NETAČNE TVRDNJE DOKTORA NESTOROVIĆA: Nije istina da žene rađaju decu sa genima ljubavnika, to mogu samo vinske mušice!

Autor:

Vesti

25.05.2021

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U tekstu objavljenom na portalu Republika.rs iznete su tvrdnje doktora Branimira Nestorovića da žene rađaju decu sa genima ljubavnika, što nije istina.

RepublikaFoto: Tanjug
Dr Branimir Nestorović

Da su ove tvrdnje netačne, ukazao nam je Istinomer.rs, koji je ustanovio da tvrdnje koje je kontroverzni doktor nisu utemeljene.

Istinomer.rs je, pozivajući se na naučne studije, objasnio da se pomenuta pojava, kao reproduktivna strategija, pronalazi isključivo kod vinskih mušica.

Nijedna studija, pak, ne pominje sekusualni odnos kao mogućnost takvog mehanizma kod ljudi. Hipoteza telegonije, dakle, kod žena ne predstavlja ništa do promociju senzacionalističke pseudonauke.

Gornji tekst je nastao kao posledica korekcija nakon što je Istinomer.rs originalni tekst sa portala Republika ocenio kao fake news, odnosno lažnu vest.

 

*****

Žena nosi u organizmu ćelije s genetskom strukturom svih seksualnih partnera, teorija je koju je bivši član kriznog štaba pulmolog Branimir Nestorović lansirao na svom blogu.

Doktor inače poznat po šokantnim tvrdnjama otišao je korak dalje, tvrdeći da bebe nose gene svih ljubavnika s kojima su majke bile.

- Zanimljivo je da je ovu pojavu opisao Aristotel i nazvao telegonijom, pojava da deca mogu da naslede genetske osobine ranijih seksualnih partnera žene - navodi Nestorović.

OD ARISTOTELA PA DALJE

Antička filozofija bila je, kako ističe Nestorović, teza kojom su se bavili naučnici sa Univerziteta u Novom Južnom Velsu.

- Otkrili su da je veličina potomaka u muva bila u korelaciji sa prvim mužjakom s kojim se majka parila (a ne biološkog oca). Dr Stjuart Vigbi iz Oksforda kaže da je ideja telegonije potpuno naučno utemeljena. Izgleda da jajna ćelija apsorbuje DNK iz spermatozoida i ako nije oplođena. Na nastajanje ovog procesa utiču molekuli iz tečnosti sperme - navodi doktor.

Pulmolog priznaje da studija na koju se poziva ima eksplozivne implikacije:

- Jedna je da žena apsorbuje DNK svih svojih seksualnih partnera, što menja funkcionisanje njenog organizma. Ovo bi moglo biti objašnjenje za kolokvijalni izraz da neka žena "ima lice prostitutke" - piše Nestorović i dodaje da ponekad vrlo promiskuitetne žene imaju poseban fenotip lica, objašnjavajući time zašto neke žene imaju mušku fizionomiju lica.

RepublikaFoto: Photo by Tatiana Syrikova from Pexels

Nestorović potom lansira najekstremniju teoriju, tvrdeći da deca imaju osobine svih majčinih ljubavnika.

- Ona podrazumeva da će svako novorođeno dete imati u sebi DNK svih prethodnih seksualnih partnera majke - napisao je Nestorović.

ISTRAŽIVANJE STRANACA

Pozivajući se na strana istraživanje poznatih svetskih biologa, a u prilog tvrdnji koju je plasirao, Nestorović je naveo još nekoliko podatka.

- U studiji koja je učinjena pre nekoliko godina, 63 odsto žena imalo je mušku DNK u mozgu. Muška DNK je bila rasprostranjena u čitavom mozgu, a izgleda da je prisutna tokom čitavog života (najstarija žena koja je imala mušku DNK je imala 94 godine). Muška DNK ima kod ovih žena pozitivne efekte, npr. pokazano je da ih štiti od Alchajmerove bolesti, kao i od autoimunih bolesti. Majka nosi DNK čak i pobačene dece u svojim ćelijama - navodi bivši član kriznog štaba.

