puta, kao načelnik, išao lično da hapsi Arkana, a jednom mu je rekao da je on samo kriminalac i da će za svaki incident odgovarati pred zakonom.

Bivši načelnik beogradske policije i član Svetske asocijacije šefova policije Marko Nicović istakao je za naš list da je Arkan imao zaštitu Državne bezbednosti i da se, samim tim, ponašao kao da ima svu moć.

- Željko je uvideo korisnost saradnje sa DB i, kao član, on se ponašao, odnosno, iživljavao kao da je šerif u Beogradu. Za sobom je vukao i druge koji su ga sledili, a uspeo je da formira i grupu kriminalaca koji su pravili probleme - opisao je Nicović za Srpski telegraf.

Kako dalje objašnjava, Arkan je početkom osamdesetih tri puta bio hapšen zbog raznih incidenata.

- Prvi put se tada našao iza rešetaka kada je pljunuo jednog saobraćajca. Nakon toga iza rešetaka je završio i ubrzo je osuđen na 11 meseci kada je, nervozan zbog novca koji je izgubio u kockarnici, udario jednog čoveka po ruci pištoljem. Treći, ujedno i poslednji put, bio je kada je pucao na policajce i teško ranio jednog. Međutim, uspeo je da izbegne zatvor - rekao je naš sagovornik.

Republika

Foto: Tanjug

Marko Nicović

Nicović kaže da posle toga Ražnatović nije pravio probleme.

- Znao je da neće proći bez posledica i da od nas neće biti zaštićen. Ovi iz DB su tada rekli: "Ne možemo više da ga štitimo, ovi iz 29. novembra su mu seli za vrat i tu nema spasa. "Jednom prilikom sam mu u stanici 29. novembra, kada smo ga uhapsili, rekao: "Ne možeš da se ponašaš kao da si glavni u Beogradu. Ti si kriminalac, a ne šerif, mi smo šerifi. Bez obzira na to što te štiti DB, hapsićemo te za svaku grešku i bićemo ti za vratom 24 sata". On je meni na to rekao: "Razgovaraću ja sa mojim ljudima, koji su meni nadređeni". Ponašao se kao da se nije uplašio, ali njegovi iz DB nisu smeli da ga vade iz pritvora - opisuje Nicović.

Ko je bio Željko Ražnatović

- Osuđivan kao maloletnik

- U Holandiji hapšen tri puta, osuđen na sedam godina robije

- Pobegao iz zatvora u Amsterdamu 1981.

- U Jugoslaviju se vratio 1983.

- Osnivač i glavni komandant Srpske dobrovoljačke garde

- Ubijen 15. januara 2000. u hotelu "Interkontinental"

On se prisetio i svog prvog hapšenja Ražnatovića, kada je radio kao načelnik za suzbijanje krijumčarenja narkotika.

- Moji policajci su mi za Arkana govorili da je uvek naoružan i da im pruža otpor, a pošto sam ja bio vrhunski karatista, nisam mogao da dozvolim da moji ljudi idu bez mene jer sam ja bio fizički i spretniji i spremniji, tako da sam uvek išao sa njima i uvek sam vodio te akcije. Prvo hapšenje Ražnatovića smo zapravo namestili. Obukli smo jednog inspektora iz mog odeljenja u saobraćajca i on ga je čekao na kružnom toku na Slaviji. Tu na terasi hotela "Slavija" sedeli su kockari-kriminalci i sve gledali. Kada se Arkan tu pojavio s kadilakom, naš kolega ga je zaustavio radi rutinske kontrole. Tražio mu je da pali migavce i ostala svetla, pa mu je, na kraju, rekao: "Ti, druže Ražnatoviću, nemaš uže za vuču", a ovaj se toliko iznervirao i pljunuo je policajca - objašnjava naš sagovornik.

Nicović dalje navodi kako su Arkanu stavili lisice na ruke.

