GENERAL DELIĆ OTKRIVA DOSAD NEPOZNATU BITKU S PAŠTRIKA: Sedmorica Srba razbila odred od 153 TERORISTA OVK!

Autor:

Vesti

09.07.2021

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sedmorica srpskih vojnika, bez ičije pomoći, navukla su u zasedu i slistila grupu od 153 terorista zloglasnog OVK.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Foto: Ilustracija

O dosad nepoznatoj akciji iz decembra 1998, koja se odigrala na Paštriku, za Srpski telegraf govori general Božidar Delić, čiji su vojnici izveli ovaj podvig.

NAŠI NEPOVREĐENI

Svi naši vojnici su ostali nepovređeni, dok su teroristi imali 41 mrtvog, 11 zarobljenih i oko 40 ranjenih.

- Više desetina borbenih akcija prema teroristima je bilo izvršeno, a dve na Paštriku u decembru 1998. bile su specifične i uspešne. Ova akcija, 14. decembra 1998, predstavljala je zasedu u koju je upao OVK. Te naše zasede obično su brojale šest ili sedam vojnika, koje je uvek vodio oficir. Ta jedna patrola, kako smo je zvali, 48 sati je provodila na zasebnom mestu, u snegu i ledu, a na mogućim pravcima prolaska terorista, uglavnom na stazama koje su se spuštale ka selima - navodi Delić.

SEDMORICA JUNAKA

Zoki

Grek

Bjeli

Perica

Peja

Soko

Krle

Ove specifične zasede koje su organizovali srpski vojnici, formirane da bi sprečile prodor terorista na teritoriju Srbije, postavljane su najčešće u tri linije.

- Prva linija bi bila neposredno uz granicu ili na samoj graničnoj liniji. Druga linija je tamo gde se više staza ukršta na jednom mestu. Treća linija postavljala se uglavnom iznad sela za koja se znalo da pružaju podršku i da se u njih upućuju i sklanjaju teroristi - objašnjava naš sagovornik.

Odlomak iz knjige koja će uskoro biti objavljena

General Delić autor je knjige koja govori o akcijama naše vojske, a odlomak iz knjige koja bi uskoro trebalo da bude objavljena rešio je da podeli sa čitaocima Srpskog telegrafa. U ovom odlomku govori se o akciji na Paštriku, o kojoj danas pišemo. U odlomku vodnik Krle izveštava generala o akciji.

- Krle, svaka ti čast, osvetlao si obraz našoj brigadi!

- Gospodine pukovniče, bilo ih je mnogo. Većina i nije upala u zasedu jer se kraj kolone i nije video u magli. Svi koji su upali u zasedu su tu: zarobljeni, ranjeni ili mrtvi.

- Koliko imaš zarobljenih?

- Jedanaest, gospodine pukovniče, od toga pet ranjenih. Dvojica su teško ranjena i oni neće preživeti. Svima smo ukazali prvu pomoć i naložili im vatru da se greju.

- Da vidim, Krle, te tvoje junake i da im čestitam.

Prema Delićevim rečima, cilj je bio da se spreči prodor terorističke vojske i njihovog naoružanja:

- Obezbeđivali smo granicu sa velikim brojem zaseda koje su noću i danju na raznim pravcima davale granične jedinice, ali i druge koje su im pomagale. Svakog dana je bilo u više linija, stotine zaseda patrola i osmatračnica koje su imale za cilj da čuvaju državnu granicu i ne dozvole ulazak terorista i naoružanja.

POSLEDNJA ZASEDA

Tako se sredinom decembra 1998. ka granici uputila velika jedinica OVK.

- Uspeli su da prođu sve do poslednje zasede, a budući da je bio mraz i velika magla, vojnici su uspeli da vide samo četvoricu, na koje su otvorili vatru. Ostatak grupe koji se kretao pozadi nije otvarao vatru i svi zajedno su se vratili i krenuli ka granici da bi opet naišli blizu zasede koja ih je čula kako idu po snegu i, samim tim, opet ih skrenula s pravca. U jednoj šumi oni su tada proveli oko dva sata, što se i videlo budući da je tu sneg bio ugažen i verovatno su odlučivali šta da urade, da li da uđu u zemlju ili da se vrate. Tako su krenuli ka Albaniji i naišli na te momke iz prve linije zasede, oni su ih dočekali i u prvih 30 sekundi naneli im gubitke od 22 čoveka - priča Delić.

Ono što je posebno interesantno jeste da je ova velika jedinica terorista najverovatnije brojala i više vojnika.

- Ocenili smo da je jedinica velika, ali nismo ih brojali, videli smo po tome što su bacili 153 ranca, što znači da ih je verovatno bilo i više - objašnjava naš sagovornik.

Jedan na devet

Delić priča i o još jednoj uspešnoj akciji u decembru, on navodi da su 4. decembra 1998. naši vojnici prekršili sva pravila i zaspali u jednom objektu:

- Teroristi su ih videli da spavaju i hteli da ih ubiju bombama. Naišla je grupa od devet ozbiljno opremljenih terorista. Međutim, jedan naš vojnik koji je bio budan sam je likvidirao kompletnu jedinicu koja je naišla. Osam ubijenih i jedan ranjeni terorista, koji je pobegao, bili su poraženi od jednog našeg.

RepublikaFoto: youtube.com/ Ras Televizija

General Delić

* upisao Vojnu akademiju u Beogradu

* završio je u Sarajevu 1977.

* služba ga rasporedila u Bileću sa činom potporučnika JNA

* raspadom SFRJ 1990-1991. bio je na Dubrovačkom ratištu

* prekomandovan 1992. u Nevesinje

* prekomandovan u Prizren 1995, u 549. motorizovanu brigadu "Car Dušan Silni"

* njegove reči: "Nema nazad, iza je Srbija" postale su sinonim za odbranu Paštrika i Košara

* poslednji srpski vojnik koji je napustio Kosovo i Metohiju

Dogodine u Prizrenu

Delićeva 549. brigada iz Prizrena je dobila Orden narodnog heroja za učinjena dela odbrane 1998-1999. na Kosovu i Metohiji. Svoje borce general Delić nije zaboravio, kao ni oni njega, pa se tako bar jednom godišnje okupljaju i pozdravljaju sa: "Dogodine u Prizrenu!"

Foto: Republika
Naslovna strana Srpskog telegrafa

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Milan

09.07.2021 18:26

I generale , šta je onda bilo kad si se probudio iz sna? Hrabar neki general al i lepe snove sanja. Ovaj tzv.general je bio kod Šešelja u kradikalnoj stranci. I ko može njega uzimati za ozbiljno, samo Šešelj i njemu slični "junaci".

Branko

10.07.2021 06:02

To je rat koji smo izgubili. Ne vidim potrebu da se veliča general iz takvog rata.