Pozivajući se na studije iz 2012, Nestorović piše da je utvrđeno da se muška DNK nalazi i u mozgu žena koje nisu bile trudne.

- Jedina mogućnost je bila da su one dobile DNK muškaraca preko seksualnog odnosa - zaključuje doktor.

Pre trudnoće zdrav život i izbegavanje ultrazvuka

Razvojem dece Nestorović se bavio u nekoliko navrata, a nedavno je govorio o štetnom uticaju osiromašenog uranijuma. Između ostalog, naveo je da je to direktno povezano sa poremećajima razvoja mozga kod dece.

- Ljudi koji žele da imaju dete moraju da znaju da moraju da vode zdrav način života. Pripreme za rođenje deteta počinju mnogo pre pravljenja deteta. Teško je dokazati jedan faktor sa nečim. Ne možemo mi te teške metale tek tako da otklonimo iz zemlje, ali možemo da utičemo na druge faktore. Savetujem svoje pacijentkinje da ne idu često na ultrazvuk u toku trudnoće. To je besmisleno. Kažu, s druge strane, da je magnetna rezonanca potpuno bezopasna. Kako može biti bezopasno nešto kad vas uvode u magnetno polje jačine 5 Tesla, a Zemlja ima 1 Teslu. Kako se izaziva karcinom? Pa stavite ih u magnetna polja.

Tesla ga inspiriše

RepublikaFoto: wikimedia.org/Napoleon Sarony

Lik i delo Nikole Tesle su inspiracija za Nestorovića.

- Kad se priča o integrativnoj medicini, ona je često stvar podsmeha, ali zaboravlja se ko se njome bavio. Tesla. On je imao onaj čuveni aparat, lečio je karcinom krajem 19. veka neverovatnom efikasnošću. Onda mu je aparat zabranjen u Americi, a Tesla proglašen za šarlatana. Sve mogu da prihvatim da je bio, ali da je bio šarlatan, to apsolutno ne mogu - naveo je pulmolog.

Od Gejtsa do ljubavnim problema

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Pored ove teorije, doktor Nestorović pažnju je skrenuo na teorije o svetskim liderima, kada se bavio Bilom Gejtsom, tumačio je američke izbore i razloge zbog kojih je podržavao Donalda Trampa. Isto tako u javnost je izlazio sa teorijama o modernim tehnologijama, Novaku Đokoviću, razlozima zašto ne treba skidati temperaturu, kako najbrže smršati, a čak je govorio i kako rešiti ljubavne probleme.

Saveti za jači imunitet

Doktor Nestorović je nebrojano puta dosad delio savete, apelovao na alternativne vrste lečenja, ali i na konzumiranje hrana koja leči. Evo šta savetuje za jačanje imuniteta

Šetnja na hladnom vazduhu, u trajanju do sat vremena

Drugi je boravak u sauni, takođe do sat vremena

U ishrani koristiti hranu bogatu vlaknima, povrće, najmanje dva puta nedeljno morsku ribu, po mogućnosti pečenu

Od narodnih lekova preporučuje list koprive, na drugo mesto bi uvek stavio beli luk, a na treće orah

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (6)

Loading
Mica Haubica

25.05.2021 20:14

al ovaj laprda, za medalju

Tuga

26.05.2021 07:16

Ima li neki SOS telefon za ovog lika....

Lele and Kuku

26.05.2021 09:31

Ovaj kad tresne, tresne za sve pare. Ili to, ili su muskarci u svojoj drevnoj nesigurnosti smislili perfidni trik da nevinost pre braka ponovo udje u modu? Ali samo da napomenem da zene u arapskim zemljama taj "mali" problem resavaju "kompletom" koji kosta samo 25 dolara, pa skupe intervencije ginekologa nisu potrebne, a zadrti likovi stvarno zasluzuju sve sto ih snadje.

Slaviša

26.05.2021 11:26

Antička filozofija bila je, kako ističe Nestorović, teza kojom su se bavili naučnici sa Univerziteta u Novom Južnom Velsu.