PUTIN U SRPSKOJ GRADI TRI BAZE: NATO U PANICI

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oštra reakcija ruskog predsednika usledila je nakon najava Amerikanaca da planiraju izgradnju vojne baze u Brčko Distriktu, čime bi praktično pocepali RS na dva dela. Munjeviti kontraudar zvanične Moskve na pokušaj američkog preuzimanja Srpske podrazumeva hitnu izgradnju tri ruske baze u Mahovljanima nedaleko od Banjaluke, na Sokolcu i u Trebinju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Da je Putin ozbiljan u nameri da zaštiti Srpsku, ojača uticaj Rusije na Balkana i stane na kraj apetitima NATO, otkrila je američka CIA.

DOGOVOR SA DODIKOM

Američki obaveštajci su došli do pouzdanih informacija, prema kojima je predsednik RS Milorad Dodik sa ruskim liderom već sklopio tajni dogovor o vojnoj bazi u Mahovljanima.

U bazama ili centrima, kakao navode američki obaveštajci, bili bi raspoređeni najmoderniji raketni sistemi ruskih snaga. Moskva bi odatle raketama mogla da kontroliše čitavu Evropu.

U okviru vojnih kompleksa, pre svega u Sokolcu i Trebinju, formirali bi se humanitarni centri za koje NATO procenjuje da bi lako mogli da prerastu u vojne baze.

Srbija nabavlja nove helikoptere, tako ćemo pojačati mogućnosti transportnih snaga kopnene vojske

Vojni analitičar Gostimir Popović pak potvrđuje da se uveliko priča o otvaranju ruskih baza.

- Da, u javnosti postoje priče o te tri baze. Kako su sve aktivnosti Rusije i srpskog naroda pravi prst u oko Amerikancima, slična stvar je i ovde u pitanju. Ipak, mislim da bi otvaranje ruskih baza u RS bilo višestruko značajno. RS je pod stalnim američkim pritiskom, dolaskom Rusa i formiranjem njihovih baza Srpska bi lakše disala. Te baze bi bile značajne i sa humanitarne tačke gledišta jer bi mnoge katastrofe sa ruskom opremom mogle biti zaustavljene na vreme - ocenjuje Popović.

OPASNE IGRE

Analitičar Dragomir Anđelković kaže da je u pitanju očekivan odgovor Putina na američku provokaciju.

- Rusija se obavezala da čuva Bosnu i RS kao njen sastavni deo i sasvim je izvesno da će svaki američki pritisak izazvati sličnu reakciju Moskve. Takvo produbljivanje krize između dve sile na Balkanu može biti vrlo opasno - navodi Anđelković, dodajući da zaoštravanje odnosa nikome nije u interesu.

S druge strane, karijerni diplomata Zoran Milivojević smatra da je rat bazama na Balkanu zapravo samo nastavak nadmetanja dve sile, u kojem SAD konstantno gubi.

Rusija se obavezala da čuva RS, svaki američki pritisak izazvaće sličnu reakciju Moskve - 

Dragomir Anđelković, analitičar

- Rusija se u velikom stilu vratila na međunarodnu scenu, rezultat rata u Siriji ne ide naruku Amerikancima, a uz to sve više gube Balkan, koji očito naginje ka Moskvi. Zato i pokušavaju da zauzdaju Dodika i RS stave pod svoju kontrolu, ali je nemoguće da nisu očekivali kontrareakciju - zaključuje Milivojević.

BIVŠI AMERIČKI OBAVEŠTAJAC DŽON ŠINDLER

Imaćemo veliku Srbiju, Albaniju i malu Bosnu

Američki stručnjak za bezbednost i bivši obaveštajac Džon Šindler kaže da bi na Balkanu uskoro moglo doći do velikih promena granica, pa bismo mogli dobiti "veliku Srbiju", "veliku Albaniju" i "malu Bosnu". Pošto ujedinjenje Kosova i Albanije vidi kao gotovu stvar, Šindler smatra da bi se uskoro mogla rascepkati i BiH.

- Budući da niko ne može razumno da objasni zašto se komunističke granice Srbije mogu menjati, ali granice BiH ne mogu, neka se Republika Srpska pridruži Srbiji, kao što odavno želi. Etnički hrvatskim delovima zemlje, posebno u zapadnoj Hercegovini, trebalo bi dopustiti da se pridruže Hrvatskoj. Od onoga što ostane od BiH trebalo bi napraviti novu državu - objasnio je Šindler.

Rusija se u velikom stilu vratila na međunarodnu scenu -

Zoran Milivojević, diplomata

On ocenjuje da je Bosna danas iznutra daleko podeljenija nego pre raspada 1992.

- U Bosni, po Dejtonu, istina, vlada protektorat UN, ali Petrič i Ešdaun su zloupotrebili ionako sporna diktatorska "bonska ovlašćenja" da bi centralizovali BiH i time samo izazvali kontraefekat. Bosna je danas iznutra podeljenija i bliža raspadu nego 1992. Predratna etnička mešavina ratom je transformisana u tri etnički jednobojna polja, a prognanici i izbeglice se posle četvrt veka definitivno neće vratiti na svoja ognjišta - zaključio je Šindler.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading