Kosnet nije rekao da je uslov za priliv novca na KiM formiranje SZO

Autor: D. Katalina - T. Bujišić

Vesti

17.06.2021

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na portalu Republika objavljen je članak koji je čitaoce mogao da navede na pogrešan zaključak da je ambasador SAD Filip Kosnet zapretio da će međunarodna zajednica prestati da "upumpava novac u Prištinu" ako zajednica srpskih opština ne bude formirana, što nije tačno.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Filip Kosnet

Ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet izjavio je da Sjedinjene Države veruju da Priština ima obavezu da formira Zajednicu srpskih opština.

Kosnet je za Radio Kontakt Plus rekao da istorija nije počela danom kada je formirana vlada premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i istakao da postoji obaveza poštovanja ranije preuzetih sporazuma i obaveza.

Ocenio je da neće biti puno prostora za napredak, ako obe strane nisu spremne na kompromise.

U originalnom tekstu koji je objavljen na portalu Republika je stajao podnaslov "Nema više para", ispod kojeg ispod kojeg se nalazi izjava američkog ambasadora, u kojoj ni na koji način nije potkrepljena prethodno navedena tvrdnja.

Kosnet govori o novcu koji na Kosovo stiže iz dijaspore, ali i od međunarodne zajednice, te navodi da ti prilivi neće trajati dugo. U izjavi, međutim, on ni u jednom trenutku ne govori da su prilivi novca od međunarodne zajednice uslovljeni formiranjem Zajednice srpskih opština.

- Nisam ambasador u Srbiji. Prepustiću drugima da razgovaraju o tome. Mislim da je najveći neprijatelj Kosova samozadovoljstvo. Šta podrazumevam pod tim? Tokom poslednjih 20 godina na Kosovu se stvorila situacija gde su se ljudi veoma navikli na međunarodnu zajednicu koja upumpava mnogo novca u zemlju, pomažući narodu Kosova u rešavanju njihovih problema. Svaki put kad dođe do krize, članice Kvinte, Kfor ili EU su tu da drže ljude za ruke i pomognu im u takvim trenucima. To neće trajati večno. Kosovo je postalo veoma zavisno, neki kažu da se čak 30 odsto njegove ekonomije zasniva na prilivu iz dijaspore. To neće trajati još dugo. I to kažem zato što u SAD imamo mnogo iskustva sa emigrantskim zajednicama koje se nastanjuju u SAD. Šablon je uvek isti. Prva generacija će da šalje mnogo novca kući, druga generacija neće. Mislim da je to istina takođe i za kosovsku dijasporu širom Evrope - naveo je Kosnet.

Činjenica je da je formiranje zajednice srpskih opština na Kosovu predviđeno Briselskim sporazumom koji su 2013. godine potpisali Ivica Dačić i Hačim Tači, tokom dijaloga Srbije i Kosova, koji je vođen pod okriljem Evropske unije (EU). Konkretni detalji usaglašeni su principima 2015. godine, a iste godine Ustavni sud Kosova ustvrdio je da ti principi nisu u potpunosi u skladu sa Ustavom, ali i naveo da bi se to moglo uskladiti zakonskim aktom Vlade Kosova i statutom zajednice srpskih opština.

Protivljenje formiranju zajednice je kasnije iskazao i sam potpisnik Briselskog sporazuma, bivši predsjednik i premijer Kosova Hašim Tači, a i aktuelni kosovski premijer Aljbin Kurti je to uradio u više navrata.

Ovaj tekst nastao je kao posledica analize portala Raskrinkavanje.ba, koje je originalni članak ocenilo kao lažnu vest.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading