LEGIJA I JSO REKETIRALI 170 BIZNISMENA: Haška dokumenta otkrila KAKO su finansirane crvene beretke!

Autor:

Vesti

12.07.2021

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Služba bezbednosti napravila spisak direktora državnih i privatnih firmi koji su davali milione za opremanje i operacije Ulemekovih specijalaca!

Milorad Ulemek Legija

Jedinicu za specijalne operacije (JSO), kojom je komandovao i Milorad Ulemek Legija, njihovu opremu i akcije, finansiralo je 170 biznismena - direktora uspešnih društvenih i privatnih firmi u SR Jugoslaviji. Neki su praktično reketirani pošto su novac, kako ukazuju relevantni dokumenti u koje je Srpski telegraf imao uvid, davali milom neki silom. S druge strane, oni koji su bili široke ruke dobijali su posebne pismene pohvale.

Tajni spisak "sponzora" JSO ili "crvenih beretki", čiji su pojedini pripadnici sa Legijom na čelu osuđeni na najviše kazne zatvora zbog ubistava i najtežih krivičnih dela, sačinila je ondašnja služba, a "troškovi" nisu bili bezazleni. Tako je samo na izradu uniformi i oznaka, u jednom kontingentu, otišlo pola miliona tadašnjih nemačkih maraka (pogledajte okvir).

Specijalna oprema

RepublikaFoto: youtube.com/RUDAR 7

Predviđeno je bilo da JSO, kako je objašnjeno, bude opremljena po svim principima vojne organizacije. Nisu štedeli novac za tehniku, oružje, vozni park... Čak ni za letnje i zimske uniforme. Tako su, kako se navodi u dokumentaciji, 500.000 maraka tražili za 1.000 komada tzv. RM modela uniformi, dugmadi za uniforme (6.000 komada) šapke (2.000), kopče za ešarpu po istom modelu, kao i VJ i amblem vuk za šapku (1.000) i oznake činova na reverima i rukavima (pešadija 1.000 komada, artiljerija 500, veza 100, padobranci 100, vazduhoplovci 200, ronioci 100, alpinisti 100, tehnička služba 300 i sanitetska služba 60).

"Ali pare nisu nikakav problem i sve će biti plaćeno u gotovom - bez poreza", navedeno je u dokumentaciji koja je korišćena i u haškim procesima.

Obaveštajna uprava RDB sačinila je tokom 1996. i 1997 spisak od 170 najuspešnijih direktora društvenih i privatnih firmi u SRJ koje raspolažu najvećim kapitalom:

- Cilj je bio da se preko ovih direktora - milom ili silom, obezbede sredstva za finansiranje specijalne jedinice (JSO) i njihovih specijalnih operacija. Centri RDB bili su zaduženi da na svojoj teritoriji "pokrivaju", "prate i brinu" o uspešnim firmama i rukovodećem kadru. Predviđeno je da se firmama koje budu dobrovoljno izdvajale novac za finansiranje navedenih aktivnosti uruče posebne "pismene pohvale".

Time je, kako se dodaje, "zaokružen proces međusobnog povezivanja mafije, ratnih profitera, novokomponovanih 'biznismena' i klasičnih kriminalaca od većeg 'ugleda'". Kao "biznisi" označeni su šverc droge, iznošenje deviza iz zemlje...

Oni su komandovali "beretkama"

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Franko Simatović Frenki
  • Franko Simatović Frenki (1991-1998)
  • Milorad Ulemek Legija (1998-2001)
  • Dušan Maričić Gumar (2001-2003)

Bivši operativac DB Božidar Spasić ne sumnja u autentičnost dokumentacije iz koje se vidi, kako kaže, da je vršeno političko-finansijsko reketiranje za "crvene beretke".

- Nisu na tom tajnom spisku bili samo veliki asovi u biznisu, već i oni koji su imali manji ili srednji obrt. Ali tu su i oni koji su se bavili švercovanjem goriva, kola, oružja, droge... Nekima je davan poseban račun, na koji bi prebacivali pare, drugi su bili u obavezi da donesu sumu gde im se kaže ili bi po pare dolazio kurir. Inače, "naplata" je vršena i kroz robu. Onaj ko je držao, recimo, benzinske pumpe davao je gorivo - priča za Srpski telegraf Spasić.

Za ove zločine optuženi Legija i pripadnici JSO

RepublikaFoto: Tanjug
  • ubistvo premijera Zorana Đinđića
  • ubistvo članova SPO na Ibarskoj
  • pokušaj ubistva lidera SPO Vuka Draškovića u Budvi
  • ubistvo Ivana Stambolića
  • ubistvo novinara i vlasnika Dnevnog telegrafa Slavka Ćuruvije

I profesor bezbednosnih nauka dr Miroslav Bjegović slaže se da je sigurno bilo "donacija" za formiranje i delovanje JSO:

- Ne treba zaboraviti da je JSO u početku bio jedinica MUP i da je čak finansiran iz budžeta. Zvaničnih odluka zvaničnih organa vlasti sigurno nije bilo, ali naravno da su postojali donatori, koji su na dobrovoljnoj bazi želeli da pomognu. Nije se tada ni moglo pretpostaviti da će neki pripadnici JSO počiniti teška krivična dela.

Ljuban Karan, penzionisani pukovnik KOS

RepublikaFoto: youtube.com/TV Pink
Ljuban Karan

JSO je nastao pod okriljem tadašnjeg DB, tadašnje najmoćnije službe na Balkanu. I naravno da su svojim raznovrsnim metodama uticali da se daju "donacije" za tu jedinicu. Ali bilo je i onih privatnika, direktora JP koji su davanjem novca ili roba na taj način želeli njima da se približe, dodvoreda bi dobili neku kontrauslugu.

Činjenice

- JSO, poznat i kao "crvene beretke" (po beretkama), bio je srpska elitna policijska jedinica specijalne namene

- od 1996. bio deo Resora državne bezbednosti

- zvanični naziv dobio 9. juna 1998.

- dana 15. januara 2002. JSO izdvojen iz RDB, a ukinut je u policijskoj akciji "Sablja" 25. marta 2003.

- broj pripadnika JSO bio oko 200

- napravljen je i od bivših pripadnika Knindži i Srpske dobrovoljačke garde

- u svom arsenalu JSO imao raznovrsno naoružanje, kako domaće tako i strane proizvodnje

- specifičnost jedinice bila je i eskadrila opremljena različitim tipovima aviona i helikoptera

Foto: Republika
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 13. jul 2021.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading