SRPSKI GROMOVI OBARALI APAČE KAO MUVE! Ovo je NATO pokušao da sakrije, od 24 nijedan se nije vratio!

Autor: M. JOVANOVIĆ - T. BUJIŠIĆ

Vesti

07.05.2021

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U tajnoj akciji naše vojske "Udar groma" uništene desetine letelica NATO, a među njima i američki jurišni helikopteri poslati kao podrška Šiptarima.

RepublikaFoto: Tanjug/D. VOJINOVIĆ
Vladimir Lazarević

Nijedan od 24 helikoptera tipa apač, koje je NATO stacionirao u Albaniji, kao podršku šiptarskim i plaćeničkim kopnenim snagama, nije se vratio u svoju bazu, otkriva za Srpski telegraf general Vladimir Lazarević, ratni komandant Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije. U tajnim akcijama naših heroja, od kojih je jedna bila na tromeđi Srbije, Albanije i Makedonije, sprečen je prodor NATO na Kosmet i ometanje kopnenih operacija srpske vojske, koja je branila granice zemlje od ulaska OVK.

NAREĐENO DA SE ĆUTI

Naime, NATO je prebacivanjem jurišnih helikoptera apača u Albaniju pripremao prodor u unutrašnjost Kosova i pomaganje Šiptarima i plaćenicima koji su se borili na njihovoj strani. Da bi zaštitila granice tadašnje Jugoslavije i odbranila otadžbinu, grupa heroja iz 72. specijalne brigade "Sokolovi" Vojske Jugoslavije pod komandom potpukovnika Srbobrana Radića sprovela je tajnu akciju "Udar groma". U njoj je, kako Radić potvrđuje za Srpski telegraf, uništeno više NATO letelica.

- Među njima je jedan apač i veliki transportni helikopter činuk. Prodor na Kosmet planiran je s improvizovanog helidroma na tromeđi Srbije, Albanije i Makedonije, a obezbeđivali su ga makedonski vojnici. Inače, odatle je Šiptarima na Kosovu pružana podrška. Nismo imali izbora, morali smo da zaštitimo našu zemlju. U akciji su učestvovali samo ljudi koji su odlučili da žrtvuju sebe i svoj život za odbranu otadžbine - priča Radić za Srpski telegraf.

RepublikaFoto: printscreen
Oboren "apač"

Pukovnik Ljubomir Đurković, komandant odbrane Košara, kaže da je, prema nemačkim i ruskim podacima, srpska vojska srušila čak 146 letećih projektila.

- Od tog broja sedamdesetak su letelice borbene avijacije. Posle rata su oficiri iz NATO komande došli u naš generalštab sa zahtevom da se broj srušenih letelica ne obelodanjuje jer su za njih toliki gubici bili ponižavajući s obzirom na nadmoć u vazduhu, kako po opremi tako i po usavršenim letelicama. Zbog toga je ta brojka do danas ostala tajna - otkriva naš sagovornik.

EFIKASNE STRELE

Ratni komandant Prištinskog korpusa VJ general Vladimir Lazarević za Srpski telegraf kaže da se NATO preračunao u svojim procenama, ne očekujući da će naša vojska moći da se odupre.

- Na samom početku su objavili da su im dva apača pala iz tehničkih razloga, što, naravno, nije istina. Oborili su ih pripadnici mog korpusa i pali su na našu teritoriju. Ostali su uništeni na zemlji, pre svega, na prostoru Albanije, a tačno je da je NATO stavio veto na te podatke. Posle tog fijaska obustavili su do daljeg upotrebu tih helikoptera možda i zbog toga što ih više nisu imali. Od 24, koliko je bilo stacionirano u Albaniji, pitanje je da li se ijedan vratio u matičnu bazu - kaže general Lazarević.

