VLADIKA FOTIJE BESAN: Noletova žena u manastire uvela SEKTAŠA! (FOTO)

Autor:

Vesti

24.09.2021

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ona je s Mohanđijem, u pratnji Ane i Vlada Divca, posetili Pećku patrijaršiju, Gračanicu, Visoke Dečane i Veliku Hoču.

Republika

Foto: printscreen/instagram

 

Kontroverzni indijski guru Mohanđi, čije delovanje stručnjaci opisuju kao tipično za sekte, obilazio je srpske manastire po Kosovu i Metohiji! On je to učinio na poziv supruga najslavnijih srpskih sportista Novaka Đokovića i Vlade Divca - Jelene Đoković i Snežane Ane Divac, čije fondacije "Novak Đoković" i "Ana i Vlade Divac" sarađuju sa Udruženjem Mohanđi, čiju filijalu je ovaj Indus otvorio i u Srbiji.

Posetili su Pećku patrijaršiju, Gračanicu, Visoke Dečane i Veliku Hoču.

Istovremeno, pojedini mediji naprasno i napadno ovom Indusu rade kampanju i promovišu ga, maltene, kao sveca.

Srpski telegraf je, podsetimo, još u julu prvi pisao o radu Mohanđija, koji su stručnjaci ocenili kao sektaško, saradnji s bračnim parom Divac, kao i tome da se njegovo udruženje sumnjivo finansira i problematično posluje (pogledajte okvir).

Nakon publiciteta koji su dobili u medijima i velikog broja objava na društvenim mrežama tiho su se oglasili pojedini sveštenici SPC, konstatujuću da sektašu nije mesto u srpskim svetinjama, a onda je episkop zvorničko-tuzlanski vladika Fotije u besedi nakon liturgije glasno kazao ono što se upola glasa već priča danima:

- Ne slušajte, braćo i sestre, učenja raznih gurua istočnjačke religije, samo treba da slušamo našu svetu svetosavsku crkvu - poručio je vladika.

Živi u luksuzu, a prijavio dobitak od 17.000 dinara

Iz Udruženja Mohanđi zvanično su prijavili dobitak od 17.000 dinara prošle godine, što je u neskladu s luksuznim načinom života koji vodi vođa - istoimeni misteriozni indijski guru Mohanđi. Samo jedna majica koju nosi, na šta ukazuju fotografije koje objavljuje po društvenim mrežama, skuplja je od 200 evra. Uz to, prijavili su da su im prihodi od članarina 39.000 dinara, a od donacija 216.000 dinara. To se nikako ne uklapa u prostu računicu da je samo učešće na njihovim tzv. radionicama za preobražaj, prosvetljenje, te "lečenje" jogama, meditacijama, mantrama, svesnim plesanjem, hodanjem (?!) do 300 evra. A na tim "seansama", kako se hvale na sajtu, uvek su desetine ljudi.

Monika Nedić, predsednica UO Udruženja Mohanđi, objasnila je da je njihovo poslovanje transparentno i za dobrobit čovečanstva (?!), te da se svi prihodi prosleđuju za nove projekte i onima kojima je pomoć potrebna:

- Nemamo imovinu, ali planiramo da jednog dana izgradimo centar mira. Ne slažem se da Mohanđi živi luksuzno. On dosta putuje, pomaže, često je umoran i na nama je da pomognemo da se oseća udobno i komforno.

Imajući sve to u vidu, teolog Miloš Stojković, poverenik Manastira Hilandar za Srbiju, kaže da je, blago rečeno, neprimereno sprovoditi takve akcije.

- Nije umesno da sektaše vode i da oni borave po manastirima. Ali Srbi su gostoljubivi, a pravoslavlje je sloboda i ljubav. Nadam se da je zato i taj sektaš u srpskim manastirima na Kosovu došao do spoznanja istinske i prave vere. Važno je da se on tamo nije pričestio i da nije izvodio nikakve rituale. U pravoslavlje je dobrodošao svako, nije važno da li je budista, ateista, musliman - kaže za Srpski telegraf Stojković.

I verski analitičar Željko Injac predočava da nikome nije zabranjeno da ulazi u srpske manastire i crkve. Ali...

- Budalaština je, međutim, što te dve žene koje vežbaju jogu i kojima je guru taj Indus njega vodaju po manastirima na Kosmetu, predstavljajući sve to kao neku kulturnu baštinu, turističku atrakciju, a to je zapravo oduvek i posebno u ovom momentu centar hrišćanske duhovnosti zbog stradanja srpskog naroda. Očajno je nepoznavanje srpske duhovnosti i nepoštovanje svetinja SPC. Da ne kažem vređanje - priča Injac za Srpski telegraf.

On dodaje da je, prema njegovom mišljenju, generalno upitno tražiti duhovnost po svetu, a tu nam je svima ispred nosa.

Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica Srpske stranke Zavetnici, smatra da u čitavom slučaju najproblematičnija može da bude pogrešna namera vođenja Mohanđija po srpskim svetinjama:

- Nije problem koja je njegova veroispovest, opredeljenje, nego namera. Ako ga inspiriše naša vera, u redu. U naše svetinje i na Kosovo dolazili su na pokajanje i oni koji su ga rušili.

Republika

Foto: printscreen/instagram

 

Ko je Mohanđi

- rođen 23. februara 1965.

- poreklom iz Indije. Došao, navodno, sa Himalaja u Srbiju

- ovde ga je, pišu, dovela ljubav - supruga Devi Mohan, poreklom iz Srbije

- upravo na dan njihovog venčanja 18. aprila 2010. održali su prvu meditaciju u Beogradu

- formalno je Udruženje Mohanđi Srbija registrovano 2016.

- više od 40 volontera učestvuje u njegovom radu

- "Mohanđi" fondacija formalno je registrovana na četiri kontinenta, gde pruža usluge u više od 25 zemalja

- Mohanđi je komunikaciju s pratiocima osavremenio, aktivan je na mrežama i tako konstantno prisutan u svakom danu sledbenika

- postoji čak i Mohanđi aplikacija, preko koje primaju njegove poruke i uputstva, organizuju proslave njegovog rođendana, drže njegove fotografije uz sebe

Neke od poruka kojima "prosvetljuje"

- Srž mog učenja je oslobođenje od svih vezanosti i navika života. Ostanite oslobođeni i živite slobodni

- Jedno po jedno, bog je uklonio sve ono za šta sam bio vezan i postavio me čvrsto na stazu duhovne evolucije. Mi moramo mnogo izgubiti da bismo dobili nešto zauzvrat

- Možete imati milion pitanja, ali odgovor ste vi. Sve započinje s vama i sve se završava s vama

- Prosvetljenje ne možete kupiti u radnji

- Ako ste na pravom putu, volećete to da radite. Ako je to mnogo napora, ako je teško, onda ponovo razmislite

- Nemojte sedeti kod kuće i misliti da vas niko ne voli. Izađite i volite svet, volite ljude, volite bića sveta, decu Zemlje. Dobićete ljubavi u izobilju

Foto: Republika

Naslovna strana Srpskog telegrafa

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (6)

Loading
Ich

24.09.2021 19:23

Oni su podlozni za svakakve zamlate,sami ih traze.to ce ih unistiti.prvo pepe imaz sad ovo crno cudo,u glavi promaja.mislim da se srdjan pusi od muke ali sta ce.

Odgovori 37 2
Eto!

24.09.2021 19:52

Strasno je to kad je neko bogat a besposlen. Tu mislim i na ovog popa sto se buni!

Odgovori 9 21
Angelina

24.09.2021 21:11

Ne daju naše bradonje da neko drugi niti uđe u crkvu a kamoli da vodi meditacije i tečaj joge. Moramo samo njih da slušamo i nikog više jer su samo oni od Boga dani. Kakve veze to ima sa njima ako bilo ko dođe i uđe u manastir ili crkvu ako je Bog jedan jedini?

Odgovori 14 27
Milica

24.09.2021 22:04

Eh te puste pare cuda cine:(((

Odgovori 11 0