- Mi smo sve to snimali video-kamerom iz jednog kombija i posle pljuvanja smo poslali drugu patrolu u intervenciju, pa su ga oni odveli u 29. novembar u pritvor. Tamo je Ražnatović rekao: "Ništa ja njemu nisam uradio". Međutim, mi smo onda dostavili snimak i on je dobio tri meseca zatvora. Tada je video da možemo sve da mu montiramo, pogotovo što to uže za vuču tada niko nije nosio. I ti kockari s terase hotela su bili zabezeknuti kako hapsimo Arkana i tada su kriminalci u podzemlju među sobom pričali: "Ako Arkana ne može da zaštiti DB, šta tek mi da radimo" - prepričava Marko Nicović.

Koliko se Željko Ražnatović osećao moćnim i bezbednim u Beogradu, govori i susret s generalom policije.

- Arkan mi je pričao da je u hotelu "Interkontinental" 1994. sedeo s nekim prijateljima i da se tu pojavio i general policije Radovan Stojičić Badža, s kojim su se odmah nešto sporečkali. Badža im je onda podviknuo i rekao: "Alo, ja sam general policije" i pokazao im službenu legitimaciju, a Ražnatović njemu: "Otkad si za rođendan tvoje žene primio džip od mene, otad je ta tvoja legitimacija za mene samo papir". U tom trenu je tresnuo rukom o sto i ta legitimacija je pala na patos - seća se Nicović.

Republika

Foto: Youtube/Sjećanje na Srpsku Krajinu/RTB

 

Prevarili smo i Ćentu

Marko Nicović se za naš list prisetio i hapšenja Radeta Ćaldovića Ćente, koji je mislio da je nedodirljiv.

- Ćenta je tada dobio nemačko državljanstvo i onda je bilo neko ubistvo u Amsterdamu i mi smo morali to da ispitamo, pa sam mu rekao da dođe u Beograd na saslušanje, a on meni: "Neću da dođem, ja sam nemački državljanin." Ja tada nemačkim kolegama šaljem nalog da ga dopreme u Beograd i govorim da će kasnije dobiti papire. Oni ga odmah uhapse i isporuče Beogradu, a ja tek posle toga pošaljem papire. Onda sam mu u 29. novembru rekao: "Lepo sam ti rekao - dođi sam ili ćeš biti hapšen", a on je i tada bio u neverici. Tada smo svim kriminalcima u inostranstvu poslali poruku da su naše ruke dugačke - priseća se Nicović.

Republika

Foto: Privatna arhiva

 

Nicović majstor karatea

Marko Nicović ima zavidnu sportsku karijeru u karateu. Ovom borilačkom veštinom počeo je da se bavi 1966. u Parizu, a nakon tri godine postao je deo seniorskog tima karate reprezentacije Jugoslavije. Bio je višestruki šampion Jugoslavije i sveta, a 1973. povlači se iz seniorskog tima i karateom nastavlja da se bavi kao instruktor. Nosilac je crnog pojasa Šihan 9. dan u karateu i crnog pojasa 3. dan u džudou. Bio je i član predsedništva Jugoslovenskog olimpijskog komiteta i značajno je doprineo razvoju karatea u Jugoslaviji i Srbiji. Japanski premijer Riotaro Hašimota mu je 1994. uručio Specijalnu nagradu za razvoj karate sporta u svetu, a danas je predsednik Svetske karate konfederacije.

Republika

Foto: Republika

Naslovna strana Srpskog telegrafa

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Ipi

25.09.2021 21:32

Pisace se za desetak godina o Velji nevolju jer svi krimosi su svakodnevno u novinama.

Jole

26.09.2021 11:31

Sramota je to sto se stalno o tom arkanu pise po domacim medijima. Ko je on , sta je on jedan ubica, lopov kriminalac i olos obican olos. Da je pravde ona kuca u ljutice bogdana bi trebala biti srusena do temelja pavljam do temelja. A ne da se njegov nakot i dan danas promovise po medijima samo zato sto su njegova i pevaljkina deca.