Uništavanje atlantske brigade

Jedna od priča za koju general Lazarević tvrdi da nije puka legenda je napad naših pilota na aerodrom u Tirani. Na tom aerodromu je navodno bila stacionirana eskadrila od 12 apača, kao vazdušna podrška za atlantsku brigadu, koju je činilo 6.000 Šiptara dobrovoljaca. Trebalo je da s ostalim grupama OVK izvrše kopneni napad. Da bi olakšali srpskim borcima odbranu na granicama Kosmeta, naši piloti su u više navrata izvodili borbena dejstva na tom prostoru. Prvi od tih napada dogodio se 13. aprila, kada je oboren jedan apač, a atlantskoj brigadi naneti ozbiljni gubici.

Potpukovnik Radić napominje da NATO nije mogao ni da zamisli da će im mala zemlja poput Srbije očitati lekciju iz ratne taktike i odbrane otadžbine. Da se jedan od "ponosa američke avijacije" našao na meti snajpera velikog kalibra crna strela, potvrđuje i komandant 549. motorizovane brigade pukovnik Božidar Delić. On dodaje da je bar jedan helikopter pao posle dejstva naše rakete strela-2M.

- Avioni su gađani sa zemlje lako prenosivim protivoklopnim sredstvima. Uništili smo i tri transportna helikoptera, kojima su prevoženi Šiptari. Na malom prostoru napravili smo veliki rezultat - zaključuje Radić.

Cilj je bio i da unište helikoptere da bi omogućili našoj vojsci da nesmetano obavlja operacije na KiM.

- Njihovi apači su konstantno napadali naše položaje iz vazduha, a ujedno su i Albancima dojavljivali položaje naših trupa - priseća se hrabri potpukovnik.

Bombe na "Ponikve" osveta za poniženje u Tuzli

Još jedno poniženje od srpske avijacije NATO je doživeo 13. aprila kada su četiri naša aviona oborila jedan apač. Sledeći poraz bio je na tuzlanskom aerodromu 18. aprila 1999. S obzirom na to da se na ovom aerodromu stacionirao veliki broj neprijateljskih letelica, za šta su naši obaveštajci saznali, počelo je planiranje napada. Cela akcija je zbog više naleta trajala oko 15 minuta i tada je u povratku ka "Ponikvama" raketom sa zemlje oboren jedan srpski avion, u kome je poginuo potpukovnik naše vojske iz Kragujevca. Ostalih osam aviona se vratilo do Aerodroma "Ponikve". Pri ovom herojskom podvigu uništeno je 17 aviona i tri spasilačka helikoptera. Drugi izvori navode da je uništen 21 avion i tri helikoptera, te da su u lančanim eksplozijama uništena i dva transportna aviona, kao i značajan deo tehnike.

U znak odmazde NATO je tri dana uzastopno gađao Užice i Aerodrom "Ponikve", na koji je sručio preko 80 projektila. Pri ovom masovnom bombardovanju NATO agresora pogođena je i glavna pošta u centru grada. I pored toga, vitalne instalacije aerodroma nisu ozbiljnije oštećene, pa je on bio u funkciji sve do kraja NATO agresije.

Kako je Tus prognozirao
RepublikaFoto: youtube.com/printscreen

Bivši general JNA Anton Tus, koji je devedesetih prebegao kod Tuđmana, u maju 1999. šokirao je hrvatsku javnost gostovanjem na hrvatskoj radio-televiziji. Na pitanje šta će se desiti kad apači krenu iz Albanije na Jugoslaviju on je odgovorio:

- Nije pravo pitanje šta će da se desiti. Krenuće oni, dejstvovaće, u to nema sumnje, nego pravo pitanje je koliko će ih se vratiti. Mislim ne više od dva.

Zbunjena voditeljka je podsetila Tusa šta su apači, koliko koštaju i ostalo, na šta je general iznerviran reagovao:

- Znate šta, kad malo bolje razmislim, ne verujem da će i ta dva uspeti da se vrate!

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 08. maj. 2021 godine

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Gazda Jezda

08.05.2021 00:08

Znači pobedili smo Nato! Srbija strah i trepet za Kosovo, CG, SM, USA, Kinu, Rusiju.....

Odgovori 1 12
Nedeljko

08.05.2021 13:59

@Gazda Jezda - Ti si glupak.

Vojo

09.05.2021 13:06

@Gazda Jezda - Nisam znao da je gaazda Vasiljević toliko glup.