EKSKLUZIVNO! Dvojica Veljinih vojnika potpisala nagodbu sa tužiocem! Lalić i Hrvatin svedočiće protiv šefa

Autor:

Vesti

29.07.2021

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U zamenu za povlašćeni status i blažu kaznu ispričali detalje mučenja i ubijanja u Ritopeku i otkrili šemu mafijaške hobotnice Belivuka i Miljkovića

RepublikaFoto: printscreen/RTVPink
Veljko Belivuk i Srđan Lalić

Srđan Lalić i Bojan Hrvatin, koji je imao kodno ime Fabula, uhapšeni članovi grupe Miljković-Belivuk, biće svedoci-saradnici na suđenju klanu protiv kog će tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić danas podići optužnicu za najteža krivična dela, ekskluzivno saznaje Srpski telegraf.

Pomenuta dvojica postigla su dogovor sa tužilaštvom da ispričaju sve što znaju o otmicama i ubistvima, uklanjanju tragova posle zločina, trgovini drogom, ali i o saradnji s visokim funkcionerima policije. Lalić i Hrvatin, kako se saznaje, nisu direktno učestvovali u likvidacijama, što je ključni uslov da dobiju povlašćen status, a njihovi iskazi mogli bi da oteraju Velju Nevolju, Mareta Mesara i njihove najbliže saradnike na doživotnu robiju.

Izvor našeg lista kaže da ćeLalić i Hrvatin na suđenju biti povlašćeni, odnosno da će biti optuženi za blaže krivično delo, za koje je zaprećena kazna do 20 godina zatvora.

RepublikaFoto: printscreen/TVPink
Marko Miljković i Veljko Belivuk

BUDIMIR VEZA S KLANOM

Srđan Lalić, koga je javnost videla na fotografiji na kojoj je šokirao širokim osmehom dok gleda u kameru i drži glavu žrtve koja je kasnije ubijena, ispostavilo se, nije okrvavio ruke i pristao je na potpunu saradnju sa Tužilaštvom za organizovani kriminal. Kako se saznaje, on je ispričao sve o mučenjima i likvidacijama kojima je prisustvovao u kući u Ritopeku.

Srpski telegraf je došao u posed iskaza Bojana Hrvatina, nekadašnjeg navijača Rada koji je robijao zbog brutalnog ubistva navijača Voždovca Bojana Majića. On je ispričao da je u zatvoru, u kom je bio od 2007. do 28. maja prošle godine, upoznao Miloša Budimira, koji ga je po izlasku na slobodu upoznao s Belivukom.

- On je detaljno opisao kako je u klanicu u Ritopeku namamljen Goran Veličković Goksi, pripadnik suprotstavljene Partizanove navijačke grupe. Rekao je da je i sam učestvovao, da nije prisustvovao mučenju i likvidaciji, ali da mu je Miljković kasnije rekao da je Goksija "rešio" jednim udarcem sekirom. Potom su, da bi zavarali trag i eventualno saznali još nešto, sa Veličkovićevog skaja (kriptovanog telefona koji se koristi za organizaciju najtežih krivičnih dela) pisali širem krugu njegovih prijatelja. Jedino Goksijev vozač nije sumnjao da je s druge strane njegov šef, pa je čak ostavio 100 grama kokaina kada su mu napisali da donese - kažu naši izvori i dodaju da je Hrvatin rekao da je za učešće u otmici dobio 10.000 evra od Belivuka.

UBIJEN ISTOG DANA

Nevoljin vojnik, a sada svedok-saradnik, pomenuo je i osobu za koju se pretpostavlja da je Milan Radulović zvani Kapetan Mile, pripadnik "škaljarskog klana" koji je radio za šefa "kavčana" Radoja Zvicera i Velju Nevolju.

- Ispričao je kako su Belivuk i Miljković, kada su otišli u Crnu Goru, stupili u kontakt sa osobom koja im je otkrila tajni, takozvani štek-stan "škaljarca", preko kog su hteli da namame Lazara Vukićevića i Aleksandra Šarca. Kapetan je preko svog skaja namamio Vukićevića, koji je ubijen istog dana kada je i otet, a tela su se rešili sutradan. Kao što je poznato, Šarac je nešto posumnjao i nije upao u zamku, pa mu je nekoliko dana kasnije organizovana sačekuša u tržnom centru "Ušće", gde je teško ranjen i od posledica je preminuo. Hrvatin je opisivao i kako su tela ubijenih mleli i bacali u Dunav - piše u iskazu.

 

Otisci za lažirani napad

Hrvatin je tužiocima rekao da je učestvovao i u ubistvu Zdravka Radojevića, koga su prvo naterali da ostavi otiske na pištolju, iz koga je kasnije trebalo da se puca na kuću Budimira, pa da se kasnije tvrdi kako je Radojević zbog toga nestao. Posle toga su otetog spustili u bunker u garaži u Ritopeku, gde su ostali on, Budimir i Belivuk, da bi kasnije Miljković došao ponovo. Precizirao je da je Belivuk lično sekirom ubio Radojevića, a potom su on i Mare prodali na Kosovu mercedes ubijenog i od toga isplatili učesnike.

 

Krvava poruka Filipu Koraću

RepublikaFoto: MUP Srbije
Filip Korać

Nekadašnji Radov navijač je ispričao da je po izlasku iz zatvora sa Budimirom prvo radio marihuanu, a potom kokain, kao i da su mu dali skaj telefon.

- Zvicer je na toj aplikaciji imao kodno ime Borna, Velja je bio Soprano, a Miljković Kratos. Mare je preko skaja 24. decembra 2020. poslao oko 70 fotografija mučenja i ubijanja Zviceru i naveo da im se izgleda sprema hapšenje. Takođe, pripadnici grupe su slike masakriranih tela slali Filipu Koraću, desnoj ruci Luke Bojovića, jednog od vođa "škaljaraca". Na jednom od tela su krvlju ispisali "Koraću pičko" - posvedočio je Hrvatin.

 

Nenad Stefanović: Dva uslova za status svedoka

RepublikaFoto: Republika

Predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije Nenad Stefanović precizno je objasnio proceduru dobijanja statusa saradnika tužilaštva.

- Tužilac, pre svega, vodi računa o dva zakonom predviđena uslova. Prvi je da se ne radio o osobi za koju već postoji osnovana sumnja da je organizator grupe, a drugi je značaj iskaza baš tog svedoka za otkrivanje, dokazivanje ili sprečavanje drugih dela iste grupe, koji preteže nad posledicama krivičnog dela koje je on izvršio. Pre zaključenja sporazuma o svedočenju, tužilac poziva okrivljenog da što detaljnije opiše sve što zna o krivičnim delima povodom kojih se vodi postupak, kao i o drugim teškim krivičnim delima - ukazuje Stefanović.

Sporazum sa okrivljenim-saradnikom, kako dodaje, mora, između ostalog, da sadrži sporazum o vrsti i meri ili rasponu kazne ili druge sankcije koja će mu biti izrečena ili o oslobođenju od kazne ili o obavezi javnog tužioca da odustane od krivičnog gonjenja okrivljenog u slučaju davanja iskaza na glavnom pretresu.

- Na svedoka-saradnika se primenjuju odredbe Zakona o programu zaštite saradnika koji uređuje uslove i postupak za pružanje zaštite i pomoći svedoku-saradniku koji su usled davanja iskaza ili obaveštenja značajnih za dokazivanje u krivičnom postupku izloženi opasnosti po život, zdravlje, fizički integritet, slobodu ili imovinu - pojasnio je Stefanović.

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 30.07.2021

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading