BAJDENOV SPECIJALAC REŠAVA KOSOVSKO PITANJE: Sa Đinđićem rušio Slobu SADA ODLUČUJE O SUDBINI BALKANA

Autor: T. KOVAČEVIĆ - D. PETROVIĆ

Vesti

30.08.2021

19:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gabrijel Eskobar, specijalac kojeg je američki predsednik Džozef Bajden zadužio za rešavanje svih balkanskih pitanja, pre svega kosovskog, vrsni je poznavalac političkih prilika u Srbiji. Pre više od dve decenije imao je veliku ulogu u promeni vlasti i petooktobarskim dešavanjima.

Republika

Foto: ST/N.PANČIĆ

Gabrijel Eskobar

- Eskobar je bio ovde u vreme najvećih promena koja su se desile u Srbiji. Izuzetno važnu i veliku ulogu imao je tokom protesta, posle kojih je srušen Slobodan Milošević i uspostavljena vlast Demokratske opozicije Srbije - priča izvor Srpskog telegrafa iz diplomatskih krugova.

Naslednik srpskog zeta

Pre Eskobara izaslanik Stejt departmenta za Balkan bio je Metju Palmer, kog su ovdašnji mediji nazivali i srpskim zetom s obzirom na to da je oženjen Beograđankom. U diplomatskim krugovima priča se da je zbog supruge Palmer imao mekši pristup, što se ipak nije pokazalo kao istinito tokom njegovog bavljenja balkanskim tema.

NA VEZI SA PREMIJEROM

Naš sagovornik koji je bio upućen u zakulisne radnje tvrdi da je Bajdenov specijalac u to vreme imao intenzivne kontakte sa jednim političarem:

- Redovnu komunikaciju i susrete imao je sa ubijenim premijerom Zoranom Đinđićem. Pomogao je savetima, logistikom da DOS izgura svoju priču, da svrgne socijaliste s vlasti. Eskobar je bio glavni američki operativac pred organizaciju i pripremu, a kasnije i realizaciju dešavanja ispred Skupštine 5. oktobra - precizira naš sagovornik.

Ističe da je Eskobar upućen i u aktuelna dešavanja u Srbiji s obzirom na to da je od 2019. na funkciji zamenika američkog ambasadora Entonija Godfrija.
Republika

Foto: Tanjug/AP

Slobodan Milošević

- Izuzetno je upućen u dešavanja u Srbiji, pomno sve prati, ima raznovrsne kontakte. Nije teško pretpostaviti da ovakav Bajdenov izbor znači rešenost Vašingtona da zatvori neka otvorena pitanja - navodi naš sagovornik.

Jovanović: Prebacuju fokus na zapadni Balkan 

Živadin Jovanović, bivši šef diplomatije SRJ, ocenjuje da je strategija koju SAD sprovode na Balkanu važnija od samog egzekutora, odnosno čoveka koji tu politiku sprovodi.

Republika

Foto: Medija centar Beograd

Živadin Jovanović

- Amerika je sila u odlasku, što možemo videti po događajima u Avganistanu. Posle debakla u ovoj zemlji SAD, kako se čini, ponovo prebacuju fokus na Balkan jer više nemaju gde da glume svetskog policajca. Međutim, raspored snaga na globalnom nivou je drugačiji i Amerika, ali i njeni puleni poput onih u Prištini, moraju što pre da shvate da SAD više nisu u poziciji da same odlučuju o svemu - naveo je Jovanović.
Naglašava da u međunarodnoj areni postoje i druge države koje neće lako prepustiti Americi dominaciju bilo gde, pa i na Balkanu.

NA VEZI SA LAJČAKOM

Kaže i da su značajni i kontakti koje Eskobar ima i američkoj administraciji:
- Izuzetan diplomata, koji ima jak uticaj. Pored jakih veza na Kapitol hilu, Eskobar važi za čoveka koji ima snažne veze sa američkom tajnom službom CIA. Sve te kontakte koristio je i tokom ranijih diplomatskih aktivnosti, te je stekao reputaciju specijalca za teške misije. Za njega se zna da uvek pronalazi rešenje, ali i da ume da zaobiđe diplomatski protokol da bi ostvario rezultat.

Republika

Foto: Tanjug

Zoran Đinđić

Kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine, Eskobar će blisko sarađivati sa evropskim pregovaračima zaduženim za zapadni Balkan, pre svih sa Miroslavom Lajčakom.

Šainović: Sa 200 miliona dolara da smene Miloševića

Nekadašnji premijer SRJ Nikola Šainović kaže da Eskobara nije upoznao, ali da je nesporna uloga Vašingtona u 5. oktobru i rušenju Miloševića.

Republika

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Nikola Šainović

- Amerikanci su imali ključnu ulogu, zato što je bombardovanje, a potom i rušenje Miloševića, deo strategije kako napraviti nezavisno Kosovo. Pa sam Vilijam Montgomeri je rekao da je u Budimpešti postojao američki organizacioni štab, koji je više od godinu dana radio na rušenju Miloševića. Montgomeri je napisao da je potrošio 200 miliona dolara na logistiku za rušenje Miloševića. Sve je to deo iste strategije i ne završava se ni 5. oktobrom ni odlaskom Miloševića u Hag, već se nastavlja i danas. I od Koštunice, i od Tadića i Nikolića su tražili da prizna nezavisno Kosovo, traže i sad. Pitanje Kosova nije personalno pitanje, već pitanje Srbije koje nije završeno ni danas.

LIČNA KARTA

Srpski govori kao da mu je maternji jezik
- diplomirao na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku
- 1998-2001. službovao na prostoru bivše Jugoslavije, i to u Banjaluci, Podgorici i Beogradu
- 2009-2017. bio na visokim pozicijama u američkim ambasadama u Boliviji, Pakistanu, Iraku
- 2017-2018. bio na rukovodećim pozicijama u Stejt departmentu za kubanska pitanja
- avgusta 2019. postavljen za zamenika američkog ambasadora u Beogradu Entonija Godfrija
- 7 puta ga odlikovao Stejt department za izuzetan i poseban doprinos
- za rad na terenu odlikovalo ga i američko ministarstvo odbrane
- tečno govori srpski, španski, ruski, italijanski, češki i portugalski jezik

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading